• Business

    Τι αλλάζει στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα που γίνονται ελκυστικότερα για τα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κεφαλαιαγορά: Όλα στο φως για το πόσα παίρνουν τα στελέχη και οι managers των εισηγμένων

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό θα μπορούν να αντλούν οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε εκδόσεις ελληνικού δικαίου εταιρικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Με πρόσφατη απόφασή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήρθε να διορθώσει την… ανορθογραφία, γεγονός που αναμένεται να τονώσει ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά. Όπου ήδη δρομολογούνται δύο ομολογιακές εκδόσεις για άντληση 800 εκατ. ευρώ, ενώ, από την άλλη πλευρά, τρεις επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν στους προσεχείς μήνες διαπραγματευόμενα ομόλογα συνολικής αξίας 850 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να εκδώσουν νέα, με χαμηλότερα επιτοκιακά κόστη. Εκμεταλλευόμενοι τις θετικές συγκυρίες από την κατακόρυφη μείωση του ρίσκου της χώρας. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε περίτρανα, με το πρόσφατη έκδοση του 15ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Στην παρούσα φάση, στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου βρίσκονται 10 εταιρικά ομόλογα ισάριθμων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες και έχουν αντλήσει 1,35 δισ ευρώ. Στη συντριπτική του πλειονότητα το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε για όλα αυτά το ομόλογα, είχε αμιγώς ελληνικό χρώμα. Με την έννοια ότι οι Έλληνες ιδιώτες, καθώς επίσης και τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, θεσμικής αλλά και εταιρικής υπόστασης ήταν εκείνα που απορρόφησαν σχεδόν το 90% της προσφοράς. Μάλιστα καθώς η επενδυτική συμμετοχή ξεκινά από 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον, τα εταιρικά αυτά ομόλογα αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για αποταμιευτικά κεφάλαια που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, σε σχέση με τα προσφερόμενα αναιμικά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων.

    Το συγκριτικά μειωμένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό ήταν απόρροια και το γεγονότος ότι οι ξένοι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκδόσεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων, έπρεπε πρωτίστως να έχουν ανοίξει κωδικό στο σύστημα άυλων τίτλων (ΣΑΤ). Αποτρεπτικό για πολλούς που δεν θέλουν να εμφανίζονται τα στοιχεία τους. Όπως και ισχύει στις άλλες προηγμένες αγορές της Ευρώπης και όχι μόνον.

    Για παράδειγμα, ακόμα κι ένας Έλληνας με τραπεζικές στο εξωτερικό, δεν μπορούσε να δώσει εντολή συμμετοχής στη δημόσια προσφορά ενός εταιρικού ομολόγου, χωρίς προηγουμένως να έχει φροντίσει να ανοίξει «κωδικό» σε χρηματιστηριακή εταιρεία. Το ίδιο προαπαιτούμενο ίσχυε και για τους… αμιγώς ξένους «παίκτες».

    Πλέον, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εναρμονίζεται με τη διεθνή πρακτική των αγορών, μπορεί η συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων από το εξωτερικό για ένα ελληνικό εταιρικό ομόλογο, να γίνεται μέσω συλλογικού λογαριασμού (omnibus account). Και στη συνέχεια να «σπάει» η κατανομή στον θεματοφύλακα του κάθε επενδυτή, στον οποίον καταλήγουν τα ομόλογα που λαμβάνει.

    Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, ένα μέρος των οποίων μπορεί να προέλθει και από καταθετικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε ξένες τράπεζες.

    Πέραν τούτων και με φόντο πάντα τα εταιρικά ομόλογα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «ετυμηγορία» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για το τι θα ισχύσει με φορολογικό καθεστώς. Αν δηλαδή θα πάψει να υφίσταται η στρέβλωση της υποχρέωσης παρακράτησης φόρου από τον τελευταίο κάτοχο του εταιρικού ομολόγου. Γεγονός που πλήττει τους Έλληνες επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα δευτερογενώς.

    Η Lamda, η ΓΕΚ και οι τρεις με τη δυνατότητα ανάκλησης

    Σε κάθε περίπτωση, η ομολογιακή έκδοση της Lamda Development θα είναι εκείνη που θα κάνει πρεμιέρα με το νέο καθεστώς για τους ξένους επενδυτές. Η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λάτση που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το εμβληματικό έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού, σκοπεύει να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα. Ανάλογα με τις συγκυρίες που θα διαμορφωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Επίσης για τη προσεχή Άνοιξη συζητείται να εκδοθεί και το μεγάλο εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, μέσω του οποίου στοχεύεται να αντληθούν 500 ευρώ.

    Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν και τρείς υφιστάμενες ομολογιακές εκδόσεις για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ανάκλησης.

    Ο ΟΠΑΠ άντλησε 200 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2017 με 5ετές εταιρικό ομόλογο που έχει επιτόκιο 3,50%. Στην ελληνική αγορά σήμερα, το ομόλογο του ΟΠΑΠ έχει τιμή που παραπέμπει σε ετησιοποιημένη απόδοση 3,1%. Από τις 21 Μαρτίου του 2020 ο ΟΠΑΠ έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει πρόωρα την ομολογιακή αυτή έκδοση, κάτι η αγορά πιστεύει ότι θα το πράξει. Προχωρώντας στη έκδοση νέου ομολόγου με φθηνότερο επιτόκιο. Είτε ελληνικού, είτε διεθνούς.

    Ο επιχειρηματικός όμιλος «Μυτιληναίος» έβγαλε το ελληνικού δικαίου εταιρικό ομόλογο τον Ιούνιο του 2017, αντλώντας 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,10%. Σήμερα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει υποχωρήσει στο 2,7% Η «Μυτιληναίος» έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού από τις 27 Ιουνίου του 2020. Αν αυτό θα συμβεί ή όχι, θα εξαρτηθεί από το επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου

    Η Sunlight του επιχειρηματικού ομίλου του Πάνου Γερμανού έβγαλε εταιρικό ομόλογο 5ετούς διάρκειας τον Ιούνιο του 2017. Αντλώντας 50 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%. Η σημερινή εικόνα του ομολόγου έχει οδηγήσει την απόδοση στην περιοχή του 3,4% Από τις 20 Ιουνίου του 2020 η Sunlight έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προεξόφληση του εταιρικού της ομολόγου, αν εκείνη το κρίνει…



    ΣΧΟΛΙΑ