• Business

    Ο Σπύρος Λάτσης πλουσιότερος μέτοχος στο χρηματιστήριο με 1,9 δισ. ευρώ – Tο «φρέσκο» χρήμα που μπήκε στη Lamda

    σπυρος λατσης

    Σπύρος Λάτσης


    Μπορεί ο Σπύρος Λάτσης να θεωρείται από τα media «αόρατος μεγιστάνας», εξαιτίας της… αλλεργικής του σχέσης με τη δημοσιότητα, πλην όμως ο μετοχικός πλούτος που διαθέτει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι και ορατός και μετρήσιμος.

    Ο 73χρονος Έλληνας κροίσος διαθέτει το 45,5% των ΕΛΠΕ. Ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε τρέχουσα αγοραία αξία 1,202 δισ. ευρώ. Καθώς η συνολική αποτίμηση των Ελληνικών Πετρελαίων διαμορφώθηκε στο χθεσινό κλείσιμο στα 2,643 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα όμως, ο Σπύρος Λάτσης, ως εμβληματικός εκφραστής του ομώνυμου Ομίλου, που περιλαμβάνει και μέλη της πολύφερνης οικογένειας, κατέχει τη μετοχική πρωτοκαθεδρία της Lamda Development. H οποία και έχει αναλάβει να υλοποιήσει το mega project της αξιοποίησης του Ελληνικού. Στο τέλος της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης και μετά από την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την κεφαλαιακή αύξηση, η συνολική αξία της Lamda έφτασε στα 1,433 δισ. ευρώ. Με συνέπεια το ποσοστό συμμετοχής της πλευράς Λάτση (50,62%) να αντιστοιχεί σε 725,4 εκατ. ευρώ.

    Πλέον, η μετοχική περιουσία του Έλληνα κροίσου, από τις θέσεις του στις δύο αυτές εισηγμένες εταιρείες, ξεπερνά οριακά τα 1,9 δισ. ευρώ. Με τον Σπύρο Λάτση να είναι αυτήν τη στιγμή ο πλουσιότερος μέτοχος, στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας… Κανένας άλλους από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα μας (Έλληνες και ξένους) περιλαμβανομένων και των τραπεζών, δεν διαθέτει τόσο μεγάλο μετοχικό πλούτο… Η περίπτωση της Coca Cola είναι εκτός σύγκρισης, καθότι η έδρα της είναι στην Ελβετία, ενώ στο σχήμα των βασικών μετόχων είναι οι κυπριακής καταγωγής οικογένειες των Δαυίδ- Λεβέντη. Των οποίων το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ( 23,3%) αποτιμάται τώρα στα 2,6 δισ. ευρώ.

     Στα χέρια του Έλληνα κροίσου το 3,1% της αγοράς

    Αν πάντως ληφθεί υπόψη ότι οι 125 εισηγμένες εταιρείες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους περίπου 600.000 μετόχους, έχουν κεφαλαιοποίηση 61 δισ. ευρώ, τότε συνάγεται ότι Λάτσης από μόνος του έχει το 3,1% του αθηναϊκού «ναού» του χρήματος…

    Εκ των πραγμάτων η αλματώδης αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της Lamda, έχει ως βατήρα τη μεγάλη ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ. Της μεγαλύτερης των τελευταίων 12 ετών, εξαιρουμένων των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Σε αυτήν την κεφαλαιακή αύξηση ο Όμιλος Λάτση, μέσω της συμφερόντων του Consolidated Lamda Holdings, εισέφερε 329.057.749 ευρώ «φρέσκο» χρήμα. Κρατώντας έτσι υπό τον έλεγχό του το 50,62% της εταιρείας.

    Προ της ΑΜΚ το ποσοστό Λάτση ήταν στο 53,82%, αλλά την τελευταία εβδομάδα του περασμένου Οκτωβρίου απομειώθηκε μετά από την παραχώρηση 2,55 εκατ. μετοχών, αξίας 17,9 εκατ. ευρώ περίπου. Μετοχές που προφανώς εκχωρήθηκαν σε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενους επενδυτές, που ήθελαν να μπουν στην κεφαλαιακή αύξηση. Με αυτά τα δεδομένα η «καθαρή» εισφορά της πλευράς Λάτση ήταν περί τα 311 εκατ. ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξαιρετικά σημαντική τοποθέτηση, καθώς ισοδυναμεί με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία που έχει η εισηγμένη εταιρεία Φουρλής…

    Πέραν του Ομίλου Λάτση, το κοινό σχήμα των Πάνου Γερμανού-Βασίλη Κάτσου έβαλε στην ΑΜΚ της Lamda 65 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως τα περίπου 16,9 εκατ. αντλήθηκαν από παραχώρηση μετοχών που ήδη κατείχαν, με συνέπεια η θέση τους να διαμορφώνεται τώρα στον έλεγχο του 10%. Όντας η δεύτερη μετοχική δύναμη, μετά από το βασικό μέτοχο Σπύρο Λάτση.

    Η Αεροπορία Αιγαίου του Ευτύχη Βασιλάκη, με 20 εκατ. ευρώ που εισέφερε για αγορές μετοχών και συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, ελέγχει το 1,6%.

    Χθες, η μετοχή της Lamda έκλεισε στα 8,11 ευρώ, δηλαδή…21% πιο πάνω από τα 6,70 ευρώ, τιμή στη οποία έγινε η διάθεση των νέων μετοχών. Δημιουργώντας έτσι, ένα σημαντικό πυρήνα …νεοκερδισμένων μετόχων.  Κι όλα αυτά, όταν η Axia Ventures με μια έκθεση-δυναμίτη ανεβάζει το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της Lamda στα 14,2 ευρώ,ήτοι…75% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο. Σε μια τέτοια περίπτωση η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας οδηγείται στα 2,5 δισ. ευρώ. Και η συμμετοχή Λάτση, εφόσον παραμείνει ίδια, θα αποτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ. Ή στα 2,5 δισ. ευρώ μαζί με τη θέση του στα ΕΛΠΕ, ακόμη κι αν αυτή παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.



    ΣΧΟΛΙΑ