• Business

    Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος James Crown, το μακροβιότερο μέλος του ΔΣ της JPMorgan

    • Bloomberg
    O James Crown και η σύζυγος του Paula πηγή: Bloomberg

    O James Crown και η σύζυγος του Paula πηγή: Bloomberg


    Ο James Jim Crown, το μακροβιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της JPMorgan Chase & Co. και γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του Σικάγο, έχασε την ζωή του την Κυριακή μετά από δυστύχημα σε πίστα αγώνων στο Κολοράντο.

    Ο Crown, πρόεδρος της Henry Crown & Co., γιόρταζε τα 70α γενέθλιά του. Σκοτώθηκε κατά την πρόσκρουση του οχήματος του σε μπάρα, στο Aspen Motorsports Park, σύμφωνα με δήλωση του ιατροδικαστικού γραφείου της κομητείας Pitkin.

    Ο δισεκατομμυριούχος ήταν συχνός επισκέπτης της περιοχής, καθώς η οικογένειά του είναι ιδιοκτήτρια του Aspen Skiing Co., φορέα εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων βουνού και χιονοδρομικών περιοχών με έδρα το Άσπεν.

    Ήταν μέλος του ΔΣ της JPMorgan και των εταιρειών που προηγήθηκαν αυτής από το 1991.

    «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους του Jim κατά τη διάρκεια αυτής της απίστευτα δύσκολης στιγμής», δήλωσε ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

    «Οι σκέψεις μας είναι επίσης με όλους εσάς που γνωρίζατε και αγαπούσατε τον Jim, όσο κι εγώ. Ήταν αναπόσπαστο μέρος της JPMorgan Chase και της ζωής μας και η παρουσία του θα μας λείψει πολύ», επισήμανε.

    Ο Crown και η οικογένειά του είναι επί σειρά ετών βασικοί μέτοχοι της JPMorgan, μέσω του Crown Fund και άλλων επενδυτικών οχημάτων.

    Η τεράστια περιουσία

    Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει ότι είχε περίπου 12,4 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας κατανεμημένες σε λογαριασμούς και καταπιστεύματα για τα παιδιά του και άλλα funds, σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC του Φεβρουαρίου. Το ποσοστό του αξίζει πολύ περισσότερα από 1,7 δισ. δολάρια σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

    Ο πατέρας του Crown, Lester Crown, 98 ετών, είναι μέτοχος στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, στους New York Yankees, στους Chicago Bulls και στην αμυντική εταιρεία General Dynamic Corp.

    Ο παππούς του, Henry Crown, δημιούργησε την περιουσία του μέσω της Material Service Corp., την οποία ίδρυσε με τους αδελφούς του Irving και Sol το 1919 και κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς τσιμέντου στις ΗΠΑ κάποια στιγμή.

    Η General Dynamics, μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες της χώρας, εξαγόρασε την Material Services. Ο Lester Crown ήταν στο διοικητικό της συμβούλιο από το 1974 έως το 2006.

    Φιλανθρωπίες στο Σικάγο

    Μέσω της φιλανθρωπικής δράσης της οικογένειας, το όνομα των Crowns βρίσκεται σε ιδρύματα του Σικάγο, όπως το Arie Crown Theater στο McCormick Place, το Διαστημικό Κέντρο Henry Crown στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας και διάφορα κτίρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Northwestern University.

    «Συγκλονίστηκα όταν άκουσα για τον τραγικό θάνατο του Jim Crown αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο δήμαρχος του Σικάγο Brandon Johnson.

    «Κάτοικος του Σικάγο σε όλη του τη ζωή, ο Jim έδωσε πολλά στην πόλη μέσω της φιλανθρωπίας και της συμμετοχής του σε μια σειρά πολιτικών και ακαδημαϊκών συμβουλίων, καθώς ήταν βαθιά αφοσιωμένος στο να επενδύει στο Σικάγο και τους ανθρώπους του».

    Ο Crown συμμετείχε σε ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας του Σικάγο ως μέλος της Επιτροπής Πολιτών της Εμπορικής Λέσχης της πόλης. Ως πρόεδρος της ειδικής ομάδας δημόσιας ασφάλειας των πολιτών, αυτός και άλλοι επικεφαλής επιχειρήσεων ήθελαν να μειωθούν στο μισό οι δολοφονίες και πάνω από 40% οι πυροβολισμοί τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Ο Crown απέκτησε πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες από το Hampshire College το 1976 και στη νομική από το Πανεπιστήμιο Stanford το 1980. Έγινε αντιπρόεδρος του Capital Markets Service Group το 1983 και εντάχθηκε στην επενδυτική εταιρεία της οικογένειάς του το 1985.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι business των Ράιαν Ρέινολντς και Τζέρι Καρντινάλε της Μίλαν με τη Formula 1

    Alexey Mordashov: Το εξαφανισμένο superyacht Nord επιστρέφει στη Ρωσία

    Τρύφων Νάτσης: Νέα ζωή στο Άμπου Ντάμπι για τον Έλληνα billionaire



    ΣΧΟΛΙΑ