• Business

    «Χαμηλές πτήσεις» για το σταθερό ίντερνετ – Οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ που θα αλλάξουν το τοπίο

    Μιχάλης Τσαμάζ – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος – Χάρης Μπρουμίδης


    Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων έχουν δρομολογήσει οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για την ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου, με το ίντερνετ στην Ελλάδα να πραγματοποιεί ωστόσο «χαμηλές πτήσεις», συγκριτικά με άλλες χώρες παγκοσμίως.

    Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ανεβάσει ταχύτητες στο mobile internet, στο σταθερό ίντερνετ έχει μείνει ακόμα πίσω. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται τον Δεκέμβριο του 2022 οι ταχύτητες στο mobile έφτασαν τα 61,67 Mbps από 51,42 Mbps τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σημειώνοντας δηλαδή μια άνοδο της τάξης του 19,9%. Κατατάσσοντας την χώρα στην 29η θέση ανάμεσα σε 141 χώρες της σχετικής λίστας, από 31η που ήταν το 2021.

    Στον αντίποδα, όσον αφορά το σταθερό τα στοιχεία δεν είναι τόσο ικανοποιητικά. Ωστόσο αυτό δεν καταλογίζεται τόσο στην «αδράνεια» της ελληνικής αγοράς να αναπτύξει τα δίκτυά της αλλά περισσότερο στην μεγαλύτερη ταχύτητα που αναπτύσσονται άλλες χώρες συγκριτικά με την Ελλάδα.

    Αυτό διαπιστώνεται σε έρευνα της Ookla η οποία δείχνει ότι η μέση ταχύτητα του σταθερού ίντερνετ αυξήθηκε στην χώρα μας κατά 31% τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας από 33,09 Mbps στα 43,38 Mbps. Μια ομολογουμένως πολύ σημαντική αύξηση. Η οποία ωστόσο δεν έφτασε για να ανεβάσει την χώρα μας θέσης στην σχετική λίστα, παραμένοντας στην 93η θέση από τις 178 χώρες παγκοσμίως.

    Αλλαγή σκηνικού στα δίκτυα και τις ταχύτητες – Οι μεγάλες επενδύσεις

    Οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις σε οπτικές ίνες με τον ΟΤΕ να αποτελεί, βάσει αριθμών, το… αδιαφιλονίκητο φαβορί για να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

    Ο όμιλος διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην χώρα ενώ έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις 3 δις ευρώ. Πλέον ο ΟΤΕ, με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι, ανεβάζει τον πήχη και στοχεύει μέχρι το 2027 να έχουν σύνδεση στο δίκτυο οπτικών ινών τα 2/3 της χώρας. Επίσης ο ΟΤΕ έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος του mega project του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ultra Fast Broadband των 870 εκατ. ευρώ, στο οποίο έχει αναλάβει να διασυνδέσει με οπτική ίνα περίπου 350.000 νοικοκυριά.

    H Nova, μετά τη συγχώνευση με την Wind, επιδιώκει να χτυπήσει τον ΟΤΕ και να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά. H νέα εταιρεία, υπό την United Group, θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας εξαγγείλει επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για ανάπτυξη οπτικής ίνας για το σπίτι (Fiber to the Home), αλλά και δικτύων 5G .

    Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της Νοva είναι να αναπτύξει υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Giga, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας. Με την επένδυση αυτή η Nova θα εγκαταστήσει υποδομές για το μέλλον, με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερυψηλές ταχύτητες.

    H Vodafone Ελλάδας αναμένεται και αυτή να επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα για την κατασκευή δικτύων 5G και FTTH με στόχο να επιτύχει την επιστροφή του κύκλου εργασιών της στα προ πανδημίας επίπεδα.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, τόνισε πρόσφατα ότι η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου της, ολοκληρώνει εκτεταμένες αναβαθμίσεις και έχει εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά το επενδυτικό της σχέδιο.

    Ειδικότερα, η Vodafone έχει στόχο να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για να φέρει δίκτυα Fiber to the Home (FTTH) σε 850.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ελλάδας, με στόχο να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ετούς επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που λήγει στο τέλος του 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόλεμος τιμών σε σταθερή και ίντερνετ – Σηκώνει το γάντι στον ανταγωνισμό η Cosmote

    «Μάχη» για τα δίκτυα 5G – Πώς θα συνεισφέρουν 4,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ