• Business

    Ασφαλιστές: Ζητούν κατάργηση του ΦΠΑ στον κλάδο υγείας

    Νίκος Χαλκιόπουλος (Allianz) - Γιάννης Καντώρος (Interamerican) - Νίκος Μακρόπουλος (Ευρώπη Ασφαλιστική)

    Νίκος Χαλκιόπουλος (Allianz) – Γιάννης Καντώρος (Interamerican) – Νίκος Μακρόπουλος (Ευρώπη Ασφαλιστική)


    Την άρση αντικινήτρων και θέσπιση κινήτρων ώστε να ασφαλιστεί μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ζητούν υψηλόβαθμα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, με βασικότερο αίτημα την κατάργηση του φόρου στην υγεία, καθώς όπως λένε επιβαρύνονται τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και οι ασφαλισμένοι.

    «Θέλουμε να φύγουν τα αντικίνητρα στην υγεία. Πρέπει να καταργηθεί το ΦΠΑ του 24% στην υγεία. Τώρα το κράτος δεν έχει ανάγκες όπως το 2012 που θεσπίστηκε, είμαστε λίγο πριν την επενδυτική βαθμίδα» τόνισε ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος Chief Insurance Officer στην Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη κατά τη διάρκεια του 16th Insurance Conference. «Αυτή τη στιγμή κάποιος πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο να γιατρευτεί και έρχεται το κράτος και μας παίρνει το 24%. Δηλαδή μας τιμωρεί;» διερωτήθηκε ο κ. Χαλκιόπουλος κατά τη διάρκεια πάνελ στο οποίο συμμετείχε.

    Επίσης ο κ. Χαλκιόπουλος, επεσήμανε ότι η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει ακόμα περισσότερα κίνητρα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των ασφαλισμένων στην Ελλάδα, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ίδιος θεωρεί την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους ως ένα πολύ θετικό μέτρο, το οποίο όμως χρειάζεται βελτίωση.

    «Τα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς βασίζονται στους ασφαλιστικούς κύκλους. Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών. Είμαστε μια κατεξοχήν σεισμική χώρα και πρέπει να βρεθούν κίνητρα για φυσικές καταστροφές. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο αποσπασματικό. Πρέπει να εισακουσθεί η εισήγηση της ΕΑΕΕ και να γίνει από 30%», τόνισε ο κ. Χαλκιόπουλος.

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican): Να κάνουμε τα κίνητρα επαρκώς ελκυστικά

    Για την ύπαρξη περισσότερων αλλά και αποτελεσματικότερων κινήτρων μίλησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican κ. Γιάννης Καντώρος, μιλώντας στο ίδιο πάνελ.

    «Να εφαρμόσουμε κίνητρα επαρκώς ελκυστικά προκειμένου να ασφαλιστεί ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» επεσήμανε ο κ. Καντώρος, λέγοντας ότι η μείωση του 10% που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα θετικό μέτρο, ωστόσο χρειάζεται κάτι παραπάνω.

    «Το κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ έχει υπολογισθεί γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των επιδοτήσεων που δίνονται στις διάφορες κοινωνικές ομάδες ανέρχεται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στις μεταρρυθμίσεις και στις επιδοτήσεις που δίνονται. Αν η επιδότηση είναι στο 90% και στο 10% η μεταρρύθμιση, θα πάμε πολύ αργά» επεσήμανε ο κ. Καντώρος.

    Νίκος Μακρόπουλος (Ευρώπη Ασφαλιστική): Σε μεταβατικό στάδιο η ασφαλιστική αγορά

    Αισιόδοξος για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Μακρόπουλος, παρά το γεγονός ότι μειώνονται δραματικά οι εξειδικευμένες ασφαλιστικές μετά τις πολλές και μεγάλες συγχωνεύσεις που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στον χώρο.

    «Το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές δείχνει ότι η οικονομία θα πάει πολύ καλά, υπάρχει μια τρομερή ανάπτυξη που θα φέρει και την επενδυτική βαθμίδα. Η ανάπτυξη θα ωφελήσει και τον ασφαλιστικό κλάδο» επεσήμανε.

    Όπως είπε «τα στοιχεία για την ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι πολύ ενθαρρυντικά, αυξάνεται η παραγωγή και είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι η ασφαλιστική αγορά περνά σε ένα μεταβατικό στάδιο, έγιναν πολλές συγχωνεύσεις και οι ομάδες μεγαλώνουν. Όμως δεν θα συμφωνήσω 100% με την απορρόφηση μικρότερων ασφαλιστικών εταιρειών από μεγαλύτερους ομίλους. Πρέπει να υπάρχουν οι εξειδικευμένες εταιρείες όπως γίνεται άλλωστε και στο εξωτερικό, όπου πάνε πολύ καλά και είναι κερδοφόρες» επεσήμανε.

    Ωστόσο ο κ. Μακρόπουλος εξέφρασε προβληματισμούς, οι οποίοι, όπως είπε πρέπει να συζητηθούν. Αρχικά αναφέρθηκε στον κλάδο του αυτοκινήτου, ο οποίος είπε ότι σταδιακά θα σταματήσει να υπάρχει, παροτρύνοντας μάλιστα τους ασφαλιστές που ασχολούνται με αυτόν να μεταπηδήσουν σε κάποιον άλλον κλάδο.

    Ο δεύτερος αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη. «Εμένα με τρομάζει η σκέψη ότι η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλές δουλειές. Θα αλλάξει όλη την ανθρωπότητα και τη ζωή μας, αν ξεφύγει οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες» τόνισε. Σε αυτό το κομμάτι αναφέρθηκε και στην κυβερνοασφάλεια, λέγοντας ότι μόλις 1000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ασφαλιστεί σε αυτό το κομμάτι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ασφαλιστές: Θετική η εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ – Χρειάζονται περισσότερα κίνητρα

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Ιδανική η συγκυρία για την ελληνική οικονομία – Να δοθούν κίνητρα

    Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Οι μεγάλες προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ