• Ναυτιλία

    Κατερίνα και Σουζάνα Λασκαρίδη: Γιατί θέλουν να δημιουργήσουν έναν πολυχώρο πολιτισμού

    Πάνος Λασκαρίδης

    Πάνος Λασκαρίδης


    Οι δύο μεγαλύτερες θυγατέρες του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, Κατερίνα και Σουζάνα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις και τις δεξιότητες που διαθέτουν προκειμένου να το ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» να γίνει ένας «πολιτιστικός γίγαντας».

    Η Κατερίνα και η Σουζάνα, όπως επιβεβαιώθηκε, από την εταιρεία παραγωγής συρματόσχοινων «Λεβεντέρης Ανώνυμη Εταιρεία» αγόρασαν έναντι του ποσού του 1,3 εκατ. ευρώ, το ακίνητο της εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιείται για γραφεία και αποθήκες, επί της οδού Ασκληπιού 32 στον Πειραιά.

    Η αγορά έγινε μέσω της εταιρείας «Κοντιάς Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Αναπτυξιακή Εργοληπτική, Τουριστική, Εμπορική και Κατασκευαστική Εταιρία» με τον διακριτικό τίτλο «Κοντιάς Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

    Τις προθέσεις της οικογένειας Λασκαρίδη για το ενδιαφέρον της για το οικοπεδικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς: Παπαστράτου, Γραβιάς και Ασκληπιού, Χαϊδαρίου, στον Πειραιά, το είχε αποκαλύψει το Mononews στις 30 Νοεμβρίου 2022.

    Στο δημοσίευμα τότε, το Mononews, ανέφερε ότι σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, θα κατασκευαστεί το κεντρικό κτίριο του «Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη», όπου θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη, τις Συλλογές που διαθέτει, καθώς και συνεδριακούς χώρους.

    Επισημαίνεται ότι στον Πειραιά, το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη, διαθέτει ήδη τέσσερα κτίρια και ένα στην Αθήνα, ενώ εγκαταλείπεται η ιδέα της αναμόρφωσης του σχολικού κτιρίου του Ζαννείου, που είναι και αυτό στον Πειραιά, επειδή διαπιστώθηκαν διάφορα κατασκευαστικά προβλήματα.

    Το «Ζάννειο» είναι ιστορικό κτήριο του Πειραιά. Πρόκειται για το κτήριο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Αρρένων, το οποίο ιδρύθηκε το 1874 από την Ελένη Ζαννή, χήρα του ευεργέτη Νικήτα Τζάννε ή Ζαννή.

    Το εμβληματικό για τον Πειραιά αρχιτεκτόνημα, έκτασης περίπου 6.500 τ.μ., βρίσκεται επί της οδού Ευαγγελιστρίας και Νοταρά. Το κτήριο αυτό λειτούργησε για πολλές δεκαετίες ως Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο και πολλές γενιές Πειραιωτών φοίτησαν και ολοκλήρωσαν τις εγκύκλιες σπουδές του εκεί.

    Το όραμα του Πάνου Λασκαρίδη

    Το όραμα του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη είναι να μετατρέψει τον Πειραιά, εκτός από Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο σε Πολιτιστικό Κέντρο με διεθνή ακτινοβολία.

    Οι προσπάθειες του ξεκίνησαν μέσα από το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και ήδη έχει καταφέρει να δώσει το δικό του πολιτιστικό αποτύπωμα, δεδομένου ότι έχουν καταστήσει το επίνειο της πρωτεύουσας σε πυλώνα του πολιτισμού και των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και μια «βιβλιοθήκη των βιβλιοθηκών» με 600.000 τίτλους.

    Το ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» είναι ένα από ελάχιστα ιδρύματα των εφοπλιστών που έχει την έδρα του στον Πειραιά και το σπουδαιότερο είναι ότι συνεχίζει την εδραίωση της παρουσίας του στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με συνεχείς αγορές παραδοσιακών κτιρίων στα οποία «δίνει ζωή» με διάφορες εκδηλώσεις και λειτουργία της τεράστιας και εξειδικευμένης βιβλιοθήκης.

    Επισημαίνεται ότι το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, λειτουργεί ήδη, τρία κτίρια στο Πασαλιμάνι. Στην οδό 2ας Μεραρχίας 46 και Ακτής Μουτσοπούλου, στο «Μέγαρο Στρίγκου, ένα νεοκλασικό κτίριο-κόσμημα του 19ου αιώνα, βρίσκεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Πρόκειται για μια «βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών», η οποία θησαυρίζει συλλογές βιβλίων και αρχεία σημαντικών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    Ανάμεσά τους υπάρχουν σπάνια βιβλία, καθώς και δεκάδες αρχέτυπα και παλαίτυπα, έργα των πρώτων χρόνων της τυπογραφίας που μαρτυρούν τη μοναδικότητα των συλλογών της.

    Οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, η διεύθυνση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και οι μόνιμες εικαστικές εκθέσεις των Δημήτρη Περδικίδη και Βάλια Σεμερτζίδη στεγάζονται στην οδό Πραξιτέλους 169.

    Η Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» με τους 600.000 τίτλους βιβλίων και χώρους ανάγνωσης και αναψυχής για παιδιά και ενήλικες βρίσκεται στην οδό Κουντουριώτου 173.

    Η εταιρεία «Λεβεντέρης Α.Ε.»

    Το ακίνητο που πούλησε η εταιρεία «Ν. Λεβεντέρης», ιδρύθηκε το 1932 και ήταν βιοτεχνία για τον εξαρτισμό ιστιοφόρων πλοίων στον Πειραιά.

    Το 1945 η εταιρία δραστηριοποιήθηκε στο εισαγωγικό εμπόριο σχοινιών, συρματόσχοινων και εξαρτημάτων. Το 1948 ιδρύθηκε η «Λεβεντέρης Α.Ε.». Από το 1972, η εταιρία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών.

    Το 1973 έγινε καθετοποίηση της παραγωγής συρματοσχοίνων με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής συρμάτων από σκληρό χάλυβα στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και την ίδρυση της Β’ Μονάδας παραγωγής συρματοσχοίνων στο ίδιο μέρος.

    Έκτοτε, η επιχείρηση δραστηριοποιείται μόνο στην εμπορία συρματόσχοινων ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Diepa. Διαθέτει επίσης στον Βόλο και μια μικρή μονάδα φωτοβολταϊκών.

    Η Σουζάνα Π. Λασκαρίδη

    Η Σουζάνα Π. Λασκαρίδη, είναι διευθύντρια της BlueCycle, Director της Laskaridis Shipping, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

    Η Σουζάνα Λασκαρίδη είναι το πιο προβεβλημένο από τα τέσσερα παιδιά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη. Έχοντας ενεργή συμμετοχή στις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας, που διαχειρίζονται πάνω 90 πλοία, στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», αλλά και σε σημαντικές, οικολογικές και ανθρωπιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες.

    Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσηλωμένη στις παραδοσιακές αξίες, αλλά και υπέρμαχος της καινοτομίας, κατέχει μία σειρά από υψηλόβαθμες θέσεις: Διευθύντρια της BlueCycle, Director της Laskaridis Shipping, Πρόεδρος της Lavinia Corp, αλλά και Γενική Γραμματέας του κοινωφελούς πολιτιστικού Ιδρύματος.

    «Πιστεύω πως η καινοτομία είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς παραδοσιακές αξίες», τόνισε η Σουζάνα Λασκαρίδη μιλώντας στη διάρκεια της έκθεσης «Ποσειδώνια». Για να προσθέσει ότι «η παράδοση δεν εμποδίζει την ανάπτυξη, αντιθέτως αποτελούν αλληλοσυμπληρωματικές έννοιες. Η έντιμη επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δια της ψηφιοποίησης, μπορούν να συνδυαστούν».

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς αποφασίστηκε η συμμετοχή της Laskaridis Shipping σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, διάρκειας 18 μηνών, σε συνεργασία με τον γαλλικό Νηογνώμονα Bureau Veritas. Με το πρόγραμμα αυτό θα εγκατασταθούν κυψέλες καυσίμου σε ένα από τα φορτηγά πλοία του ναυτιλιακού ομίλου. Όπως έχει επισημάνει η Σουζάνα Λασκαρίδη, το εν λόγω πρωτοποριακό σύστημα για τα ποντοπόρα πλοία, θα λειτουργεί με μεθανόλη και βαθμιαία θα επιτρέψει σε αυτά να έχουν μηδενικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα λιμάνια.

    Η Σουζάνα Λασκαρίδη σπούδασε Καλές Τέχνες και πήρε Master στις Ψηφιακές Τέχνες και την Επικοινωνία, ενώ συνέχισε με σπουδές της στο Ship Management, αποκτώντας μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο στο City University του Λονδίνου.

    Εκτός από τις διοικητικές θέσεις που έχει τα τελευταία 15 χρόνια στις οικογενειακές ναυτιλιακές εταιρείες, η δραστήρια Σουζάνα Λασκαρίδη είναι κινητήριος μοχλός και του Ιδρύματος. Καθώς συμμετέχει ενεργά στις πολυάριθμες δράσεις του, διευθύνοντας παράλληλα και τις περιβαλλοντικές του πρωτοβουλίες.

    Είναι ακόμα, μέλος της Επιτροπής Ηγεσίας του UNSDSN, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχουν ιδρύσει τα Ηνωμένα Έθνη, για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

    Επίσης, είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του BlueCycle, του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος στην Ευρώπη, που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων τα οποία προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα Blue Cycle εντάσσεται στη γαλάζια και κυκλική οικονομία και αποβλέπει στην αέναη αξιοποίηση πλαστικών για τη δημιουργία πρώτης ύλης υψηλού επιπέδου, που σε δεύτερο χρόνο επανεντάσσεται στη βιομηχανία. Μάλιστα το 2022 η BlueCycle βρέθηκε στις υποψηφιότητες για το πιο σημαντικό βραβείο παγκοσμίως για περιβαλλοντικά θέματα, το Earthshot Prize 2022.

    Η Κατερίνα Π. Λασκαρίδη

    Η Κατερίνα Π. Λασκαρίδη, σπούδασε ψυχολογία με εξειδίκευση στον αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Ο επιστημονικός της τίτλος είναι Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός BSc., MSc., Med., υπεύθυνη Τομέα Ψυχικής Υγείας .

    Είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Ασχολήθηκε με πολλά παιδιά και οικογένειες σε διάφορα κέντρα πριν αναλάβει ενεργό ρόλο στο Ίδρυμα.

    Ποιος είναι ο Πάνος Κ. Λασκαρίδης

    Ο Πάνος Λασκαρίδης διαθέτει ένα στόλο διαφόρων τύπων, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός των πλοίων του είναι αλιευτικά – ψυγεία. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, με πολυσχιδείς επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκτείνονται από την Κίνα και φτάνουν μέχρι και τα νησιά Φόκλαντ.

    Ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας που ασχολείται ταυτόχρονα με τόσα διαφορετικά πράγματα: Τη διακίνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, με την αλιεία και τη μεταφορά τους με πλοία – ψυγεία, με ναυπηγεία, με αεροπλάνα, με ξενοδοχεία, με καζίνο.

    Ο Πάνος Λασκαρίδης, για την τεράστια προσφορά του έχει τιμηθεί παλαιότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

    Στη διάρκεια της τελετής, ο Π. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Πάνο Λασκαρίδη, είπε: «το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σας απονέμεται για το σύνολο της προσφοράς σας στον Τόπο μας”. Η ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στις Τέχνες, στα Γράμματα, στην Ιστορία και στη Ναυτική Παράδοση, στην προσφορά του Πάνου Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα και στην προσφορά στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ναυτιλία, υπό την ιδιότητά του, τότε, ως Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών».

    Ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης

    Γενάρχης της ναυτιλιακής οικογένειας είναι ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, ο οποίος σπούδασε προπολεμικά στη Γερμανία υδροβιολογία, ιχθυολογία και εφαρμοσμένη αλιεία. Δύσκολα χρόνια τότε, αφού ο Αδόλφος Χίτλερ μεσουρανούσε και επεδίωκε το Uber Alles.

    Αμέσως μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο Κ. Λασκαρίδης συνεργάσθηκε με τον Ν. Παρασκευαΐδη, που είχε το πρώτο αλιευτικό πλοίο «Ευρυδίκη» και διέθετε και χώρους κατάψυξης. Πολλές γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με τα «κατεψυγμένα ψάρια Ευρυδίκης». Το 1955 ο Κωνσταντίνος συνεταιρίσθηκε με τον Ντίνο Δοξιάδη και ίδρυσαν την εταιρεία «Ζέφυρος», που δραστηριοποιήθηκε με πέντε αλιευτικά πλοία.

    Το 1967 αρχίζει η αυτόνομη ναυτιλιακή δραστηριότητα της οικογένειας, ενώ από το 1970, τα παιδιά του Θανάσης και Πάνος ασχολήθηκαν και αυτά με την οικογενειακή επιχείρηση.

    Η Αικατερίνη Λασκαρίδη

    Το Ίδρυμα «Ακατερίνης Λασκαρίδη» δημιουργήθηκε στη μνήμη της μητέρας του, Πάνου Λασκαρίδη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε.

    Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων και σπούδασε Οικονομικά στην Εμπορική Σχολή του Πειραιά. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη και απέκτησαν δύο γιους, τον Πάνο και τον Θανάση.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, επικεφαλής μιας ομάδας γυναικών, μαζί με τις δύο αδελφές της, Ναυσικά Λημναίου και Μίνα Τορνάρου, ίδρυσαν τη ΧΕΝ Νέου Φαλήρου με βασικό σκοπό τη φροντίδα προσφύγων κοριτσιών από τη Ρουμανία, τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες. Το 1955 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΕΝ Ελλάδος και επί μία 30ετία υπηρέτησε επιτυχώς και με αφοσίωση ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, άλλων επιτροπών, του Δ.Σ. και ως Αντιπρόεδρός της.

    «Το προοδευτικό πνεύμα της, η κοινωνική της ευαισθησία, η οξυδέρκεια, ο δυναμισμός και η ισχυρή κριτική σκέψη της παραμένουν σημαντικά παραδείγματα για όλους μας. Θέλοντας να τιμήσουμε την Καίτη Λασκαρίδου και το έργο της δώσαμε το όνομά της στη Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα για να θυμίζει σε όλους μια γυναίκα το αστείρευτο πάθος της οποίας συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα», αναφέρει το Ίδρυμα.

    Η Μαριλένα Λασκαρίδη

    Η Μαριλένα Λασκαρίδη, σύζυγος του Πάνου Λασκαρίδη και μητέρα της Κατερίνας και της Σουζάνας, όπως της Χριστίνας και του Παναγιώτη, ήταν η ψυχή του Ιδρύματος, όμως έφυγε αιφνιδίως, στις 6 Αυγούστου 2015, όταν βρισκόταν στην Ύδρα.

    Η Μαριλένα Λασκαρίδη, «υπήρξε η «ψυχή» του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ», έργα ζωής, τα οποία υπηρέτησε ακούραστα, με σεμνότητα, αφοσίωση, όραμα για τον πολιτισμό και την παιδεία, αίσθημα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς».

    Ο πατέρας της Μαριλένας ήταν Σκωτσέζος και η μητέρα της από την οικογένεια του ευεργέτη Ζάππα. Είχε σπουδάσει μάρκετινγκ, διαφήμιση και στην κειμενογράφηση. Γνώρισε τον Πάνο Λασκαρίδη σε νεαρή ηλικία, όταν εκείνος υπηρετούσε ακόμη τη στρατιωτική του θητεία.

    Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείο Αθηνών που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη.

    Η δωρεά, έγινε από τον Πάνο Λασκαρίδη στη μνήμη της συζύγου του Μαριλένας Λασκαρίδη και ανήλθε σε 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Η επέκταση της πτέρυγας του Ν.Ν.Α. αφορούσε στον κτιριακό και εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της Πτέρυγας Νοσηλείας, στην συγκρότηση χώρων για την Καρδιολογική Κλινική και στην δημιουργία πτέρυγα Βραχείας Νοσηλείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Λάμψα Ξενοδοχειακή: Γιατί επενδύει για πρώτη φορά σε τραπεζικά ομόλογα-Τα μυστικά της δανειακής αναχρηματοδότησης

    ΑΑΔΕ – «ΕΛΕΓΧΟΣLive»: Έρχονται πάνω από 30.000 έλεγχοι για φοροδιαφυγή σε νησιά 

    Αλέν Ντελόν: Η Τ. Αγγελόπουλου με τον θρύλο της 7ης τέχνης

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ