• Business

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Δαυίδ εναντίον Δαυίδ: Μητέρα κατά κόρης και γαμπρού για τη «βίλα Πικάσο» στους Πεταλιούς

    Σπίτι Άλκη Δαυίδ στους Πεταλιούς


    Με στόχο να μπλοκαριστεί η πώληση της «βίλας Πικάσο» σε μια «χρυσή» έκταση 200 στρεμμάτων στις αποκαλούμενες «ελληνικές Μαλδίβες» -το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, στο νότιο Ευβοϊκό- άρχισε «εμφύλιος» σε μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

    Η Δήμητρα Δαυίδ, χήρα του Ανδρέα Δαυίδ, που μέχρι το θάνατο του το 2000 ήταν ο ένας από τους δύο ισχυρούς άνδρες της «Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (3Ε)» μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

    Κατηγορεί τον σύζυγο της κόρης της, Αλεξίας, ότι την εξαπάτησε, αποσπώντας της 12 εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι γιος της κ. Δήμητρας Δαυίδ και αδελφός της Αλεξίας είναι ο Άλκης Δαυίδ, ο οποίος προ ημέρων έχασε σε πλειστηριασμό το ακίνητό του στις Σπέτσες.

    Η κ. Δαυίδ έχει άλλη μια κόρη που μένει στις ΗΠΑ.

    Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το mononews.gr, η 82χρονη ζητά να «παγώσει» κάθε εκποίηση ακίνητης περιουσίας, μεταξύ άλλων και της εταιρείας, στην οποία μοναδική μέτοχος είναι η κόρη της, Αλεξία, και μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο είναι το θέρετρο στη Μεγαλόνησο των Πεταλιών.

    Η μητέρα Δαυίδ στο δικόγραφο που έχει καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας δεν στρέφεται σε βάρος της κόρης της.

    Αναφέρει μάλιστα σε αυτό ότι «η κόρη της Αλεξία τελεί εν αγνοία» για τα όσα εκείνη προσάπτει στο σύζυγο της καθώς «ουδέποτε εκείνος την είχε ενημερώσει για τις ενέργειές του».

    Ωστόσο, από το περιβάλλον της αιτούσας λέγεται ότι η μητέρα Δαυίδ θα αλλάξει στάση στο δικαστήριο που θα γίνει σε λίγες ημέρες.

    Φέρεται ότι θα επικαλεστεί νεώτερα στοιχεία που συνέλεξε μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων (τον περασμένο Απρίλιο), από τα οποία προκύπτει, όπως θα ισχυριστεί, ότι η κόρη της γνώριζε και είχε συμμετοχή στην εξαπάτηση της.

    «Η κόρη μου τα γνώριζε όλα» φέρεται ότι θα ισχυριστεί, αποσύροντας τα περί άγνοιας που αναφέρει στο δικόγραφό της.

    11 Οκτωβρίου η πρώτη δίκη

    Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της χήρας του Ανδρέα Δαυίδ θα συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, με την αιτούσα να έχει στο πλευρό της απλήρωτους εργαζόμενους  και προμηθευτές εταιρειών.

    Κατέθεσαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της κα Δαυίδ, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

    Με την αίτησή της, η Δήμητρα Δαυίδ στρέφεται κατά του συζύγου της κόρης της, Dani Peretz, της Ανώνυμης Εταιρείας «Le Reve Estates Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία», της βρετανικής εταιρείας «Willful Holdings Limited», της κυπριακής εταιρείας «Horizon Expansion Limited» και της εταιρείας «Le Reve Estates Holding S.a.r.l.».

    Ζητά τη συντηρητική κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους μέχρι του ποσού των 15 εκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλιστούν δικές της απαιτήσεις ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ (καθώς λέει πως εισέπραξε 1 εκατομμύριο από τα δανεικά που είχε δώσει).

    «Ψάχνουν αγοραστές για το Μεγαλονήσι»

    Η Δήμητρα Δαυίδ, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπογράφει ο δικηγόρος της Θεμιστοκλής Ιωαν. Σοφός, κάνει εκτενή αναφορά σε οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηματική εταιρεία της κόρης της, Le Reve Estates, χαρακτηρίζοντας την μειωμένης φερεγγυότητας.

    Υποστηρίζει ότι «έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργαζομένους της, ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ενώ έλαβε επιστροφή ΦΠΑ 3.500.000 ευρώ άνευ ελέγχου με αντίστοιχες δηλώσεις που υπέβαλε στο TAXIS».

    Η αιτούσα υποστηρίζει ότι στην προσπάθεια ανάκαμψης της, έχει κινήσει τις διαδικασίες να πουλήσει τη μοναδικής ομορφιάς και αξίας έκταση στο μεγαλύτερο από τα νησάκια των Πεταλιών, τη Μεγαλόνησο.

    Πρόκειται για ακίνητο που ανήκε στα παιδιά του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, πριν περιέλθει το 2015 στην κατοχή της Αλεξίας, του μικρότερου εκ των 3 παιδιών του Ανδρέα και της Δήμητρας Δαυίδ. Η αξία του ακινήτου, όπως αναφέρεται σε παλαιότερες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, είναι 13.657.721,21 ευρώ.

    Όπως αναφέρει στο δικόγραφό της η μητέρα:

    «Η εταιρεία έχει εκδηλώσει με αγγελίες και προσφορές ενεργό δραστηριότητα εκποίησης της περιουσίας της και αποξένωσής της από την ιδιοκτησία αυτή, ήτοι έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στη Μεγαλόνησο του νησιωτικού συμπλέγματος Πεταλιών του Δήμου Καρύστου Νομού Εύβοιας, με κατοικίες, κτίσματα, πισίνες, και εκκλησία εντός αυτής της έκτασης, η οποία 3 μήνες πριν περιέλθει στην κατοχή της είχε αποκτηθεί από την Αλεξία Δαυίδ (ήτοι την 10.8.2015)».

    Από το δικαστήριο η κα Δαυίδ ζητά να λάβει υπόψιν ότι η «Le Reve Estates Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία», «αποδείχθηκε ότι έχει λάβει κεφάλαια με διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ κατά την ίδια περίοδο κατά την οποία συνήψα τη σύμβαση δανείου με την εταιρεία WHL, μέσω της οποίας με ενέργειες του Dani PERETZ μεταφέρθηκαν τα κεφάλαιά της ύψους 12.000.000 Ευρώ στην Le Reve Estates Holding S.a.r.l. με τη συνδρομή παρένθετων προσώπων».

    Άλκης Δαυίδ και η μητέρα του Δήμητρα Δαυίδ

    «Δανεικά και αγύριστα 11 από τα 12 εκατ.»

    Η Δήμητρα Δαυίδ, Βρετανίδα υπήκοος, η οποία τα τελευταία 2 χρόνια ζει μόνιμα στη Βέρνη, υποστηρίζει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον ισραηλινό υπήκοο γαμπρό της, που ήταν πρώην φύλακας της οικογένειάς της και από το 2011 ο σύντροφος ζωής της κόρης της και πλέον πατέρας του εγγονού της:

    «Ο Dani Peretz με έπεισε το 2018 να δώσω δάνειο 12 εκατ. στην εταιρεία Willful για έργα και επενδύσεις. Μου παρουσίασε την εταιρεία ως μια ομάδα εταιρειών που επιδιώκουν δραστηριότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή στοχεύουν να αποκομίσουν κέρδος βελτιώνοντας παράλληλα το κοινό καλό. Συγκεκριμένα, μου είπε ότι η Willful συμμετείχε σε έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, ιδίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Αφρική.

    Για παράδειγμα, η φιλοδοξία της Willful ήταν να αναπτύξει βασικές εφαρμογές που θα εγκαθίσταντο εξ ορισμού σε όλα τα smartphones των χρηστών στην ήπειρο. Στη συνέχεια, μου εξήγησε την ανάγκη της για μετρητά για την υλοποίηση των έργων της, ενώ με διαβεβαίωσε για ταχεία αποπληρωμή, δεδομένων των πολύ θετικών προοπτικών ανάπτυξης της. Στο πλαίσιο αυτό, ο Dani μου ζήτησε ιδιαίτερα επειγόντως και επανειλημμένα να δανείσω κεφάλαια στην εταιρεία.

    Κατόπιν επιμονής του να στηρίξω την επιχείρηση, συμφώνησα να δανείσω στην εταιρεία 12.000.000 ευρώ από τα προσωπικά μου κεφάλαια, όπως και έπραξα, καταβάλλοντας τα τμηματικά μέσα σε ένα χρόνο και με ημερομηνία τελευταίας αποπληρωμής μου τον Ιούνιο του 2020.

    Για αυτά τα δάνεια, δανείστηκα τα αντίστοιχα ποσά από την Banque Julius Baer & Cie SA στη Γενεύη, η οποία απαιτούσε ως εγγυητή την ενεχυρίαση των περιουσιακών μου στοιχείων μέχρι του ποσού που δανείστηκε συν ένα περιθώριο που υπολόγιζε ελεύθερα η τράπεζα».

    Η μητέρα της Αλεξίας Δαυίδ υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν υπήρξε συνεπής στη συμφωνηθείσα τμηματική αποπληρωμή των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

    «Η WHL δεν μου έχει καταβάλει τίποτα σύμφωνα με τους πρόσφατα συμφωνηθέντες όρους, με την επιφύλαξη μιας εφάπαξ και καθυστερημένης πληρωμής ύψους 1.000.000 ευρώ μόνο τον Δεκέμβριο του 2020», αναφέρει στο δικόγραφο της, περιγράφοντας τη βλάβη, την οποία υποστηρίζει ότι εκείνη έχει υποστεί:

    «Η αδυναμία αυτή έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική μου ικανότητα, καθώς τα τραπεζικά μου περιουσιακά στοιχεία στην Bank Julius Baer & Cie SA ήταν και παραμένουν δεσμευμένα για την εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων που εγώ η ίδια πήρα για να δανείσω τα κεφάλαια στην WHL.

    Μέχρι σήμερα, η WHL εξακολουθεί να μου οφείλει 11.000.000 ευρώ συν τόκους, τα οποία, όπως αντιλαμβάνομαι πλέον, ο Dani PERETZ δεν έχει ούτε είχε ποτέ την πρόθεση να αποπληρώσει. Ζήτησα κατ’ επανάληψη απευθείας ή μέσω του δικηγόρου μου όχι μόνο την πραγματική αποπληρωμή των δανείων, αλλά και μια απτή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σχετικά με τις φερόμενες ως επενδύσεις της WHL.

    Οι διαδοχικές δικαιολογίες που έδινε ο Dani φαίνεται τώρα ότι είχαν ως μόνο σκοπό να με εξαπατήσουν και να συγκαλύψουν έτσι την απουσία εξαρχής οποιασδήποτε βούλησης εκ μέρους του να μου επιστρέψει τα ποσά με το πρόσχημα ενός εμπορικού σχεδίου».

    Η κυρία Δαυίδ υποστηρίζει ότι «Κατόπιν έρευνας διαπίστωσα ότι η εταιρεία Le Reve Estates, που ιδρύθηκε το 2015, με κυρία των μετοχών της την κόρη μου Αλεξία, είναι η εταιρεία στην οποία κατέληξαν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, με διαδοχικές μετακινήσεις τους, που πραγματοποίησε ο Dani PERETZ μέσω της κυπριακής εταιρείας του με την επωνυμία HORIZON EXPANSION LIMITED.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εταιρεία – όχημα (Εταιρεία ειδικού σκοπού, ”special purpose vehicle”} του Dani Peretz, διά της οποίας διευκόλυνε μέσω παρένθετων προσώπων και με τη χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη μεταφορά χρηματικών κονδυλίων, ύψους περίπου επτά εκατομμυρίων (7.000.000) Ευρώ στην εταιρεία με την επωνυμία «LE REVE ESTATES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που συστάθηκε την 4/8/2015, η οποία ανήκει στην Le Reve Estates Holding S.a.r.l. , συμφερόντων της κόρης μου Αλεξίας».

    Η Δήμητρα Δαυίδ έχει καταθέσει στην Ελβετία μήνυση σε βάρος του γαμπρού της για απάτη ενώπιον της Ελβετικής Εισαγγελίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ναυμαχία της Αρμάτας ξαναζωντανεύει. Εφοπλιστική μάχη για 800 τμ στις Σπέτσες

    Κόκκαλης: Μέχρι 800.000 ευρώ το χρόνο θα παίρνει από το Zara στην Ερμού

    Έλληνες εφοπλιστές: Σε χρόνο ρεκόρ συγκέντρωσαν €50 εκατ. για τους πλημμυροπαθείς

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ