• Real Estate

    Άλκης Δαυίδ: Τρίωρη μάχη εκατομμυρίων για το σπίτι στις Σπέτσες – Ποιοι εφοπλιστές έδωσαν τα πολλά λεφτά

    • των Έφης Καραγεώργου - Χριστίνας Παπαγιάννη
    Ο Άλκης Δαυίδ, στο σπίτι στις Σπέτσες

    Ο Άλκης Δαυίδ, στο σπίτι στις Σπέτσες


    Σε «ναυμαχία» γιγάντων κατέληξε η διαδικασία εκποίησης ενός από τα πιο πολυτελή ακίνητα των Σπετσών, που ανήκε μέχρι χθες το πρωί στον Άλκη Δαυίδ.

    Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί τρεις ώρες και λίγα λεπτά μέσα στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανεβάζοντας το τίμημα της βίλας σε ύψη που αλλάζουν το τοπίο των συναλλαγών real estate στο νησί και δεύτερον, αποδεικνύουν ότι ο τελικός αγοραστής επιθυμούσε διακαώς να περιέλθει το σπίτι στην κατοχή του.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ως υποψήφιοι πλειοδότες συμμετείχαν στη διαδικασία Έλληνες εφοπλιστές – αναφέρεται το όνομα του Γιώργου Προκοπίου και του αδελφού του Δημήτρη Προκοπίου – καθώς και μέλη της οικογένειας της αυτοκρατορίας Λεβέντη – Δαυίδ της Coca Cola 3E.

    Συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι «προσφορά κατέθεσε και η οικογένεια του CEO της Coca Cola 3E, Αναστάση Δαυίδ».

    Αργά χθες το απόγευμα ακούστηκε ότι έδωσε προσφορά και ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Κάτσος, χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο.

    Τουλάχιστον μια πηγή, χωρίς όμως να είναι επιβεβαιωμένο, υποστηρίζει ότι «το σπίτι αγοράστηκε από τον ίδιο τον Άλκη Δαβίδ, αλλά στο όνομα off shore εταιρείας».

    Πάντως, το ενδιαφέρον από τρίτους για το ακίνητο ήταν έντονο, για αυτό και εκποιήθηκε έναντι σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης, που ήταν ίση με 7,44 εκατομμύρια.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η διαδικασία διήρκεσε παραπάνω από το συνηθισμένο, με την προσπάθεια των αγοραστών να αποκτήσουν το αρχοντικό να καθίσταται δύσκολη και να εκτοξεύει την τιμή του στα 13,1 εκατομμύρια ευρώ.

    Κάθε υποψήφιος πλειοδότης που είχε δηλώσει την συμμετοχή του στον πλειστηριασμό έπρεπε να έχει καταβάλει το ποσό της εγγύησης της ίσο με το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς.

    Να σημειωθεί εδώ ότι η οφειλή για την οποία το ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό έφτανε τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η αποζημίωση που έχει επιδικαστεί στην Αμερικανίδα Λόρεν Ρίβς ξεπερνά τα 80 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα αμερικανικά μέσα.

    Ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναγκαστεί να χάσει ο γόνος της επιχειρηματικής οικογένειας είναι το αρχοντικό στο νησί του Αργοσαρωνικού. Βρίσκεται κοντά στην Παναγιά Αρμάτα, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, που δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα κι αφορά συνολικά έκταση περίπου 4 στρεμμάτων.

    Συγκεκριμένα, στο σφυρί βγήκε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, με επιφάνεια 1847,64 τ.μ., ακόμη ένα οικόπεδο 1412,90 τετραγωνικών μέτρων και ένα γήπεδο 1.183,51 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν είναι άρτιο, ούτε οικοδομήσιμο.

    Η έκταση περιλαμβάνει επίσης τέσσερα οικήματα, που κατά καιρούς φιλοξένησαν φίλους και συνεργάτες του Άλκη Δαυίδ και της οικογένειάς του, ενώ και ο ίδιος συνήθιζε να περνάει αρκετό χρόνο στη βίλα όταν βρισκόταν στην Ελλάδα.

    Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται τώρα στην Αμερική προσπάθησε να ανακόψει τον πλειστηριασμό μέσω της δικαστικής οδού, έχοντας στο πλευρό του το Θέμη Σοφό, ωστόσο δεν κατάφερε να σώσει το σπίτι.

    Τουλάχιστον όχι πριν βγει στο σφυρί.

    Τα τέσσερα αυτοτελή και ανεξάρτητα διώροφα με υπόγεια κτίρια είναι συνολικού εμβαδού 862,86 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν μία πισίνα επιφάνειας 98 τετραγωνικών μέτρων. Το πρώτο κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο.

    Το υπόγειο έχει επιφάνεια 72,06 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από αποθηκευτικούς χώρους. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 95,78 τετραγωνικά μέτρα και ο πρώτος πάνω από το ισόγειο όροφος έχει επιφάνεια 12,25 τετραγωνικά μέτρα. Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο. Το υπόγειο έχει επιφάνεια 57 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από αποθηκευτικούς χώρους.

    Το ισόγειο έχει επιφάνεια 278,84 τετραγωνικά μέτρα και ο πρώτος πάνω από το ισόγειο όροφος έχει επιφάνεια μέτρα τετραγωνικά 112.

    Το τρίτο κτίριο αποτελείται από μία ημιυπόγεια κατοικία μία ισόγεια κατοικία και τον πρώτο πάνω από το ισόγειο όροφο.

    Η ημιυπόγεια κατοικία έχει επιφάνεια 77,97 τετραγωνικά μέτρα. Η ισόγεια κατοικία έχει επιφάνεια 41,50 τετραγωνικά μέτρα και ο πρώτος πάνω από το ισόγειο όροφος έχει επιφάνεια 61,60 τετραγωνικά μέτρα.

    Τέλος, το τέταρτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, έχει έκταση 53,86 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από βοηθητικά κτίρια πισίνας.

    Τα ακίνητα

    Ερώτημα είναι αν η αποζημίωση προς τη Ριβς έχει καταβληθεί ή αν θα βρεθεί στο στόχαστρο κι άλλο από τα 11 σπίτια που φημολογείται ότι έχει ο Δαυίδ σε Λονδίνο, Άλπεις, Σρι Λάνκα, Λος Άντζελες, Κύπρο, Καραϊβική και Ελλάδα.

    Ο ίδιος, πάντως, δε φαινόταν διατεθειμμένος να ξοδέψει ούτε δολάριο για αποζημιώσεις υπέρ των θυμάτων του, ισχυριζόμενος, μάλιστα,ότι όσα έλεγαν τα φερόμενα ως θύματά του περί δισεκατομμυρίων ήταν «μυθοπλασίες».

    Αυτό, παρόλο, που το όνομά του βρέθηκε στη λίστα των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων του βρετανικού λόμπι, ενώ παλιότερα είχε διεκδικήσει τον τίτλο του πλουσιότερου Ελληνοκύπριου της Βρετανίας.

    H προσωπική περιουσία του 54χρονου υπολογίζεται στα 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το celebritynetworth.

    Η ακίνητη περιουσία του ήταν, ομολογουμένως, μεγαλύτερη. Πριν από δύο χρόνια, το Mansion Global έκανε γνωστό ότι βγαίνει στην αγορά για 28,5 εκατομμύρια δολάρια, κατοικία στο Μαλιμπού, αγαπημένο μέρος του Δαυίδ.

    Επρόκειτο για κατοικία απαύγασμα της πολυτέλειας τεσσάρων υπνοδωματίων με αντίστοιχο αριθμό μπάνιων στην παραλία της Καλιφόρνια, εξοπλισμένο με δύο Tesla Powerwalls για να παράγει τη δική του ηλιακή ενέργεια, πρώην ιδιοκτησίας εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, που συνδεόταν με τον Δαυίδ.

    Το 2015 άλλη αγγελία που επικαλούνταν οι Los Angeles Times αφορούσε στην πώληση ενός διώροφου σπιτιού με έξι υπνοδωμάτια και 11 μπάνια στο Beverly Hills, έναντι 35 εκατομμυρίων.

    Οι παρενοχλήσεις & οι αποζημιώσεις

    Τα φώτα, βέβαια, έπεσαν πάνω του λόγω της προσωπικής του ζωής και των «αδυναμιών» του. Το 2019 το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση με διακίνηση κάνναβης αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων που βρέθηκαν στο τζετ του, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 300.000 δολαρίων. Κατά τον ίδιο, η κάνναβη ήταν η πρώτη ύλη για τα προϊόντα Swissx, μία φίρμα που ανέπτυξε στο Λος Άντζελες, για να προωθήσει τη βοτανοθεραπεία.

    Η υπόθεση με την Αμερικανίδα περφόρμερ δεν έσκασε σα βόμβα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2019, το Ανώτερο Δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες δικαίωσε τη Ριβς, που εργαζόταν για λογαριασμό του Άλκη Δαυίδ και κατηγόρησε τον επιχειρηματία ότι συνήθιζε να την αρπάζει από τον λαιμό και να την εξαναγκάζει σε σεξουαλικές πράξεις.

    Την ίδια χρονιά, οι ένορκοι επιδίκασαν 50 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στη Mahim Khan, πρώην βοηθό παραγωγής που εργαζόταν στις εταιρείες του Δαυίδ στο Λος Άντζελες.

    Ο Δαυίδ απάντησε πως «η δίκη αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο το σύστημα είναι κατεστραμμένο, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το εργατικό δίκαιο, για τις επιχειρήσεις και την καινοτομία στην πολιτεία της Καλιφόρνια».

    Επίσης, μία ακόμη υπάλληλος κρίθηκε δικαστικά ότι πρέπει να αποζημιωθεί με 11,1 εκατομμύρια δολάρια, αφού ισχυρίστηκε ότι την απέλυσε όταν αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του.

    Ακόμα μία δικαστική απόφαση αποφάνθηκε υπέρ μιας άλλης γυναίκας, επιδικάζοντάς της 650.000 δολάρια ως αποζημίωση και 4,35 εκατομμύρια δολάρια ως τιμωρητική αποζημίωση στον Δαυίδ.

    Το 2016, ισχυρίστηκε ότι ο Δαυίδ έβαλε τα χέρια του στο λαιμό της και έσπρωξε την καρέκλα της σε έναν τοίχο.

    Εξαιρείται μήνυση που κατατέθηκε το 2016 αλλά διευθετήθηκε εξωδικαστικά.

    Έχει παντρευτεί τρεις φορές κι έχει δύο γιους, τον Andrew και τον Alexander, με την πρώτη του σύζυγο.

    Άλκης Δαβίδ: Η Βίλα στις Σπέτσες

    Οι μπίζνες στο Hollywood

    Η επιχειρηματική του δραστηριότητα δε συνδέεται με την οικογενειακή παράδοση των Δαυίδ – Λεβέντη, αφού η πολυεθνική διοικείται από τον Αναστάσιο Δαυίδ.

    Ο Άλκης Δαυίδ μπήκε στο χώρο του μόντελινγκ στην ηλικία των 30 ετών, ιδρύοντας το πρακτορείο Independent Models στο Λονδίνο.

    Τον κέρδισε ο κινηματογράφος, καθώς το 2006 συνεργάστηκε με τον βετεράνο παραγωγό ταινιών Elliott Kastner για την έναρξη της 111 Pictures Ltd., μιας εταιρείας παραγωγής και διεθνών πωλήσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και σύστησε μετά τις FilmOn Networks, Alki David Productions Inc. και Hologram USA Networks.

    Εμπόδιο στην επιτυχία στάθηκε η πολιτική της FilmOn, που επέτρεπε στους συνδρομητές να παρακολουθούν ζωντανά σειρές, εκπομπές και ταινίες σε κανάλια, μεταξύ των οποίων τα CBS, NBC, ABC και Fox.

    Τα κανάλια τον μήνυσαν και τον οδήγησαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, με τον 54χρονο να απαντά με τη δημιουργία μίας live-streaming πλατφόρμας με πρωτογενές υλικό.

    Επιχείρησε να γίνει ηθοποιός όταν το 2008 υποδύθηκε τον βοηθό του Jason Statham στο Bank Job.

    Είχε συμμετάσχει από το 2006 στη μίνι σειρά «The Girl».

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμός στις Σπέτσες: Άλλαξε χέρια το σπίτι του Άλκη Δαυίδ σε τιμή έκπληξη

    Στρατηγική συμφωνία Cepal Hellas και Resolute Asset Management

    Πλειστηριασμός στις Σπέτσες: Η «ώρα της κρίσης» για τον Άλκη Δαυίδ



    ΣΧΟΛΙΑ