• Business

    Αποκαλύψεις για Folli Follie: Ένταλμα σύλληψης για τον Γιάννη Μπεγιέτη – Δηλώσεις με αιχμές στο mononews από τον Αλέξη Κούγια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Αλέξης Κούγιας καθισμένος σε μία πολυθρόνα

    Αλέξης Κούγιας


    «Λάμπει» δια της… απουσίας του, παραμένοντας μακριά και σε «ασφαλή» απόσταση από τη χώρα, ο Γιάννης Μπεγιέτης.

    Ένα από τα πρόσωπα «κλειδιά» στη μεγάλη απάτη των Folli Follie, καθώς κατείχε τη νευραλγική θέση του οικονομικού διευθυντή στον υπο-όμιλο της Ασίας, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ κατά μία εκδοχή το συγκεκριμένο ένταλμα έχει λάβει και διεθνή χαρακτηριστικά. Ανοίγοντας έτσι τη «βεντάλια» των κινήσεων που γίνονται, από δικαστικής πλευράς, για τον εντοπισμό του.

    Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες και τιμωρημένος με μεγάλα πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Γιάννης Μπεγιέτης, στενός συνεργάτης επί σειρά ετών των Κουτσολιούτσων, έχει αποφύγει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Μάλιστα το όνομά του φιγουράρει και πάλι έντονα στην έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στη Folli Follie από την «PricewaterhouseCoopers» (PwC). Όπου και του αποδίδονται πολλές και συνάμα επίμαχες πρωτοβουλίες.

    Τι όμως μπορεί να συμβαίνει με τον Γιάννη Μπεγιέτη; Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, δίνει τις δικές του εξηγήσεις, όντας εκείνος που έχει χαράξει την υπερασπιστική γραμμή του πρώην CFO, στο ασιατικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Folli Follie. Λέει λοιπόν ο Αλέξης Κούγιας ,στις δηλώσεις του στο mononews.gr.

    «Δεν κατανοώ με ποια υποδομή σκέψεως και με ποια σκοπιμότητα, ο άνθρωπος τον οποίο εκπροσωπώ νομικά, ουδέποτε εκλήθη, ούτε στο στάδιο της προανακρίσεως από τον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα, ούτε στο στάδιο της κύριας ανακρίσεως από την από την τακτική Ανακρίτρια. Προκειμένου, είτε αυτός να καταθέσει ώς μάρτυρας, είτε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση, είτε να απολογηθεί ως κατηγορούμενος.

    Με τη δικαιολογία ότι δήθεν είναι αγνώστου διαμονής και δεν μπορεί να κληθεί, ενώ η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι άμεσοι συνεργάτες της γνωρίζουν και τη διεύθυνση κατοικίας του και το κινητό του τηλέφωνο. Αλλά το κυριότερο είναι ότι τη γνωρίζει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς μέσω του ελληνικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ,  του έχουν  επιδοθεί  δικόγραφα και οι αποφάσεις επιβολή προστίμων. Όλα αυτά άλλωστε που αφορούν τη διαμονή του, τα έκανα και προσωπικώς γνωστά. Τόσο στην  τακτική Ανακρίτρια, στην οποία και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι μετά από τις ασκηθείσες διώξεις για την υπόθεση, όσο και στον αρμόδιο για την έρευνα εισαγγελέα.

    Θα μπορούσαν τον κ. Μπεγιέτη να τον αναζητήσουν εκεί που ήταν, και όχι να χαρακτηρίζεται ως αγνώστου διαμονής, που είναι παράλογο. Και  εφόσον δεν υπήρχε ανταπόκριση από τον πελάτη μου, τότε νομίμως θα υπήρχε το δικαίωμα για έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Το οποίο ακόμη κι αν έχει εκδοθεί, είναι αδύνατον να εκτελεστεί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η απαιτούμενη συμφωνία συνεργασίας του Χονγκ Κόνγκ με την ελληνική πλευρά.

     Εκείνο που υποψιάζομαι είναι ότι η όλη εξέλιξη, ουσιαστικά εξυπηρετεί την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους υπερασπιστές της. Η απουσία του εντολέα μου από τη διαδικασία, τους δίνει τη δυνατότητα να λένε και να ισχυρίζονται τερατώδη ψέματα. Όπως ότι αγνοούσαν τα όσα λάμβαναν  χώρα στον υπο-όμιλο της Folli στην Ασία.  Αυτό που εγώ μπορώ να πω είναι ότι ο κ. Ιωάννης Μπεγιέτης δεν θα δικαστεί ερήμην. Και είτε θα έρθει ο ίδιος να παραστεί  στη δίκη, είτε θα εκπροσωπηθεί από εμένα…»

    Επιπρόσθετα, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει ότι κεντρική υπερασπιστική γραμμή για τον Μπεγιέτη βασίζεται στο ότι ο «μίτος» των όσων συνέβαιναν στη Folli ξεκινά από πολύ παλιά. Πριν εκείνος να αναλάβει το πόστο του οικονομικού διευθυντή.

    Η άρνηση να τα πει στους ελεγκτές της PwC

    Ανεξαρτήτως αυτών, ο Γιάννης Μπεγιέτης δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο αίτημα της συνομιλίας με τους ελεγκτές της PwC. Μάλιστα στη συνταχθείσα έκθεση αναφέρεται ότι: «Τον Δεκέμβριο του 2019, κατόπιν αιτήματός μας, συναντηθήκαμε με τον δικηγόρο του Ιωάννη Μπεγιέτη, Αλέξη Κούγια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησή μας, μάς ενημέρωσε για την πρόθεση του πελάτη του να συνδράμει στον έλεγχο, κάτι το οποίο δήλωσε και σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αμέσως μετά. Στις 14/5/2020 αποστείλαμε επίσημη πρόσκληση για συνέντευξη με τον κ. Μπεγιέτη. Στις 18/6/2020 μας ενημέρωσε μέσω ανεπίσημης ηλεκτρονικής επικοινωνίας  πώς δεν αποδέχεται την πρόσκλησή μας κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του. Έκτοτε δεν είχαμε καμιά επικοινωνία είτε με τον κ. Μπεγιέτη, είτε με τον συνήγορό του. Σημειώνεται ότι λόγω της δικαστικής διαμάχης της FFGS με τον κ. Μπεγιέτη, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις, επικοινωνήσαμε απευθείας μαζί του χωρίς  να ζητήσουμε την έγκριση της εταιρείας».

    Ερωτώμενος γι’ αυτά ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε πώς δεν έχει λάβει γνώση για το περιεχόμενο της έκθεσης της PwC και πώς ο ίδιος είναι «πάντα εδώ» για να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν τον πελάτη του.

    Ωστόσο τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Γιάννης Μπεγιέτης προτιμά να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις που τον αφορούν άμεσα. Αποφεύγοντας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έρθει στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσει απ’ ευθείας τις κατηγορίες που έχει φορτωθεί. Προφανώς για… προφανείς λόγους.

    Σε κάθε περίπτωση στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, η PwC επισημαίνει και την ακόλουθη, ουσιαστική παράμετρο για την όζουσα υπόθεση των Folli και τον ρόλο Μπεγιέτη: «Φαίνεται να υπήρχε οργανωμένη προσπάθεια να συσσωρευτεί η ευθύνη για τις διάφορες παρατυπίες στο υπο-όμιλο της Ασίας στον κ. Μπεγιέτη. Αναμφίβολα ο κ. Μπεγιέτης συμμετείχε ενεργά στις διάφορες παρατυπίες. Είναι όμως εξ ίσου εμφανές ότι ο κ. Μπεγιέτης δεν ήταν το μοναδικό άτομο που φέρει τέτοια ευθύνη και η (αποκλειστική) ενοχοποίηση του ιδίου κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018 είχε σαν αποτέλεσμα την απόσπαση της προσοχής από άλλους πιθανά εμπλεκόμενους».

    Παίζοντας σκάκι με τον απόγονο του Λεωνίδα…

    Ο 50χρονος Ιωάννης Μπεγιέτης θεωρείται ότι ήταν από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, τουλάχιστον μέχρι που βγήκε στον αφρό της δημοσιότητας η  μεγάλη απάτη. Τον Απρίλιο του 2006 τοποθετήθηκε CFO της Folli Follie. Παρέμεινε στη θέση του έως τον Ιανουάριο του 2008, οπότε και ανέλαβε την αναδιοργάνωση του ομίλου στην Ιαπωνία, έχοντας ως έδρα το Τόκιο. Τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της FF Sourcing Group. Πρόεδρος στην οποία ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος μάλιστα διέμενε κατά μακρά διαστήματα στο Χονγκ Κονγκ.

    Σε συνέντευξη που είχε δώσει σε εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ έναν χρόνο πριν από την αποκάλυψη της απάτης των Folli, ο Μπεγιέτης αναφερόταν ως απόγονος του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα…

    Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως τακτικιστή, τονίζοντας ότι: «Το λιανεμπόριο είναι σαν το σκάκι. Πρέπει πάντα να κάνεις τα σωστά βήματα για να κατακτήσεις την κορυφή. Φυσικά, όταν παίζεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να χάσεις. Όμως κανείς δεν προετοιμάζεται για να χάσει. Όλοι προετοιμάζονται για να νικήσουν…».

    H πρώτη έρευνα της Alvarez & Marsal κατέδειξε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης είχε καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανία πλαστών παραστατικών και τραπεζικών εμβασμάτων. Σε μια από τις ηλεκτρονικές αλληλογραφίες που έχουν εντοπιστεί, υπάρχει συνομιλία Μπεγιέτη (στις 20 Μαΐου του 2016) με τον φίλο του Κωνσταντίνο Σ. Και όταν αυτός τον ρωτά τι όνομα να βάλλει σε μαϊμουδένιο έμβασμα, παίρνει από τον Μπεγιέτη την επική απάντηση: «Βάλε Γιώργος Πουτσίδης…».

    Μέχρι τώρα ο Ιωάννης Μπεγιέτης έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα 4,6 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ του αποδίδονται και βαριές  κατηγορίες με βάση τα πορίσματα Δραγάτση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σκάνδαλο Folli Follie: Ποιοι «κατέθεσαν» και ποιοι όχι στην PwC (και γιατί εξαφανίστηκε ο πεθερός του Τζώρτζη, Ζαχαρίας Μαντζαβίνος)

    Υπόθεση Folli Follie: Οι συμβουλές στον «πρόξενο» και ο ανύπαρκτος «Ανδρέου» που υπέγραφε τραπεζικά extraits

    Υπόθεση Folli Follie: Στα 480.000 δολάρια το κόστος για τα… κρασιά των Κουτσολιούτσων – Η αστραφτερή Bentley και πόσο χρεώθηκε το χλιδάτο πάρτι στις Σπέτσες

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ