• Business

    Augmenta: Η 5η επένδυση του Marathon Venture Capital, για αγρότες και συνεταιρισμούς


    Η Augmenta, δημιουργός καινοτόμου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για αυτοματοποιημένη λίπανση, είναι η 5η επένδυση του Marathon Venture Capital, ενός εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του equifund που δραστηριοποιείται έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

    Η επένδυση των 0,5 εκατ. ευρώ του Marathon πρόκειται να αξιοποιηθεί από την Augmenta για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προϊόντος, καθώς επίσης και θα την βοηθήσει να ανταποκριθεί στην ζήτηση από αγρότες και συνεταιρισμούς σε Ευρώπη και Αμερική.

    Όπως εξηγείται από τα στελέχη της Augmenta οι αγρότες σήμερα βασίζονται στην εφαρμογή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, καθώς και στην άρδευση προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους. Το κόστος της λίπανσης για μια καλλιέργεια τυπικά ανέρχεται στο 25% των εξόδων ενός αγρότη. H χρήση των λιπασμάτων μπορεί ωστόσο να βελτιωθεί δραστικά, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι παραγωγοί.

    Με βάση τις σημερινές τεχνικές, το λίπασμα διασπείρεται ομοιόμορφα κατά μήκος ενός αγρού. Ωστόσο οι ανάγκες σε λίπανση από σημείο σε σημείο του χωραφιού είναι διαφορετικές. Η λύση της Augmenta εξασφαλίζει ότι κάθε σημείο του αγρού λαμβάνει την ποσότητα λιπάσματος που χρειάζεται, βοηθώντας τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή και να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος τους, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη και προστατεύοντας το περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων.

    Η εγκατάσταση της Augmenta είναι εύκολη. Η συσκευή τίθεται αυτόματα σε λειτουργία μετά από απλή τοποθέτηση πάνω σε τρακτέρ και επικοινωνεί με τα γεωργικά παρελκόμενά του. Καθώς το τρακτέρ κινείται μέσα στον αγρό, η συσκευή σκανάρει κάθε φυτό και αναλύει τις ανάγκες του σε λίπασμα ή φυτοφάρμακα, τα οποία και εφαρμόζει ακριβώς στην περιοχή και στην ποσότητα που χρειάζεται αυτόματα, ελέγχοντας το ψεκαστικό / ραντιστικό ή το διανομέα λιπάσματος.

    Η ομάδα της Augmenta αποτελείται από αγρότες, μηχανικούς και γεωπόνους, και εργάζεται με σκοπό να αυτοματοποιήσει την διαδικασία λίπανσης για πρώτη φορά. Η συσκευή της, που είναι επιπλέον συμβατή και με το πρωτόκολλο ISOBUS, καταγράφει και αναλύει σε πραγματικό χρόνο φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας 4K για κάθε σημείο του αγρού. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους Deep Learning, διαπιστώνει τη θρέψη κάθε φυτού και ελέγχει το ψεκαστικό / διανομέα λιπάσματος ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες των φυτών σε κάθε σημείο του χωραφιού. Τέλος, η online πλατφόρμα της Augmenta επιτρέπει την παρακολούθηση της παραγωγής, δίνοντας την δυνατότητα στον αγρότη να λαμβάνει σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση του αγρού.

    Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η τεχνολογία της Augmenta πετυχαίνει 12% αύξηση παραγωγής, 13% λιγότερη χρήση χημικών και 15% βελτίωση των επιπέδων πρωτεΐνης. Μια σειρά από δοκιμές έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς σε διάφορα είδη φυτών, όπως για παράδειγμα σε δημητριακά σε συνεργασία με τη Barilla. Η Augmenta συμμετέχει στο MassChallenge Texas και το πρόγραμμα NVIDIA Inception, το οποίο συνεργάζεται με καινοτόμες startups που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

    Ο Γεώργιος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής και CEO, δήλωσε: «Η Augmenta ιδρύθηκε με το όραμα να βοηθήσουμε αγρότες όπως εμείς να αξιοποιήσουν τεχνολογίες αιχμής με σκοπό να παράγουν περισσότερο λαμβάνοντας τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη διαχείριση των καλλιεργειών τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την αποδοχή της λύσης μας από την αγορά και φιλοδοξούμε να εξοπλίσουμε με την τεχνολογία μας όσα περισσότερα τρακτέρ μπορούμε σε Ευρώπη και Αμερική».

    Ο Γεώργιος Τζιραλής, Partner στο Marathon Venture Capital, συμπλήρωσε: «Η Augmenta χρησιμοποιεί το βασικότερο εργαλείο του αγρότη, το τρακτέρ του, προκειμένου να αναλύσει κάθε φυτό και να αυτοματοποιήσει βασικές διαδικασίες όπως η λίπανση με ακρίβεια άνευ προηγουμένου. Μας εντυπωσίασε η απλότητα της λύσης και η αφοσίωση των ιδρυτών, και είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην αποστολή της Augmenta».

    Το  Marathon έχει μέχρι στιγμής επενδύσει και στις εταιρείες CubeRevenueManagement, Norbloc, Landoopκαι InAccel.



    ΣΧΟΛΙΑ