• Business

    ΑΒΑΞ: Θετικός ο αντίκτυπος των έργων του Ελληνικού στη μετοχή της εταιρείας, η επικράτηση στον διαγωνισμό και οι επόμενες μάχες

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΒΑΞ. Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Θετική αντίδραση είχε η μετοχή της ΑΒΑΞ στην ανακοίνωση της Lamda Development για την επικράτηση του Ομίλου στον διαγωνισμό για την πρώτη φάση των έργων υποδομής στο Ελληνικό.

    Γεγονός και το οποίο τεκμαίρεται από τα πρόσφατα κλεισίματα το Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς την Παρασκευή 11 Μαρτίου δηλαδή την ημέρα της ανακοίνωσης του αναδόχου,  η μετοχή του Ομίλου κινήθηκε στο +3,92% (0,7690 ευρώ) ενώ χθες έκλεισε στο +6,63% (0,8200 ευρώ) αγγίζοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά και το +8,02% (0,8490 ευρώ).

    Η ΑΒΑΞ  εισήλθε στη μάχη για τα έργα αξίας 300 εκατ. ευρώ με σημαντικούς ανταγωνιστές από την κορυφή του ελληνικού και διεθνούς κατασκευαστικού γίγνεσθαι από τον περασμένο Ιούλιο και ύστερα από σχεδόν οκτώ μήνες ανακηρύχθηκε ανάδοχος.

    Σημειώνεται πως η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχημάτων μετατέθηκε δύο φορές λόγω των εσωτερικών ανακατατάξεων στην Lamda Development. Επίσης, οι παρατάσεις αποδίδονται και στο γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως «η Lamda θα αφήσει ιστορία με τη διαφάνεια των διαγωνισμών για τα έργα στο Ελληνικό».

    Πλέον ο Όμιλος και η περιοχή του Ελληνικού μπαίνουν σε μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ρυθμούς καθώς αναμένεται άμεσα  η συμβασιοποίηση του έργου και η εκκίνηση των εργασιών.

    Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Lamda Development, τονίζεται πως τα εργοτάξια θα στηθούν εντός του τρέχοντος μήνα, ενώ οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2025, όπου και λήγει η Α΄ Φάση της ανάπλασης του Ελληνικού.

    Ποια έργα αναλαμβάνει ο ΑΒΑΞ

    Ο Όμιλος της ΑΒΑΞ επικράτησε στον πρώτο διαγωνισμό για τις υποδομές στο Ελληνικό, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

    Στην πρώτη φάση των έργων η ΑΒΑΞ καλείται να κατασκευάσει το σημαντικό έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος εκτιμώμενης αξίας 50 εκατ. ευρώ, του Μητροπολιτικού Πάρκου (60 εκατ. ευρώ), των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης (27 εκατ. ευρώ), της παράκτιας ζώνης 25 εκατ. ευρώ, των οδικών δικτύων (57 εκατ. ευρώ) και τα δίκτυα υποδομών (54 εκατ. ευρώ).

    Στα επιπλέον έργα υποδομών που εντάσσονται στην Α Φάση ανήκουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων, με κυριότερο έργο τον πεζόδρομο που θα ενώνει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο και θα έχει μήκος 2,5 χιλιομέτρων και πλάτος 56 μέτρων.

    Υπενθυμίζεται πως για τα εν λόγω έργα, που θα γίνουν εξ ολοκλήρου με ιδιωτική χρηματοδότηση από τη Lamda Development έχουν εκπονηθεί περισσότερες από 100 μελέτες ειδικού χαρακτήρα, ενώ το ρόλου του project manager έχει αναλάβε η Hill International και ως  ανεξάρτητος μηχανικός έχει οριστεί η γαλλική Setec.

    Όσον αφορά τους άλλους  διαγωνισμούς για τις υποδομές, ο Οδυσσέας Αθανασίου, όπως είχε γράψει το mononews.gr, είχε δώσει το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης τους. Ο πρώτος αναμένεται να προκηρυχθεί εντός διμήνου, ενώ μέχρι και το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν βγει στον αέρα και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί.

    Οι διεκδικητές

    Όπως είχε γράψει ήδη το mononews.gr, στη γραμμή εκκίνησης του διαγωνισμού για την πρώτη φάση των έργων υποδομών βρέθηκαν όλες οι εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες καθώς ένας κατασκευαστής με μεγάλη εμπειρία την υλοποίηση παρόμοιων έργων υποδομών με έδρα στο Ντουμπάι.

    Ο Όμιλος της ΑΒΑΞ, που επικράτησε στον διαγωνισμό είχε δηλώσει μόνος του το ενδιαφέρον για τα εν λόγω έργα και με το ίδιο σκεπτικό κινήθηκε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Από την άλλη πλευρά, οι Όμιλοι Ελλάκτωρ, Intrakat και Mytilineos ακολούθησαν την τακτική δημιουργίας συμμαχιών. Έτσι η Ελλάκτωρ επέλεξε ως συνεργάτη της την Archirodon, ενώ η Intrakat συμμάχησε με τη Mytilineos και τη Wade Adams.

    Η τελευταία, μάλιστα, ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία Κύπρο Τσέντα και μετράει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών στον Περσικό Κόλπο.

    Ποια έργα ακολουθούν

    Ο διαγωνισμός για τα εν λόγω έργα υποδομής αποτελούν απλά ένα μέρος από τους διαγωνισμούς που έχει τρέξει αυτή η στιγμή η Lamda Development που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο.

    Σε αυτά πρωταγωνιστεί ο πρώτος πράσινος πύργος που θα γίνει στη χώρας μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Marina Tower συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ με τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού να αναμένεται εντός του μήνα. Πρόκειται για ένα πράσινο οικιστικό project, το οποίο θα αποτελείται από 45 ορόφους και θα έχει ύψος 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Εκτιμάται, δε, πως κατά την περίοδο της κατασκευής του Marina Tower, η οποία θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025, θα απασχοληθούν 10.000 άτομα.

    Όπως είχε γράψει πρώτο το mononews.gr στον εν λόγω διαγωνισμό ξεχωριστά οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ελλάκτωρ (μέσω της ΑΚΤΩΡ) και Archirodon, ενώ η Intrakat έχει συμμαχήσει με το γαλλικό κολοσσό Bouygues.

    Υπενθυμίζεται πως ο ανάδοχος θα συνεργαστεί με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners για τις μελέτες για τον πράσινο ουρανοξύστη. Στη συνέχεια η Lamda Development θα επιλέξει τον κατασκευαστή του πύργου.

    Το παραπάνω δημιουργεί δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η κατασκευαστική που θα αναλάβει τη μελέτη να αναλάβει και την κατασκευή του Marina Tower, ενώ στο δεύτερο σενάριο θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τον κατασκευαστή του πράσινου πύργου.

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνικό: Στην ΑΒΑΞ τα έργα αξίας 300 εκατ. ευρώ για τις υποδομές – Ποιοι διαγωνισμοί ακολουθούν

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Marina Tower: Ποιοι είναι οι 5 που κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή

    Lamda Development: Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες ξεκινούν τα έργα υποδομής στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ