• Business

    Παναγιωτάκης-ΔΕΗ: Έτσι θα αντιμετωπίσω Μυτιληναίο και Περιστέρη

    ΔΕΗ


    Την εμπορική πολιτική…ανακάλυψε πρόσφατα η ΔΕΗ αφού χρειάζεται πλέον να λειτουργήσει σε περιβάλλον ανταγωνισμού. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ.Παναγιωτάκης έχει προσανατολιστεί στην ανάγκη αναζήτησης μέτρων και εμπορικών στρατηγικών που θα στοχεύουν στη διατήρηση με κάθε τρόπο του πελατολογίου της και θα απαντάει στις αντίστοιχες εμπορικές πολιτικές των ανταγωνιστών της. Δηλαδή τους ομίλους Μυτιληναίου  , Περιστέρη και Elpedison . Ταυτόχρονα…τους καλεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν..

    Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε χθες ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με ιδιώτες προσδιορίζοντας το πεδίο συνεργασίας στον τομέα των λιγνιτικών και τις μονάδες της Μελίτης και του Αμύνταιου. Ειδικότερα, ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, άνοιξε ορθάνοιχτα την πόρτα για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων στα οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό και τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα αναλάβουν να επενδύσουν κεφάλαια στην κατασκευή της νέας μονάδας Μελίτη 2 (450 MW), να λειτουργήσουν τη Μελίτη 1 (330 MW) και να μοιραστούν τα κόστη εκσυγχρονισμού του λιγνιτικού σταθμού στο Αμύνταιο, ισχύος 540 MW.

    Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό στο τραπέζι των επίσημων συζητήσεων μεταξύ ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Εdison βρίσκεται η δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο τόσο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, όσο και για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, που αποτελεί εκκρεμότητα της χώρας έναντι της Ε.Ε.

    mytilinaios

    Αυτό που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί και αποτελεί τη βάση της συζήτησης μεταξύ ΔΕΗ-ΕΛΠΕ και Εdison, είναι η δημιουργία κοινοπραξίας στην οποία η Elpedison θα συνεισφέρει τις δύο μονάδες φυσικού αερίου σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη συνολικής ισχύος 820 MW και η ΔΕΗ τη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας Μελίτη 1 και τον σταθμό Αμυνταίου.

    Επίσης, έχουν συμφωνηθεί τα ποσοστά συμμετοχής, με τη ΔΕΗ να αποδέχεται μειοψηφική συμμετοχή, προκειμένου το σχέδιο να έχει την έγκριση της Ε.Ε.

    Για να υπάρξει ωστόσο τελική συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ της απαίτησης της Edison να προσφέρει η ΔΕΗ στο νέο αυτό σχήμα και υδροηλεκτρική μονάδα και της διοίκησης της τελευταίας για την οποία η παραχώρηση υδροηλεκτρικών τίθεται ως «κόκκινη» γραμμή.

    Την ίδια στιγμή το αφεντικό της ΔΕΗ πετάει το γάντι και στην εμπορική πολιτική με μειώσεις της τάξης του 10% για τους συνεπείς επαγγελματικούς πελάτες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κύμα των ανεξόφλητων οφειλών που σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ξεπερνά τα 2 δις ευρώ.  Οι μειώσεις αφορούν συνεπείς πελάτες ή πελάτες που τηρούν τους διακανονισμούς τους. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ κάνει μια προσπάθεια να κάνει πιο ελκυστικές τις τιμές της εν μέσω του ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού στη λιανική με την είσοδο νέων παρόχων που έχουν αποκτήσει μερίδιο 5% ενώ σε ορισμένες κατηγορίες όπως η μέση τάση φτάνουν το 20%.

    Η κίνηση μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ συνδέεται και με την μείωση του κόστους καυσίμων εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και εξαιτίας των πρόσφατων ρυθμιστικών αλλαγών που ελάφρυναν τα σημαντικά κόστη που πλήρωνε η ΔΕΗ για αγορές από τρίτους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και για τους οικιακούς καταναλωτές προκειμένου η επιχείρηση με κάθε τρόπο να διατηρήσει το υγιές κομμάτι του πελατολογίου της.

    Από την υπογραφή των συμβολαίων για την εξαγορά του 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ από την θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων
    Από την υπογραφή των συμβολαίων για την εξαγορά του 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ από την θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων

    Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης,οι συνέπειες για τη ΔΕΗ θα είναι καταστροφικές από τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ κατά 25% (στα επόμενα 1-2 χρόνια) – βάση των δεσμεύσεων έναντι των θεσμών – και 50% μέχρι το 2020. Κι αυτό γιατί το 50% που αναμένεται να μετακινηθεί είναι το υγιές πελατολόγιο της επιχείρησης χάρη στις πληρωμές του οποίου…η εταιρεία μπορεί και υπάρχει παρά τις μεγάλες οφειλές.

    «Αν ληφθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, – υψηλής τάσης αγρότες , δημόσιοι φορείς, ευάλωτοι καταναλωτές, πελάτες με οφειλές και διακανονισμούς ή μη – που υπερβαίνει το 50%, δε μετακινείται από τη ΔEΗ, εάν δεν ληφθούν μέτρα και ρυθμίσεις, γενικότερα εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, η μείωση του μεριδίου της ΔEΗ θα προέλθει από την απώλεια πλέον του 50% των λοιπών πελατών, αυτών που καλύπτουν σήμερα τις απώλειες από τους άλλους, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες, για την Επιχείρηση» καταλήγει ο κ. Παναγιωτάκης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ