• Business

  Βακάκης: Διπλασίασε το placement στην Jumbo – Δόθηκε το 3%, στα 109 εκατ. τα έσοδα

  • NewsRoom
  Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

  Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo


  Στη διάθεση 3% των μετοχών κι όχι 1,5% όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, προχωρά ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, το ποσοστό του mini placement αυξήθηκε τελικά φτάνοντας τις 4 εκατ. μετοχές στην τιμή των 27,2 ευρώ ανά μετοχή, αντιπροσωπεύει 9,33% discount από το τελευταίο κλείσιμο. .

  Η διάθεση γίνεται μέσω της πλήρως ελεγχόμενης από τον πρόεδρο και βασικό μέτοχο Απ. Βακάκη, Tanocerian Maritime.

  Τα έσοδα είναι περίπου 109 εκατ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αρχικά η πληροφορία ήταν ότι ο Απόστολος Βακάκης θα διέθετε το 1,5% των μετοχών, δηλαδή 2 εκατ. με τα έσοδα να είναι γύρω στα 55 εκατ. ευρώ.

  Οι υψηλές προσφορές για το placement και η απόφαση του ιδιοκτήτη της Jumbo οδήγησαν σε αύξηση του προς διάθεση ποσοστού, με τα έσοδα να διπλασιάζονται για τον κ. Βακάκη, αλλά να μειώνεται σημαντικά, κάτω κι από 17% η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο.

  Οπως αναφέρει στην ανάλυσή του το mononews και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κόκκορης, «αποτελεί ερώτημα το γιατί ο Απόστολος Βακάκης δέχθηκε να χαμηλώσει τόσο πολύ ο πήχης του τιμήματος, αν και ένα τμήμα της έκπτωσης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανέβει σε απαιτητικά επίπεδα.

  Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης άφησε με το placement … λεφτά στο τραπέζι, κάτι που μάλλον δεν είναι συμβατό με την ιδιοσυγκρασία του. Οι αγοραστές των μετοχών έχουν με «το καλημέρα» υπεραξίες 2,8 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από τη σημερινή, αλλά και τη μελλοντική συμπεριφορά της μετοχή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς οι μετοχές που παραχωρήθηκαν ενσωματώνουν και το δικαίωμα στο επικείμενο μέρισμα, που είναι στο 1 ευρώ ανά μετοχή.

  Με άλλα λόγια, από υπεραξίες και μέρισμα οι αγοραστές των μετοχών καρπώνονται κάπου 7,75 εκατ. ευρώ δυνητικών κερδών… Καθώς με συνυπολογιζόμενη και την επικείμενη χρηματική διανομή, το πραγματικό discount του placement είναι μεγαλύτερο και φτάνει στο 12,26%…

  Τέτοιου είδους…γαλαντομίες δεν τις συνηθίζει ο Απόστολος Βακάκης, εκτός κι αν βρίσκεται υπό πίεση για την άντληση προσωπικής ρευστότητας. Κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει εξήγηση.

  Η τρίτη στη σειρά παραχώρηση μετοχών

  Η νέα παραχώρηση μετοχών είναι η τρίτη κατά σειράν, στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας. Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 ο Mr Jumbo πούλησε το 3,5%  στα 14,95 ευρώ ανά μετοχή και εισέπραξε 71,193 εκατ. ευρώ.

  Τον Μάρτιο του 2021 πήρε άλλα 77,175 εκατ. ευρώ, από την παραχώρηση του 3,86% της εταιρείας έναντι των 14,7 ευρώ ανά μετοχή. Τότε, ο επιχειρηματίας, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή είχε αναφέρει: «Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες…. Μία που θα παραμείνει στην επιχείρηση και θα την «τρέξει» και άλλη μία που δεν εμπλέκεται με την επιχείρηση, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση.  Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση…»

  Σε τι είδους προικοδότηση μπορεί να πάνε τα τωρινά έσοδα των 55,5 εκατ. ευρώ, παραμένει άγνωστο.

  Αντιθέτως το σίγουρο είναι πώς με τα διαδοχικά placement το ποσοστό συμμετοχής του Απόστολου Βακάκη στην Jumbo, έχει κατρακυλήσει από το 26,72% στο 17,86%. Κάτι που εξ αντικειμένου καθιστά την εταιρεία πιο εύκολο στόχο, ακόμη και στο ενδεχόμενο επιθετικής εξαγοράς. Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια , ενώ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την τεχνογνωσία  Βακάκη, δύσκολα κάποιος άλλος θα φέρει τα ίδια επιτυχημένα οικονομικά αποτελέσματα.

  Πέραν τούτων δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό ο διοικητικός ηγέτης της Jumbo έχει πάψει να είναι ο επίμονος συλλέκτης μετρητών για τα ταμεία της εταιρείας, προχωρώντας σε γενναίες παροχές μερισμάτων. Τα οποία σε 18μηνη βάση θα φτάσουν στα επίπεδα των 619 εκατ. ευρώ, μαζί με δρομολογημένη νέα, χρηματική διανομή.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, το placement των μετοχών έρχεται να επικαιροποιήσει, αλλά και να επιτείνει τα ερωτήματα για το που πραγματικά το πάει ο Απόστολος Βακάκης.

  Διαβάστε επίσης:

  TITAN: Ισχυρό το 2024 – Ενίσχυση της ζήτησης λόγω έργων σε Ελλάδα και ΗΠΑ
  Η ιδιαιτερότητα των αμοιβών για τα μέλη του Δ.Σ της  Καρέλια – Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα
  IRIS: Έκανε ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών με 165.000 μεταφορές ποσών μέσα σε μια ημέρα
     ΣΧΟΛΙΑ