• Business

    Απόστολος Βακάκης: «Ζεστό» χρήμα 125,8 εκατ. ευρώ στο προσωπικό ταμείο του Mr Jumbo την τελευταία διετία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Βακάκης: «Ζεστό» χρήμα 125,8 εκατ. ευρώ στο προσωπικό ταμείο του Mr Jumbo την τελευταία διετία

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo


    Οι μέτοχοι της Jumbo, με πρώτο και καλύτερο τον Απόστολο Βακάκη, την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, θα πάνε… ταμείο. Για δεύτερη φορά στη διάρκεια  της εφετινής χρονιάς και 6η στην τελευταία διετία, που στιγματίζεται από τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία θα μοιράσει χρήμα στους μετόχους.

    Και μάλιστα πολύ χρήμα σε σύγκριση με τα δεδομένα του παρελθόντος. Καταδεικνύοντας ότι ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo, έχει αρχίσει να γίνεται πιο γαλαντόμος σε ότι αφορά τις χρηματικές διανομές. Παρά το γεγονός ότι ο Απόστολος Βακάκης δεν έχει πάψει να αναφέρεται σε «χαμένες χρονιές». Εκφράζοντας τους έντονους προβληματισμούς του για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο επιχειρηματικό υπόβαθρο, το οποίο απειλείται να διαβρωθεί από την άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών και την αύξηση των ναύλων στις διεθνείς μεταφορές.

    Την ερχόμενη Παρασκευή η Jumbo θα διανείμει μέρισμα 0,30 ευρώ, προ φόρου. Που είναι στο 5% για όσους επιβάλλεται. Κατά κανόνα στους έχοντες φορολογική έδρα στην Ελλάδα.

    Στις 27 του μηνός του περασμένου Ιουλίου, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε χρηματική διανομή 0,47 ευρώ, επίσης προ φόρου.

    Με τα δεδομένα αυτά και για την περίοδο του 2021, οι μέτοχοι θα πάρουν μέρισμα 0,77 ευρώ ανά μετοχή. Μεταφραζόμενο σε παροχή που ανέρχεται συνολικά στα 104.766.014 ευρώ.

    Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια των ακόμη μεγαλύτερων χρηματικών διανομών, που έλαβαν χώρα το 2020. Ο «χορός» των μερισμάτων ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου της περσινής χρονιάς, όταν και χορηγήθηκαν 0,22 ευρώ ανά μετοχή.

    Στη συνέχεια, στις 9 Ιουνίου του 2020 δόθηκε 0,062 ευρώ ανά μετοχή. Για να ακολουθήσουν στις 6 Ιουλίου και στις 8 Δεκεμβρίου, άλλα δύο μερισματικά «μπόνους» 0,235 και 0,38 ευρώ αντίστοιχα ανά μετοχή. Με το σύνολο των διανομών να ανέρχεται στο 0,897 ευρώ ανά μετοχή.

    Και το «ζεστό» χρήμα που μοιράστηκε πέρσι στους μετόχους να διαμορφώνεται στα 122.045.603 ευρώ. Πάντα προ της φορολογίας.

    Στα  226,8 εκατ. ευρώ τα μερίσματα του 2020 και 2021

    Οι χρηματικές διανομές της τελευταίας διετίας διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για τη Jumbo, που συνήθιζε να ακολουθεί μια μάλλον «σφικτή» μερισματική πολιτική ως τότε. Κρίνοντας τουλάχιστον από τη στάση των μετόχων στις γενικές συνελεύσεις, που ζητούσαν κάθε φορά κάτι περισσότερο…

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στην ετήσια χρήση του 2020 και στο πρώτο εξάμηνο του 2021, η Jumbo έβγαλε 205,9 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου. Στο ίδιο αυτό 18μηνο, κατάφερε να ενισχύσει το ταμείο της με 118,5 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα διαθέσιμά της σε μετρητά στα υψίπεδα των 755,5 εκατ. ευρώ.

    Όπως και να ’χει,  για εφέτος και πέρσι οι χρηματικές διανομές της Jumbo θα φτάσουν στα…226,8 εκατ. ευρώ. Δεδομένο του ότι ο Απόστολος Βακάκης κατέχει τώρα ( μέσω εξωχώριας εταιρείας) το 19,36% της Jumbo – έναντι του προγενέστερου 23,22% –  το συνολικό μερίδιο  που παίρνει σε μετρητά ανέρχεται σε 48,62 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 20,282 εκατ. ευρώ αφορούν την εφετινή χρονιά και τα υπόλοιπα 28,388 εκατ. ευρώ την προηγούμενη.

    Όπως στο προσωπικό ταμείο του ιθύνοντα νου και Προέδρου της Jumbo μπήκαν κι άλλα 77,175 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη ροή του «ζεστού» χρήματος στα επίπεδα των 125,8 εκατ. ευρώ, στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών.

    Η επιπλέον ρευστότητα αποκτήθηκε από την παραχώρηση του μετοχικού «πακέτου» του 3,858% της  Jumbo που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, με τιμή διάθεσης στα 14,7 ευρώ ανά μετοχή. Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν τον Ιούνιο του 2017 όταν και ο βασικός μέτοχος είχε εκχωρήσει το 3,5% της εταιρείας, έναντι 71,193 εκατ. ευρώ ( 14,95 ευρώ ανά μετοχή).

    Η «προίκα» στις δύο κόρες και στους μετόχους

    Στην προκειμένη περίπτωση, της εφετινής πώλησης μετοχών, ο Απόστολός Βακάκης εξήγησε με τον δικό του, αφοπλιστικό τρόπο, το γιατί: «Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες…. Μια που θα παραμείνει στην επιχείρηση  και μια άλλη που δεν εμπλέκεται με αυτήν, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση»… Δηλαδή ο πατέρας φρόντισε να «προικίσει» τις κόρες.

    Παράλληλα βέβαια, να «προικίσει» και τους μετόχους. Καθώς αφαιρουμένου του δικού του μεριδίου, σε όλους τους άλλους πήγε το…78,5% των ενισχυμένων χρηματικών διανομών. Όχι και τόσο συνηθισμένο στην αγορά, όπου τα αυξημένα μερίσματα συνδυάζονται με το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των βασικών μετόχων, στους οποίους και πάει η «μερίδα του λέοντος» των παροχών.

    Αν πάντως ληφθεί υπόψη η τρέχουσα τιμή της μετοχής ( στα 13,35 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο) τότε η μερισματική της απόδοση ανέρχεται στο 5,77% για την εφετινή χρονιά και  αθροιστικά στο…12,48% για τη διετία. Όπου και οι χρηματικές διανομές θα φτάσουν στα 1,667 ευρώ ανά μετοχή.

    Κατ’ ουσίαν τα μερίσματα έρχονται να καλύψουν ώς ένα βαθμό το «κενό» στη μετοχή, η οποία και υποχωρεί 10,4% στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Η παραμονή της στο δείκτη MSCI δεν έφερε κάτι το χρηματιστηριακά ουσιώδες, τη στιγμή που η αίσθηση της αγοράς είναι ότι καιρό τώρα,  ξένος «παίκτης» μειώνει θέσεις στη μετοχή.

    Από τα εταιρικά κέρδη οι αμοιβές Βακάκη

    Ειδικά σε ότι αφορά τον Απόστολο Βακάκη, ακόμη και οι ετήσιες αποδοχές του από την εταιρεία, διακρίνονται από ένα ιδιότυπο ΄΄τακτ».  Διότι προέρχονται από τα κέρδη χρήσης, χωρίς να την επιβαρύνουν οικονομικά. Με αυτόν τον τρόπο ο Βακάκης πήρε πέρσι 516.060 ευρώ, υπαγόμενα στο φόρο μερισμάτων (5%), στο τέλος χαρτοσήμου( 1,2%) και στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για την εισφορά Αλληλεγγύης, για το ποσό που απομένει. Το οποίο βέβαια είναι πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αμοιβές μισθωτών υπηρεσιών, όπου για τέτοια ποσά, τα μισά καταλήγουν στην εφορία.

    Για τη Jumbo ο Απόστολος Βακάκης κόστισε πέρσι 16.431 ευρώ στο πλαίσιο των εργοδοτικών εισφορών, ενώ άλλα 11.692 ευρώ αφορούσαν την παροχή εταιρικού αυτοκινήτου και δαπάνες κινητής τηλεφωνίας.

    Κατά τα άλλα και καθώς η Jumbo αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 1,816 δις ευρώ, η μετοχική συμμετοχή Βακάκη έχει τρέχουσα αγοραία αξία 351,6 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Kαμπανάκι για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια – Οι ανησυχίες των Jumbo, Mουστάκα, Ζαχαριά

    Jumbo: Αύξηση 7% στις πωλήσεις 10μηνου – Δυσαρέσκεια Βακάκη για τα νέα μέτρα

    Βακάκης (Jumbo): Χαμένη χρονιά το 2021 – Έξτρα μέρισμα 0,30 ευρώ στους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ