• Business

    Cecil: Η ιστορία του ξενοδοχείου όπου έμενε ο Βενιζέλος, τα σύγχρονα γραφεία και η αγορά από τον Λασκαρίδη

    Το ξενοδοχείο Cecil

    Το ξενοδοχείο Cecil


    Όνομα βαρύ και μια ιστορία 100 ετών, έχει το κτίριο γραφείων Cecil που χθες ανακοινώθηκε η πώλησή του από τη Lamda Development στην εταιρεία Κοντιάς Μονοπρόσωπη, μέτοχοι της οποίας είναι οι αδερφές Κατερίνα και Σουζάνα Λασκαρίδη, κόρες του σημαντικού εφοπλιστή, Πάνου Λασκαρίδη.

    Το τίμημα της εξαγοράς έφτασε τα 19,3 εκατ. ευρώ καθώς πρόκειται για ένα επιχειρηματικό κέντρο 6.000 τ.μ. στο Κεφαλάρι. Το κτίριο, ωστόσο, φιλοξενούσε κάποτε ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, έναν χώρο παραθερισμού των Αθηναίων που έφευγαν από την πόλη με κατεύθυνση τα βόρεια προάστια.

    Το ξενοδοχείο Cecil μετατράπηκε το 2002 σε κτίριο γραφείων και αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

    Η ιστορία του μεγάλη αφού στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ξενίας, κτίστηκε το 1922 το πολυτελές ξενοδοχείο Cecil.

    Το οικόπεδο άνηκε τότε στη Μονή Πετράκη κι εκείνη τη χρονιά πέρασε στην ιδιοκτησία των τριών αδερφών, Γιάννη, Μιχάλη και Κώστα Δήμα κι άρχισε να οικοδομείται.

     

    Φωτογραφία του 1936 από το ξενοδοχείο

     

    Ο τελευταίος μάλιστα ήταν ο πρώτο εκλεγμένος πρόεδρος της νεοσύστατης κοινότητας Κηφισιάς.

    Κατασκευάστηκε ένα πολυώροφο κτίριο που διέθετε 50 πολυτελή δωμάτια κι εγκαινιάστηκε στις 10 Ιουλίου του 1924, φιλοξενώντας εύπορους Αθηναίους που ήθελαν να περάσουν μερικές ημέρες στην εξοχή της Κηφισιάς.

    Όπως αναφέρουν οι διηγήσεις, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν όλοι οι κοσμικοί Αθηναίοι και μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Αιγύπτου. Από τις κοσμικές στήλες της εποχής μαθαίνουμε ότι όλη η καλή κοινωνία της Αθήνας παραβρέθηκε στα εγκαίνια και ότι ο chef, o μάγειρας και ο ζαχαροπλάστης του ήταν Γάλλοι.

    Είχαν έλθει στην Ελλάδα για να εργαστούν στα Ανάκτορα, αλλά τελικά κατέληξαν σε τούτο το ξενοδοχείο που κάθε Πέμπτη οργάνωνε γκαλά με τις πιο γνωστές ορχήστρες της εποχής.

    Σπουδαίες προσωπικότητες

    Την ημέρα αυτή το ξενοδοχείο εμφάνισε πληρότητα 100%. Μεγάλο μέρος των ενοίκων εκείνη την εποχή ήταν Έλληνες Αιγυπτιώτες.

    Αργότερα στο κτίσμα προστέθηκε και ένας τρίτος όροφος.

    Στο ξενοδοχείο φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, περνούσε σχεδόν όλα τα καλοκαίρια του στο εν λόγω ξενοδοχείο. Επίσης, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Παναγής Τσαλδάρης, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τάουερ Πάουελ, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Γιώργος Βλάχος, η Κατίνα Παξινού, η Ιωάννα Τσάτσου κ.ά.

    Στο «Cecil» o Ελευθέριος Βενιζέλος παρέθεσε επίσημο γεύμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής φιλίας.

     

    Βενιζέλος και Ινονού

     

    Η σύζυγος του Κωνσταντίνου Δήμα, η αείμνηστη Άννα -μία από τις πιο αγαπητές μορφές της Κηφισιάς των περασμένων χρόνων- διηγείτο στον εκδότη του περιοδικού Κηφισός, Κώστα Βλάχο, μία διασκεδαστική ιστορία για τους περίφημους «δημιουργούς της κουζίνας του ξενοδοχείου»:

    «Θυμάμαι, έλεγε η Άννα Δήμα, μία ειδική πιατέλα που ετοιμάστηκε για το γεύμα που παρέθεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Ισμέτ Ινονού. Ο μάγειρας πάνω από το ζελέ του εδέσματος είχε ζωγραφίσει πιστά τα πρόσωπα των δύο αρχηγών. Όμως ήταν τόσο τέλεια φτιαγμένα που κανένας από τους καλεσμένους δεν τόλμησε να τα χαλάσει και να φάει αυτό το φαγητό!»

    Μετά τον πόλεμο το ξενοδοχείο επεκτάθηκε με την προσθήκη τέταρτου ορόφου και έτσι τα δωμάτια έφτασαν τα 100. Ξεχώριζε για τη στριφτή μαρμάρινη σκάλα του και για τα αγάλματα που είχε.

    Το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός στην Κηφισιά τότε, ήταν ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του Μπενάκειου Ιδρύματος, του οποίου πρόεδρος ήταν ο εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, Κώστας Δήμας.

    Καταστροφές

    Μετά την καταστροφή που υπέστη το κτίριο λόγω των επεισοδίων που έλαβαν χώρα και στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, το «Cecil» κατόρθωσε να ανακάμψει μόλις το 1947.

    Η λειτουργία του σταμάτησε το 1986, έπειτα από 62 χρόνια, όταν ο τελευταίος επιζών ιδιοκτήτης του, Κώστας Δήμας, το πούλησε. Το αγόρασε ο Γιάννης Λάτσης θέλοντας να διατηρήσει την κομψότητα της όψης του κτιρίου, όπως έκανε και με το ξενοδοχείο Απέργη, όπου πήγαν τα γραφεία του ομίλου Λάτση

    Το 2002 έγιναν τα εγκαίνια του Cecil ως σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου.

    Όπως διαβάζουμε στα δημοσιεύματα της εποχής, τα εγκαίνια ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, της κ. Μαριάννας Λάτση, του Νίκου Κούρκουλου, του Γενικού Διευθυντή του Ομίλου Λάτση Βαγγέλη Χρόνη και του τότε επικεφαλής της Lamda Development κ. Λάμπρου Αναγνωστόπουλου, με πλήθος προσωπικοτήτων που παρέστησαν στην τελετή.

    Στα χέρια της οικογένειας Λασκαρίδη

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

    Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. («Εταιρεία»), σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκαστος όπως ισχύει, ανακοινώνει ότι την 22.12.2023 υπέγραψε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο με την εταιρεία ΚΟΝΤΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για την πώληση του κτιρίου γραφείων Cecil (συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ.).

     

    Το κτίριο γραφείων

     

    Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €19,4εκ σε μετρητά. Η αξία του ακινήτου, βάσει της αποτίμησης ανεξάρτητου εκτιμητή την 30.06.2023, ανερχόταν σε περίπου €15,2εκ.

    Η εταιρεία Κοντιάς ανήκει στις κόρες του Πάνου Λασκαρίδη και μέσω αυτής έχουν γίνει κι άλλες αγορές ακινήτων. Οπως η απόκτηση ακινήτου στην οδό Ασκληπιού 32 στον Πειραιά, από την εταιρεία «Λεβεντέρη» έναντι 1,3 εκατ. ευρώ.

    Η Σουζάνα Π. Λασκαρίδη, είναι διευθύντρια της BlueCycle, Director της Laskaridis Shipping, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

    Η Σουζάνα Λασκαρίδη σπούδασε Καλές Τέχνες και πήρε Master στις Ψηφιακές Τέχνες και την Επικοινωνία, ενώ συνέχισε με σπουδές της στο Ship Management, αποκτώντας μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο στο City University του Λονδίνου.

     

    Σουζανα Λασκαριδη
    Σουζανα Λασκαρίδη

     

     

    Η Κατερίνα Π. Λασκαρίδη, σπούδασε ψυχολογία με εξειδίκευση στον αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Ο επιστημονικός της τίτλος είναι Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός BSc., MSc., Med., υπεύθυνη Τομέα Ψυχικής Υγείας .

    Είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Ασχολήθηκε με πολλά παιδιά και οικογένειες σε διάφορα κέντρα πριν αναλάβει ενεργό ρόλο στο Ίδρυμα.

     

    Η Κατερίνα Λασκαρίδη με τον πατέρα της Πάνο Λασκαρίδη

     

    Ο Πάνος Λασκαρίδης διαθέτει ένα στόλο διαφόρων τύπων, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός των πλοίων του είναι αλιευτικά – ψυγεία. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, με πολυσχιδείς επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκτείνονται από την Κίνα και φτάνουν μέχρι και τα νησιά Φόκλαντ.

    Ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας που ασχολείται ταυτόχρονα με τόσα διαφορετικά πράγματα: Τη διακίνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, με την αλιεία και τη μεταφορά τους με πλοία – ψυγεία, με ναυπηγεία, με αεροπλάνα, με ξενοδοχεία, με καζίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Development: Πούλησε το κτίριο Cecil στην εταιρεία της Κατερίνας και Σουζάνας Λασκαρίδη έναντι 19,4 εκ. ευρώ

    Πάνος Λασκαρίδης: Η επέκταση στα τάνκερ και οι κινήσεις για πιο «πράσινο» στόλο

    Κατερίνα και Σουζάνα Λασκαρίδη: Γιατί θέλουν να δημιουργήσουν έναν πολυχώρο πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ