• Business

    Audi: Ένοχος για το σκάνδαλο με τα καυσαέρια ο πρώην CEO, Ρούπερτ Στάντλερ

    • NewsRoom
    O πρώην CEO της Audi AG, Rupert Stadler

    O πρώην CEO της Audi AG, Rupert Stadler


    Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γερμανό επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του Vorstand της Audi AG, Rupert Stadler, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018, για το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen, το οποίο, εκτός άλλων, περιελάβανε απάτη με τις τιμές των καυσαερίων, υποβοηθούμενη από παράνομα λογισμικά στα οχήματα.

    Το Οικονομικό Ποινικό Δικαστήριο του Μονάχου επέβαλε στον Στάντλερ ποινή φυλάκισης 21 μηνών με αναστολή και του επέβαλε να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο, ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ των δικηγόρων του, του δικαστή και των εισαγγελέων, αφού πρώτα ομολόγησε την ενοχή του τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

    Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος πολυτελείας της Volkswagen, παραδέχτηκε την αδικοπραγία και τη λύπη του για την αποτυχία του να κρατήσει τα «στημένα» αυτοκίνητα εκτός αγοράς, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Στάντλερ, είχε κατηγορηθεί από εισαγγελείς για απάτη και ψευδή πιστοποίηση, οι οποίοι είπαν ότι επέτρεψε αυτοκίνητα με νοθευμένο λογισμικό να πωλούνται ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σχεδίου από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.

    Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι καθυστέρησε υπερβολικά να σταματήσει την πώληση των συγκεκριμένων πετρελαιοκίνητων μοντέλων.

    Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο κόστισε στον κολοσσό Volkswagen, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και διακανονισμούς, ενώ δύο στελέχη οδηγήθηκαν στη φυλακή.

    Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απώθησε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία μακριά από την εξάρτηση από τους κινητήρες ντίζελ, που αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ της αγοράς αυτοκινήτων στην Ευρώπη, και συνέβαλε στην επιτάχυνση της στροφής προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

    Διαβάστε επίσης: 

    O CEO της Audi άσκησε έφεση για την αποφυλάκισή του

    Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος James Crown – Ήταν το μακροβιότερος μέλος του ΔΣ της JPMorgan

    Dimand: Νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ