• Business

    Αστυπάλαια: Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Δήμο ξεκινά το project- Παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη η εκκίνηση

    Κώστας Φραγκογιάννης Κυριάκος Μητσοτάκης


    Tα πρώτα αποτελέσματα του έργου Astypalea Smart & sustainable Island, θα παρουσιαστούν σήμερα στην Αστυπάλαια παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Με αφορμή την παράδοση από την Volkswagen των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων για το Δήμο του πρώτου αυτόνομου και πράσινου ελληνικού νησιού, η αυριανή παρουσίαση αποτελεί μια αφορμή να αναδειχθεί διεθνώς τόσο η έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία, όσο και η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

    Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή υβριδικού συστήματος ΑΠΕ.

    Στην Αστυπάλαια  σήμερα, εκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη, θα παραβρεθεί  ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο  Α. Σκέρτσος, Γ, Κεφαλογιάννης και Α. Γεραπετρίτης, Στ. Πέτσας και Κ. Φραγκογιάννης. Μαζί τους θα βρεθεί στην Αστυπάλαια και ο CEO της VW Χέρμπερτ Ντις, ο οποίος συνεργάζεται ήδη με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη.

    Κεντρικό μέρος της παρουσίασης θα είναι η παράδοση των ηλεκτρικών οχημάτων της Volkswagen στο Δήμο Αστυπάλαιας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραδοθεί το περιπολικό VW ID.4 της ΕΛΑΣ και δύο ακόμη ηλεκτρικά μοντέλα της VW θα παραδοθούν στο Λιμενικό Σώμα και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενώ επίσης ένα επιπλέον ηλεκτρικό μοντέλο της VW θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εργαζομένων.

    Το πρόγραμμα

    Το project στην Αστυπάλαια χρηματοδοτείται από την VW και η αρχική επένδυση θα είναι 3 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά το πρόγραμμα θα ανέλθει σε περίπου 10 εκατ. ευρώ ενώ τα αυτοκίνητα του ομίλου που θα επιλέξουν θα τα αποκτήσουν σε τιμές κόστους.

    Όσον αφορά τις ενεργειακές υποδομές, θα κατασκευαστούν υβριδικοί σταθμοί για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, με στόχο μέσω αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών να  αναπτυχθεί ισχύς 3 MW, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας 2 MW και 7 MWh.

    Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από το ΔΕΔΔΗΕ και αφορά στην κάλυψη του 100% των ενεργειακών αναγκών του νησιού.

    Οι νέες υποδομές θα  αντικαταστήσουν τις 4 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από diesel, οι οποίες παράγουν το 90% της ενέργειας του νησιού που ανέρχεται στο 1 MW.

    Επίσης μέρος του προγράμματος είναι και η κατασκευή ενός δικτύου φόρτισης  για τα ηλεκτρικά οχήματα  της Volkswagen. Η ολοκλήρωση της Α’ Φάσης των έργων  είναι το 2023 και μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της αντικατάστασης των οχημάτων και των φορτιστών, ενώ τα έργα ΑΠΕ θα έχουν ολοκληρωθεί στο 60%.

    Στόχος του προγράμματος στην Αστυπάλαια είναι σε σύνολο 1.500 οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης να αντικατασταθούν τα 1.000 από ηλεκτρικά.

    Κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

    Το ΥΠΕΝ προχωρά σε μία σειρά παροχής ισχυρών κινήτρων για τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κάτοχος αυτοκινήτου που θέλει να αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα θα μπορεί να λάβει επιδότηση αξίας 15000 ευρώ εφόσον αποσύρει το παλιό του όχημα. Τα κίνητρα αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα-τρίκυκλα, ποδήλατα, οχήματα οδηγών ταξί και την κατασκευή φορτιστών.

    Για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων θα παρέχεται επιδότηση της τάξης του 40%. Αυτή θα αφορά οχήματα αξίας έως και 50000 ευρώ και θα μπορεί να ανέλθει κατά ανώτατο όριο στα 12000 ευρώ με δυνατότητα προαιρετικής απόσυρσης που θα κοστολογείται στα 3000 ευρώ.

    Η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού scooter ανέρχεται σε 1.600 ευρώ ενώ αν υπάρχει δίκυκλο ή τρίκυκλο για απόσυρση τότε αυξάνεται κατά 800 ευρώ.

    Για την ηλεκτρικών ποδηλάτων η επιδότηση ανέρχεται έως 800 ευρώ.

    Η απόκτηση wall box φορτιστή ανέρχεται στα 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 400 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

    Οι ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι λαμβάνουν ένα έξτρα μπόνους επιδότησης 500 ευρώ για δίκυκλο ή ποδήλατο και 1.000 ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

    Για τη βιώσιμη λειτουργία, παροχή του 90% των ετήσιων προμηθειών σε ελληνικές εταιρείες, συμμόρφωση με τα πρότυπα SASB και αξιολογήσεις διεθνών οίκων, 100% χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω Πιστοποιητικών Εγγύησης Προέλευσης, αλλαγή του 10% των καταστημάτων της εταιρείας σε κλιματικά ουδέτερα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ