• ΑΓΟΡΕΣ

    Πού το πάει ο Απόστολος Βακάκης; Τα ανοικτά ερωτήματα που γέννησε το placement και όχι μόνο αυτό

    Απόστολος Βακάκης, Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Jumbo


    Ζωηρή έκπληξη δημιουργεί στην αγορά η απόφαση του Απόστολου Βακάκη να προχωρήσει σε placement του 1,5% των μετοχών, που κατέχει στην Jumbo.

    Σε μια συγκυρία θετική για το χρηματιστήριο και για την αποτίμηση της εταιρείας η οποία έχει ξεπεράσει το «φράγμα» των 4 δις ευρώ, πολλαπλασιάζονται εκείνοι που αναρωτιούνται για το που το πάει ο Mr Jumbo.

    H παραχώρηση των περίπου 2.041.000 μετοχών έγινε στην τιμή των 27,2 ευρώ η μία σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια ανακοίνωση από την πλευρά της εισηγμένης. Η αξία της συναλλαγής κινείται στην περιοχή των 55,5 εκατ. ευρώ και έγινε με «βαθύ»  discount 9,33% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, που ήταν στα 30 ευρώ.

    Αποτελεί ερώτημα το γιατί ο Απόστολος Βακάκης δέχθηκε να χαμηλώσει τόσο πολύ ο πήχης του τιμήματος, αν και ένα τμήμα της έκπτωσης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανέβει σε απαιτητικά επίπεδα.

    Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης άφησε με το placement … λεφτά στο τραπέζι, κάτι που μάλλον δεν είναι συμβατό με την ιδιοσυγκρασία του. Οι αγοραστές των μετοχών έχουν με «το καλημέρα» υπεραξίες 2,8 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από τη σημερινή, αλλά και τη μελλοντική συμπεριφορά της μετοχή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς οι μετοχές που παραχωρήθηκαν ενσωματώνουν και το δικαίωμα στο επικείμενο μέρισμα, που είναι στο 1 ευρώ ανά μετοχή.

    Με άλλα λόγια, από υπεραξίες και μέρισμα οι αγοραστές των μετοχών καρπώνονται κάπου 7,75 εκατ. ευρώ δυνητικών κερδών… Καθώς με συνυπολογιζόμενη και την επικείμενη χρηματική διανομή, το πραγματικό discount του placement είναι μεγαλύτερο και φτάνει στο 12,26%…

    Τέτοιου είδους…γαλαντομίες δεν τις συνηθίζει ο Απόστολος Βακάκης, εκτός κι αν βρίσκεται υπό πίεση για την άντληση προσωπικής ρευστότητας. Κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει εξήγηση.

    Η τρίτη στη σειρά παραχώρηση μετοχών

    Η νέα παραχώρηση μετοχών είναι η τρίτη κατά σειράν, στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας. Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 ο Mr Jumbo πούλησε το 3,5%  στα 14,95 ευρώ ανά μετοχή και εισέπραξε 71,193 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάρτιο του 2021 πήρε άλλα 77,175 εκατ. ευρώ, από την παραχώρηση του 3,86% της εταιρείας έναντι των 14,7 ευρώ ανά μετοχή. Τότε, ο επιχειρηματίας, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή είχε αναφέρει: «Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες…. Μία που θα παραμείνει στην επιχείρηση και θα την «τρέξει» και άλλη μία που δεν εμπλέκεται με την επιχείρηση, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση.  Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση…»

    Σε τι είδους προικοδότηση μπορεί να πάνε τα τωρινά έσοδα των 55,5 εκατ. ευρώ, παραμένει άγνωστο.

    Αντιθέτως το σίγουρο είναι πώς με τα διαδοχικά placement το ποσοστό συμμετοχής του Απόστολου Βακάκη στην Jumbo, έχει κατρακυλήσει από το 26,72% στο 17,86%. Κάτι που εξ αντικειμένου καθιστά την εταιρεία πιο εύκολο στόχο, ακόμη και στο ενδεχόμενο επιθετικής εξαγοράς. Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια , ενώ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την τεχνογνωσία  Βακάκη, δύσκολα κάποιος άλλος θα φέρει τα ίδια επιτυχημένα οικονομικά αποτελέσματα.

    Πέραν τούτων δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό ο διοικητικός ηγέτης της Jumbo έχει πάψει να είναι ο επίμονος συλλέκτης μετρητών για τα ταμεία της εταιρείας, προχωρώντας σε γενναίες παροχές μερισμάτων. Τα οποία σε 18μηνη βάση θα φτάσουν στα επίπεδα των 619 εκατ. ευρώ, μαζί με δρομολογημένη νέα, χρηματική διανομή.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, το placement των μετοχών έρχεται να επικαιροποιήσει, αλλά και να επιτείνει τα ερωτήματα για το που πραγματικά το πάει ο Απόστολος Βακάκης.

    Διαβάστε επίσης

    Jumbo: Placement από τον Απόστολο Βακάκη για το 1,5% της εταιρείας – Στα 27,2 ευρώ η τιμή ανά μετοχή 

    Οι συστάσεις των αναλυτών για Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς, Quest Holdings, Σαράντης και ΕΧΑΕ

    Citi για Jumbo: Οι εξαιρετικές επιδόσεις οδηγούν σε μερίσματα στο 9% περίπου – Αύξηση τιμής στόχου στα €32,5



    ΣΧΟΛΙΑ