• Business

    Αρχές Μαρτίου βγαίνει το 7ετές εταιρικό ομόλογο της Lamda Development, για ποσό μέχρι 350 εκατ. ευρώ

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development


    Αρχές Μαρτίου αναμένεται να βγει στην αγορά το νέο εταιρικό ομόλογο της Lamda Development,εταιρείας συμφερόντων του κραταιού ομίλου του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση. Πρόκειται για έκδοση ομολόγου ελληνικού δικαίου που θα είναι διαπραγματεύσιμο στη Χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, με ελάχιστο δικαίωμα συμμετοχής τα 1.000 ευρώ.

    Στόχος της  Lamda είναι να αντληθούν συνολικά κεφάλαια από 290 έως 350 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη έκδοση  έρχεται μετά από την άκρως επιτυχημένη, μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, αλλά και της  συνεχιζόμενης «καυτής ζήτησης» που υπάρχει για ελληνικούς τίτλους από πλευράς των ξένων επενδυτών. Κάτι το οποίο καταδείχθηκε περίτρανα από τα τελευταία Tier II της Alpha Bank και της τράπεζας Πειραιώς.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι το άνω άκρο του εύρους των προς άντληση κεφαλαίων από τη Lamda έχει αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό πλάνο της εταιρείας , η οποία είχε θέσει ως πλαφόν, τα 300 εκατ. ευρώ.

    Το νέο ομόλογο θα είναι επταετούς διάρκειας και σύμφωνα με πληροφορίες, συντονιστές της έκδοσης θα είναι οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καθώς επίσης και η χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx.

    Το υπό έκδοση εταιρικό ομόλογο αναμένεται να μεγιστοποιήσει το ενδιαφέρον, όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και των ξένων κεφαλαίων. Οι τελευταίοι, αναμένεται να αυξήσουν την παρουσία τους, μετά από την πρόσφατη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην οποία προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δίνοντας τη δυνατότητα να γίνονται εγγραφές στις ομολογιακές εκδόσεις και μέσω συλλογικών λογαριασμών (omnibus account) στους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται ο τελικός επενδυτής.

    σπυρος λατσης
    Σπύρος Λάτσης

    Οι κρίσιμες ημερομηνίες

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Development έχει αποστείλει ήδη στην Κεφαλαιαγορά το προσχέδιο του ενημερωτικού δελτίου για την επικείμενη ομολογιακή έκδοση. Όπως όλα δείχνουν στις  24 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αναμένεται να αποστείλει το τελικό κείμενο του ενημερωτικού δελτίου, ενσωματώνοντας σε αυτό τις όποιες παρατηρήσεις γίνουν από την Εποπτική Αρχή. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του μήνα, η Κεφαλαιαγορά θα έχει δώσει το «πράσινο φως» και στις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς .

    Σχεδόν τα μισά από τα κεφάλαια που θα αντληθούν αναμένεται να κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση του εμβληματικού project της αξιοποίησης του Ελληνικού ενώ τα υπόλοιπα θα ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης και την αποπληρωμή υφιστάμενου ομολογιακού δανείου. Σε ότι αφορά το επιτόκιο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά από την στιγμή κατά την οποία, το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

    Αν πάντως η Lamda αντλήσει 350 εκατ. ευρώ, όπως και αναμένεται, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα έκδοση εταιρικού ομολόγου, από τα συνολικά 10 που ήδη αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ