• Business

    Μπλε Κέδρος: Το σημαντικό ενδιαφέρον για τη δημόσια προσφορά και τα 4 ισχυρά δέλεαρ για τους επενδυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    παυλος ευμορφιδης

    Πωλ Ευμορφίδης, συν-ιδρυτής της Coco-mat, Μπλε Κέδρος


    Αφού κατάφερε, πριν από πέντε χρόνια, να ανεβεί στην υψηλότερη κορυφή του Έβερεστ, η τωρινή προσπάθεια εισόδου στο χρηματιστήριο της Αθήνας μοιάζει να είναι σαφώς  πιο βατός στόχος για τον  Μιχαήλ Ευμορφίδη… Συνιδρυτή, αλλά και βασικό συμμέτοχο, μαζί με τον αδελφό του Παύλο, της Μπλε Κέδρος.

    Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία, έχει βάλει πλώρη για την κύρια αγορά του «ναού» του χρήματος.

    Στη χθεσινή πρώτη μέρα της δημόσιας προσφοράς εκδηλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ οι διαδικασίες των εγγραφών ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη, στις 4 το απόγευμα.

    Με το δεσμευτικό εύρος τιμών διάθεσης των 7,2 εκατ. νέων μετοχών να κινείται από τα 2,18 έως τα 2,45 ευρώ, η Μπλέ Κέδρος σκοπεύει αντλήσει κεφάλαια έως 17,64 εκατ. ευρώ.

    Αν η τελική τιμή που θα προκύψει αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας  προσφοράς είναι στο άνω άκρο του εύρους, τότε η εταιρεία θα μπει στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση στα 105,84 εκατ. ευρώ.

    Θα βρεθεί δηλαδή στην 53η θέση  της κλίμακας  της χρηματιστηριακής αξίας, ανάμεσα στις 138 εισηγμένες.

    Όπως όλα δείχνουν η εταιρεία θα πιάσει τον ελάχιστο στόχο των 300 μετόχων, ενώ παράλληλα θα καλυφθεί πλήρως και η προσφορά. Οδηγώντας την ελεύθερη μετοχική διασπορά στο απαιτούμενο 25%.

    Με τους αδελφούς Ευμορφίδη να ελέγχουν ( εξ ημισείας ) το υπόλοιπο 75%.

    Έναντι του 90% που κατείχαν πρo της δημόσιας προσφοράς και μετά από την εκχώρηση του 10% σε τρείς επενδυτές, με συνολικό τίμημα 9,748 εκατ. ευρώ.

    Έτσι όπως διαμορφώνεται το οικονομικό status της εταιρείας, το οποίο και ακτινογραφείται πλήρως στο ενημερωτικό δελτίο, η Μπλέ Κέρδος ενσωματώνει τέσσερα, ισχυρά δέλεαρ για τους επενδυτές.

    Οι αποφάσεις των οποίων βεβαίως, οφείλεται να λαμβάνονται με το δικό τους γνώμονα κριτηρίων.

    Με έκπτωση (discount ) στην εσωτερική, λογιστική αξία

    Το πρώτο αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι η εταιρεία επιδιώκει να μπει στο χρηματιστήριο με έκπτωση επί της εσωτερικής, λογιστικής της αξίας.

    Η οποία είναι τώρα στα 97,883 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στα 2,72 ευρώ, ανά υφιστάμενη μετοχή. Με άλλα λόγια και τα 2,45 ευρώ που είναι η ανώτατη τιμή της τρέχουσας δημόσιας πρότασης, συνιστούν έκπτωση 9,93% επί της εσωτερικής αξίας της.

    Εκ των πραγμάτων η εσωτερική, λογιστική αξία της εταιρείας θα ανέβει στα 114,563 εκατ. ευρώ, με βάση τα καθαρά κεφαλαιακά έσοδα που θα προκύψουν στην περίπτωση της παραχώρησης των νέων μετοχών στο υψηλότερο εύρος τιμών (2,45 ευρώ) .

    Τότε, το σύνολο των μετοχών (παλαιές και νέες) θα διαμορφωθεί στα 43,2 εκατ. «κομμάτια» με τη λογιστική αξία να είναι στα 2,652 ευρώ η μία.

    Και πάλι ψηλότερα από τη τιμή διάθεσης, έχοντας όμως και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό story.

    Δεύτερο επενδυτικό δέλεαρ για την Μπλε Κέδρος, αποτελεί η ελκυστική απόδοση που συνοδεύει τα μισθώματά της. Τα συνολικά 21 ακίνητα που είναι μισθωμένα, με εκτιμηθείσα αξία στα 82.812.800 ευρώ, εισφέρουν ετησιοποιημένα μισθώματα 6.093.398.

    Με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,36% ετησίως.

    Το σύνολο των ακινήτων και των οικοπέδων της εταιρείας είναι 34, με την αξία τους να αποτιμάται στα 100,8 εκατ. ευρώ.

    Η μεγαλύτερη εξ αυτών ( 25 εκατ. ευρώ)  αφορά την ιδιοκτησία επί της Οδού Φαλήρου 5, απέναντι από την Ακρόπολη, όπου λειτουργεί το δεκαώροφο, 5άστερο ξενοδοχείο Cocomat Athens.

    Για την Μπλε Κέδρος πάντως ,τρίτη θετική παράμετρος είναι αυτή που αφορά τις προσθέσεις για αυξημένο μέρισμα στους μετόχους. Το οποίο από το κατ’ ελάχιστον 50% στα υπο διανομή κέρδη θα ανέβει στο 65% για την προσεχή πενταετία.

    Καθοριστικότερο ίσως είναι το τέταρτο κατά σειρά επενδυτικό δέλεαρ, που εστιάζεται στις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικές υπεραξίες.

    Αυτές αφορούν το ακίνητο στο Κουκάκι που παλαιά ήταν πάρκινγκ και θα γίνει ξενοδοχείο, καθώς επίσης και η τουριστική αξιοποίηση μιας μεγάλης έκτασης στη Μονεμβασιά.

    Τόπο καταγωγής των αδελφών Ευμορφίδη που έχουν δημιουργήσει το επιτυχημένο, επιχειρηματικό brand της Coco-Mat.

    H εκτιμηθείσα αξία του αθηναϊκού ακινήτου και της οικοπεδικής έκτασης είναι τώρα στα 13,2 εκατ. ευρώ και σαφώς οι επενδύσεις θα ανεβάσουν σημαντικά την αξίας τους.

    Προσθέτοντας συνάμα και νέους «πόντους» στην εσωτερική αξία της Μπλέ Κέδρος.

    Μια κερδοφόρο εταιρεία, της οποίας ο καθαρός δανεισμός είναι τώρα ελάχιστος ( 2,5 εκατ. ευρώ διαθέσιμα και 2,8 εκατ. ευρώ δάνεια).

    Τα δύο project των 30 εκατ. ευρώ σε Αθήνα-Μονεμβασιά

    Στο Κουκάκι έχει δρομολογηθεί η ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων σε ιδιόκτητο κτίριο σταθμού αυτοκινήτων, με κηρυγμένες διατηρητέες όψεις επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου.

    Το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια και ο προϋπολογισμός της επένδυσης, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του ξενοδοχείου, εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

    Η εν λόγω επένδυση θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει ( με 8 εκατ. ευρώ) από τα έσοδα της κεφαλαιακής αύξησης που τρέχει και εν μέρει με ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και με τραπεζικό δανεισμό (2 εκατ. ευρώ) .

    Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της δανειοδότησής  του.

    Στην παραλιακή περιοχή Ξιφιά της Μονεμβασιάς και σε έκταση 17,6 στρεμμάτων θα γίνει τουριστική μονάδα 59 κατοικιών και ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων.

    Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, ο σχεδιασμός  βασίστηκε στα ισχύοντα ευρωπαϊκά κριτήρια «Οικολογικού Τουρισμού», ο οποίος δεν ταυτίζεται πλέον μόνο με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός ή ο τουρισμός υπαίθρου, αλλά αναφέρεται και σε τουριστικές  υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, φιλικές προς το περιβάλλον.

    Με στόχο την απαλοιφή των επιπτώσεων της υλοποίησης του έργου τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον, πρόκειται να υιοθετηθεί μια σειρά δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

    Πιο ειδικά στην μελέτη του έργου έχουν ήδη συμπεριληφθεί η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κλιματισμός με χρήση γεωθερμικών συστημάτων, η πρόβλεψη παραγωγής σημαντικού ποσοστού της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά panels στην περίμετρο του συγκροτήματος, η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης η σημαντική μείωση των αέριων ρύπων και του θορύβου μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του συγκροτήματος και η βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά του συνόλου των βιοκλιματικών κτιρίων που θα κατασκευαστούν.

    Παράλληλα, έχουν ήδη προβλεφθεί οι υποδομές που θα διασφαλίσουν την διατήρηση της φέρουσας ικανότητας της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής με την εφαρμογή πρότυπων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    Η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης.

    Ο προϋπολογισμός του έργου, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία της τουριστικής μονάδας, ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό χρονικό διάστημα υλοποίησής του εκτιμάται  σε 36 μήνες.

    Η όλη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου (7 εκατ. ευρώ) και εν μέρει με ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και με τραπεζικό δανεισμό, συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλε Κέδρος: Μεταξύ €2,18 – €2,45 η τιμή διάθεσης των μετοχών

    Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσει η ΑΜΚ των 16,7 εκατ. ευρώ

    Μέσω real estate εισρέουν στο Χρηματιστήριο 700 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ