• Business

    Απόστολος Βακάκης: Γιατί έκανα το placement, ποιοι πήραν τα «χαρτιά»

    Ο Απόστολος Βακάκης, ιδρυτής της Jumbo και οι κόρες του, Χριστίνα και Σοφία.

    Ο Απόστολος Βακάκης και οι κόρες του, Χριστίνα και Σοφία.


    «Είναι η προσωπική μου αποταμίευση». Τη σιβυλλική αυτή εξήγηση δίνει ο Απόστολος Βακάκης σε στενούς του συνεργάτες, που τον ρωτούν για το placement του 3% της Jumbo, από το οποίο ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της εταιρείας αποκόμισε ρευστότητα 109 εκατ. ευρώ.

    Ο mister Jumbo εξηγεί επίσης σε στενούς του συνεργάτες ότι όταν η μετοχή είναι ψηλά, διαμορφώνονται κατάλληλες συνθήκες για την παραχώρηση μετοχών.

    Από τα συμφραζόμενα επίσης προκύπτει ότι, και σε αυτή την περίπτωση, το προϊόν της ρευστοποίησης θα καταλήξει στις δύο του κόρες, Χριστίνα και Σοφία.

    Η δεύτερη είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ενώ και οι δύο έχουν παντρευτεί εφοπλιστές.

    Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Απόστολου Βακάκη, τα περίπου 4 εκατ. των μετοχών κατέληξαν σε υφιστάμενους θεσμικούς επενδυτές που ενίσχυσαν τη θέση τους πιστεύοντας στην προοπτική της εταιρείας, κι όχι σε νέους.

    Σε ό,τι αφορά το discount, τόνισε ότι πρακτικά αυτό δεν υφίσταται διότι το τίμημα της διάθεσης των μετοχών στα 27,2 ευρώ, αποτελεί το μέσο όρο της τιμής της μετοχής στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

    Το placement

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστή η διάθεση 3% των μετοχών κι όχι 1,5% όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, της Jumbo. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, το ποσοστό του mini placement αυξήθηκε τελικά φτάνοντας τις 4 εκατ. μετοχές στην τιμή των 27,2 ευρώ ανά μετοχή, αντιπροσωπεύει 9,33% discount από το τελευταίο κλείσιμο.

    Η διάθεση γίνεται μέσω της πλήρως ελεγχόμενης από τον πρόεδρο και βασικό μέτοχο Απ. Βακάκη, Tanocerian Maritime.

    Τα έσοδα είναι περίπου 109 εκατ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αρχικά η πληροφορία ήταν ότι ο Απόστολος Βακάκης θα διέθετε το 1,5% των μετοχών, δηλαδή 2 εκατ. με τα έσοδα να είναι γύρω στα 55 εκατ. ευρώ.

    Οι υψηλές προσφορές για το placement και η απόφαση του ιδιοκτήτη της Jumbo οδήγησαν σε αύξηση του προς διάθεση ποσοστού, με τα έσοδα να διπλασιάζονται για τον κ. Βακάκη, αλλά να μειώνεται σημαντικά, στο 16,3% η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Μεγάλη βουτιά για τη μετοχή της Jumbo – Σημαντική άνοδος για Quest, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ανάλυση mononews: H Mytilineos και η κεφαλαιοποίηση των 10 δισ. ευρώ – Crash test των εταιρειών του FTSE100

    Genco Shipping: Χάνει έδαφος ο Οικονόμου – Ισχυρά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ