• Business

    Πάνω από 870 εκατ. δολάρια σήκωσαν οι ελληνικές startups μέσα στο έτος

    Αναστάσιος Γερμανίδης (Runway) - Σταύρος Ταμβακάκης (Two) - Γιώργος Βαρβαρέλης (Augmenta) - Αντώνης Σαμοθράκης (Instacar)

    Αναστάσιος Γερμανίδης (Runway) – Σταύρος Ταμβακάκης (Two) – Γιώργος Βαρβαρέλης (Augmenta) – Αντώνης Σαμοθράκης (Instacar)


    Κεφάλαια άνω των 870 εκατ. δολαρίων έχουν σηκώσει μέσα στο 2023 ελληνικές startups, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

    Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων γνώρισε παγκοσμίως μεγάλη άνθηση στα «δύσκολα» χρόνια του κορονοϊού, όπου πολλοί νέοι κυρίως επιχειρηματίες, με κίνητρο την αυξημένη ζήτηση για νέα τεχνολογικά εργαλεία, έστησαν και έφτιαξαν τις δικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες όντας πρωτοποριακές, κατάφεραν να αντλήσουν μεγάλο όγκο κεφαλαίων από ξένους κολοσσούς και funds.

    Το 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, η ανάπτυξη δεν ήταν αυτή που αναμενόταν. Σύμφωνα με έρευνες, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το σύνολο των χρηματοδοτήσεων μειώθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε μεγάλες εταιρείες και funds να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ άλλες προχώρησαν σε εξαγορές, όπως για παράδειγμα αυτή της Augmenta από την CNH Industrial της οικογένειας Anieli.

    Όπως αναφέρει η Marathon Venture Capital, το πρώτο μισό του έτους υπολογίζεται ότι οι νεοφυείς εταιρείες, τόσο αυτές με έδρα στην Ελλάδα όσο και αυτές με Έλληνες συνιδρυτές με δραστηριότητα στο εξωτερικό, έχουν συγκεντρώσει συνολικά 872 εκατ. δολ. σε 69 γύρους χρηματοδοτήσεων από 83 διεθνείς επενδυτές.

    Το παράδειγμα της Runway

    Ένα από τα σημαντικότερα deals που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής είναι αυτό της Runway, του Έλληνα επιχειρηματία Αναστάση Γερμανίδη και των Χιλιανών Kρίστομπαλ Βαλενζουέλα και Αλεχάντρο Ματαμάλα.

    Μέσα στο καλοκαίρι, η εταιρεία ΑΙ κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον γιγάντων της τεχνολογίας όπως των Google, Nvidia και Salesforce, σηκώνοντας 141 εκατ. δολάρια, με την αποτίμησή της να φτάνει σήμερα πάνω από το 1,5 δις. δολάρια.

    Η πλατφόρμα της Runway, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να παράξει μέσα σε διάστημα λιγότερο των 2 λεπτών, μία ταινία μικρού μήκους ή ένα βίντεο κλιπ, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον των τεχνολογικών κολοσσών ώστε να βάλουν τα χρήματά τους στην startup.

    Οι μεγάλες κινήσεις

    Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Runway που κατάφερε να αντλήσει μεγάλο όγκο κεφαλαίων μέσα στο 2023.

    Ειδικότερα, η Casually του επιχειρηματία Γιάννη Κιαχόπουλου άντλησε κεφάλαια ύψους 60 εκατ. δολαρίων, με βασικό επενδυτή την ICONIQ Growth, που διαχειρίζεται κεφάλαια ηχηρών ονομάτων, όπως του Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook και του Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτή της Yahoo.

    Η Hack the Box των Χάρη Πυλαρινού, Τζέιμς Χούκερ και Άρη Ζηκόπουλου με έδρα το Κεντ της Αγγλίας που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε φέτος 55 εκατ. δολάρια από το Carlyle Group.

    Πριν λίγους μήνες η Safesize του Άγγελου Σταυράκη συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ.

    O κ. Σταυράκης, μιλώντας στο mononews είχε επισημάνει ότι με τον νέο γύρο χρηματοδότησης θα δοθεί η δυνατότητα στην εταιρεία να επεκταθεί σε νέες αγορές του εξωτερικού όπως αυτή της Αμερικής, αλλά και να ενδυναμώσει τη παρουσία της στην Ευρώπη και Ασία.

    Κεφάλαια ύψους 55 εκατ. ευρώ σήκωσε και η Instacar, ελληνική startup εταιρεία ευέλικτου leasing οχημάτων, σε γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η Autohellas και το ελληνικό fund Ellikonos 2 SCA SICAR, που έβαλε περί τα 6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

    Επίσης, η Douleutaras ανακοίνωσε γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, στον οποίο συμμετείχε και το Family Office της Μαριάννας Λάτση, με βασικό sponsor τον γιο της, Φίλιππο Λάτση, ενώ χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε και η εταιρεία Two, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Σταύρος Ταμβακάκης, γιος του κ. Απόστολου Ταμβακάκη.

    Οι εξαγορές – Η περίπτωση της Augmenta

    Μέσα στο πρώτο 8μηνο μεγάλες ξένες εταιρείες προχώρησαν στην εξαγορά ελληνικών startup, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στο εγχώριο οικοσύστημα.

    Το πιο τρανό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Augmenta, των Γιώργου Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλου, η οποία εξαγοράστηκε από την CNH Industrial της οικογένειας Ανιέλι, έναντι 110 εκατ. δολ.

    Επίσης, στη σχετική λίστα των εξαγορών εντάσσεται και η απορρόφηση της Arrikto του Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και του Βαγγέλη Κούκη από την Hewlett Packard Enterprise, η Austrian Post εξαγόρασε το 80% της ελληνικής Agile Actors και η Energy Aspects εξαγόρασε τη νεοφυή OilX.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγαλώνει το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα

    Αντώνης Σαμοθράκης: Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Instacar

    Γραμμάτης (Douleutaras): Το παρασκήνιο του deal με τον Φίλιππο Λάτση

                                             

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός – Μάθε πού ψηφίζεις



    ΣΧΟΛΙΑ