• Business

    Apple: Είναι η «οικιακή ρομποτική» το επόμενο μεγάλο βήμα; – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επενδυτές

    Τζον Τζανντρέα, επικεφαλής τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Apple

    Τζον Τζανντρέα, επικεφαλής τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Apple (Πηγή: apple.com)


    Την “οικιακή ρομποτική” εξερευνά τώρα η Apple, καθώς βρίσκεται σε αναζήτηση του “next big thing” με το οποίο θα μπορούσε να καταπιαστεί και να ξεχωρίσει ξανά, προσφέροντας παράλληλα μοναδικές δυνατότητες σε όσους την πιστεύουν και την ακολουθούν.

    Αυτή τη στιγμή, οι μηχανικοί της Apple εργάζονται επάνω σε ένα προσωπικό ρομπότ, το οποίο θα μπορεί να ακολουθεί τους χρήστες μέσα στο σπίτι τους, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, αλλά δεν θα ήθελαν να κατονομαστούν.

    Ο κατασκευαστής iPhone έχει επίσης αναπτύξει μια προηγμένη επιτραπέζια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιεί ρομποτική για να μετακινεί μια οθόνη.

    Παρόλο που η προσπάθεια βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια – και δεν είναι σαφές εάν τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν τελικά – η Apple δέχεται αυξανόμενη πίεση, προκειμένου να ανακαλύψει νέες πηγές εσόδων, καθώς εγκατέλειψε την προσπάθεια παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων τον Φεβρουάριο και η ιδέα των οπτικών μικτής πραγματικότητας (mixed reality goggles), αναμένεται να πάρει χρόνια, προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα κερδοφόρο asset.

    Με τη ρομποτική, η Apple θα μπορούσε να εδραιωθεί στα σπίτια των καταναλωτών και να αξιοποιήσει τις προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια προσέγγιση δύναται να ακολουθήσει.

    Το έργο της ρομποτικής πραγματοποιείται στο ειδικό τμήμα της Apple από την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής, την οποία διευθύνει ο Σκωτσέζος Τζον Τζανντρέα.

    Ο Ματ Κοστέλο και ο Μπράιαν Λιντς – δύο στελέχη που επικεντρώνονται στα οικιακά προϊόντα – επιβλέπουν την ανάπτυξη λογισμικού.

    Ωστόσο, η Apple δεν έχει δεσμευτεί για κανένα από τα δύο έργα ως εταιρεία και τα projects εξακολουθούν να θεωρούνται ότι βρίσκονται σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία στους επενδυτές

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία άκουσαν την είδηση οι επενδυτές του τεχνολογικού κολοσσού, με τη μετοχή να σημειώνει παροδικά κέρδη.

    Η μετοχή έκλεισε χθες με μικρή άνοδο λιγότερο από 1% στα 169,65 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

    Την ίδια στιγμή, η μετοχή της κατασκευάστριας Roomba iRobot εκτοξεύτηκε έως και 17% – καθώς οι επενδυτές πίστεψαν ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από το ενδιαφέρον της Apple για τον συγκεκριμένο τομέα.

    Ωστόσο, το ράλι “ξεθώριασε” και η μετοχή κέρδισε λιγότερο από 2% μέχρι το κλείσιμο.

    Προτού ναυαγήσει η ιδέα του έργου για τα ηλεκτρικά οχήματα, η Apple ανέφερε στα κορυφαία στελέχη της, ότι το μέλλον της εταιρείας περιστρέφεται γύρω από τρεις τομείς: την αυτοκινητοβιομηχανία, το σπίτι και τη μικτή πραγματικότητα.

    Αλλά τώρα το ΕV έχει εγκαταλειφθεί και η Apple έχει ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο της προϊόν μικτής πραγματικότητας, τα ακουστικά Vision Pro.

    Έτσι, η εταιρεία εστιάζει τώρα στον οικιακό κλάδο και τις τυχόν μελλοντικές ευκαιρίες που παρέχει.

    Το επιτραπέζιο έργο ρομποτικής, ενθουσίασε για πρώτη φορά τα ανώτερα στελέχη της Apple πριν από μερικά χρόνια.

    Η ιδέα είναι η οθόνη να μιμείται τις κινήσεις του κεφαλιού – όπως το νεύμα – ενός ατόμου σε μια συνεδρία FaceTime.

    Θα διαθέτει επίσης λειτουργίες για να “κλειδώνει” με ακρίβεια ένα άτομο ανάμεσα σε άλλους, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης.

    Υψηλό κόστος

    Εντούτοις, ο κολοσσός ανησυχεί για το εάν οι καταναλωτές θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά δολάρια για μια τέτοια συσκευή, ενώ υπήρξαν και τεχνικές προκλήσεις.

    Όμως, το κύριο εμπόδιο ήταν η διαφωνία μεταξύ των στελεχών της Apple σχετικά με το αν θα προχωρήσουν η όχι με το προϊόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Στην Καλιφόρνια, η Apple έχει μια μυστική μονάδα που μοιάζει με το εσωτερικό ενός σπιτιού, μια τοποθεσία όπου μπορεί να δοκιμάσει μελλοντικές συσκευές και πρωτοβουλίες που αφορούν τα οικιακά.

    Μάλιστα, εκεί φαίνεται ότι ερευνά και άλλες ιδέες για αυτήν την αγορά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συσκευής οικιακού κέντρου με οθόνη που μοιάζει με iPad.

    Η επιδίωξη της Apple για το “next big thing” είναι κάτι που υπάρχει από την εποχή του Steve Jobs.

    Αλλά, είναι πολύ δύσκολο να οραματιστεί κανείς ένα προϊόν που θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί το iPhone, το οποίο αντιπροσωπεύει το 52% των 383,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε από πωλήσεις η εταιρεία πέρσι, παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας σημαντικός στόχος.

    Ενώ βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια, οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης της, ερευνούν τη χρήση αλγορίθμων για να βοηθήσουν τα ρομπότ να περιηγούνται σε ακατάστατους χώρους μέσα στα σπίτια των ανθρώπων.

    Ανταγωνισμός

    Ωστόσο, εάν οι εργασίες προχωρήσουν, η Apple δεν θα είναι ο πρώτος τεχνολογικός γίγαντας που θα αναπτύξει ένα οικιακό ρομπότ.

    Η Amazon παρουσίασε ένα μοντέλο που ονομάζεται Astro το 2021 και κοστίζει επί του παρόντος 1.600 δολάρια, αλλά άργησε να αναπτύξει σωστά την παραγωγή και έτσι παραμένει ένα εξειδικευμένο και σπάνιο προϊόν.

    Ίσως το πιο δημοφιλές οικιακό ρομπότ παραμένει το vacuum Roomba, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

    Η Amazon συμφώνησε να αποκτήσει το iRobot το 2022, όμως η ρυθμιστική αρχή τελικά δεν ενέκρινε τη συμφωνία.

    Άλλες εταιρείες παρουσίασαν επίσης την ιδέα των ανθρωποειδών ρομπότ που μιμούνται το μέγεθος και τις κινήσεις των ανθρώπων.

    Όσον αφορά την Apple, στον ιστότοπό της διαφημίζει ρόλους που σχετίζονται με τη ρομποτική, υποδεικνύοντας ότι προσπαθεί να επεκτείνει τις ομάδες που εργάζονται επάνω σε αυτόν τον τομέα.

    “Η ομάδα μας επιδιώκει το ‘πάντρεμα’ της σύγχρονης μηχανικής και της ρομποτικής, προκειμένου να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα τροφοδοτήσει την επόμενη γενιά προϊόντων της Apple”, σημειώνει στην περιγραφή του ρόλου.

    “Αναζητούμε καινοτόμους και εργατικούς ερευνητές και μηχανικούς ML και ρομποτικής, που θα μας βοηθήσουν να ερευνήσουμε, να ορίσουμε και να αναπτύξουμε σύνθετα ευφυή ρομποτικά συστήματα και εμπειρίες που θα μεταφερθούν στον πραγματικό κόσμο”, συμπληρώνει.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Από αρχές Μαΐου η κυκλοφορία δύο νέων μοντέλων iPad – Πόσο θα κοστίζουν

    Huawei: Ανακάμπτει καθώς Apple και Alibaba χάνουν έδαφος – Ισχυρή τριμηνιαία αύξηση κερδών

    Tim Cook: Νέα επένδυση στην Κίνα προαναγγέλλει ο CEO της Apple



    ΣΧΟΛΙΑ