• Business

    Huawei: Ανακάμπτει καθώς Apple και Alibaba χάνουν έδαφος – Ισχυρή τριμηνιαία αύξηση κερδών

    • Bloomberg
    ρεν ζενγκφει

    Ρεν Ζένγφει, CEO Huawei


    Ισχυρή τριμηνιαία αύξηση κερδών ανακοινώνει η Huawei, χάρη στην αναζωπύρωση της καταναλωτικής δραστηριότητας για τα προϊόντα της, αφού μειώθηκε η ζήτηση για τα iphone της Apple στην Κίνα και η Alibaba έμεινε πίσω από τους αντιπάλους της, εν μέσω μιας χαοτικής αναδιάρθρωσης.

    Η Huawei έδειξε ανθεκτικότητα, παρόλο που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα το τελευταίο διάστημα, λόγω κυρώσεων και εξονυχιστικών ελέγχων από τις ΗΠΑ.

    Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε καθαρά κέρδη περίπου 13,9 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, περισσότερο από 65% υψηλότερα από τα 8,4 δισεκατομμύρια γιουάν έναν χρόνο νωρίτερα.

    Υπενθυμίζεται ότι το πέρσι το καλοκαίρι, η εταιρεία παρουσίασε τη ναυαρχίδα της σειράς smartphone Mate 60, με έναν εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο επεξεργαστή 7 νανομέτρων, η οποία απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα.

    Οι πωλήσεις του τμήματος ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 17,3% το 2023 στα 251,5 δισεκατομμύρια γιουάν.

    Σημειώνεται ότι η Huawei έχει τεθεί σε μαύρη λίστα εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές είναι περιορισμένοι στο να αποστέλλουν αγαθά και τεχνολογία στην εταιρεία, εκτός εάν τους χορηγηθούν σχετικές άδειες.

    Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εντείνουν τους ελέγχους με στόχο να αποκόψουν τη δυνατότητα της κινεζικής εταιρείας να αγοράζει ή να σχεδιάζει τα τσιπ ημιαγωγών που τροφοδοτούν τα περισσότερα από τα προϊόντα της.

    Ωστόσο, ο γίγαντας της τεχνολογίας, τώρα χτίζει ένα δίκτυο εργοστασίων παραγωγής τσιπ για να υποστηρίξει τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της σε αγορές, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η τεχνητή νοημοσύνη.

    Πρόοδος σε όλα τα τμήματα

    Οι πωλήσεις του κλάδου cloud computing της εταιρείας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 22% στη διάρκεια του έτους, ενώ ανταγωνίζονταν την Alibaba και την Tencent στο εσωτερικό.

    Αυτόν τον μήνα, η εταιρεία ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόγνωσης καιρού με τεχνητή νοημοσύνη στην έδρα της στην Shenzhen.

    Επίσης, τα τσιπ της εταιρείας εμφανίζονται στα συστήματα προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, όπως αυτό που χρησιμοποιείται από το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, για την εκπαίδευση ενός βοηθού τεχνητής νοημοσύνης για νευροχειρουργούς.

    Παρόλο που η Huawei δεν έχει προοδεύσει τόσο πολύ όσο η Xiaomi, η οποία αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της δικής της μάρκας, σημειώνει πρόοδο στην παροχή τεχνολογίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Οι πωλήσεις αυτής της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 128% το 2023, ενώ Huawei διαθέτει οχήματα Aito στα καταστήματά της στην Κίνα.

    Η αναζωπύρωση των πωλήσεων της Huawei, συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση στην Apple από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία επιβάλλει ή ενθαρρύνει όλο και περισσότερο τη χρήση εγχώριων συσκευών και τεχνολογίας σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων.

    Η άνοδος του Mate 60 έχει επίσης αυξήσει τον ενθουσιασμό των καταναλωτών για τις τοπικές μάρκες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποστολές iPhone στην Κίνα μειώθηκαν περίπου 33% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επεκτείνοντας την πτώση της ζήτησης για τη ναυαρχίδα της εταιρείας, στην πιο σημαντική αγορά του εξωτερικού.

    Ωστόσο, η Huawei τον Δεκέμβριο προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, λόγω μιας ασταθούς βιομηχανίας και παγκόσμιας οικονομίας το 2024.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Βουτιά 24% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα – Σκληρή «μάχη» με την Huawei

    Apple: Διακανονισμός ύψους $490 εκατ. μετά τα σχόλια του Κουκ για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

    Ken Hu (Huawei): Αναμένουμε έσοδα σχεδόν $100 δισ. το 2023 – Τα σχέδια για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ