ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πλαίσιο της Δέσμης Μέτρων Προσαρμογής «Fit for 55», η οποία προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, οι ευρωπαϊκοί λιμένες υποχρεούνται έως το τέλος της δεκαετίας να αναπτύξουν υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από ξηράς (cold ironing) προς τα ελλιμενιζόμενα πλοία.
Ο ενεργειακός αυτός μετασχηματισμός των ελληνικών λιμένων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ), με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ – HEDNO S.A., Αναστάσιο Μάνο, και ανώτερα στελέχη του Οργανισμού.
Παρουσία του Προέδρου του ΝΕΕ, Γιώργου Αλεξανδράτου, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Μάνος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του cold ironing σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς και σχετική μελέτη για την Ελλάδα και την ιδιαιτερότητα της χώρας μας λόγω της νησιωτικότητας της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως οι απαιτούμενες υποδομές για την ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφόρτιση των πλοίων, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και καλωδίων έως τους λιμενικούς χώρους, η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής παρόχου από την πλευρά των πλοιοκτητών, καθώς και ο ρυθμός υλοποίησης των έργων σε σχέση με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Τα θέματα αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς έως το 2030.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις προοπτικές για περαιτέρω συντονισμό και συνεργασία στον τομέα της ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των πλοίων, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΝΕΕ να συμβάλει ενεργά στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΝΕΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιο Μάνο συνοδευόμενος από τους:
- Νταλή Βασιλική, Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης & Διαχείρισης Δικτύου,
- Λούκο Γεώργιο, Διευθυντή Διεύθυνσης Έρευνας & Καινοτομίας,
- Παπαδόπουλο Μιχαήλ, Γενικό Διευθυντή Επιχειρησιακού Κινδύνου και Συντονισμού,
- Τόγια Ορέστη, Διευθυντής Διεύθυνσης Συντονισμού & Ενημέρωσης Διοίκησης και Μετόχων,
- Ιωάννης Προυσαλίδη, Επιστημονικό Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ, Καθηγητής ΕΜΠ,
Το ΝΕΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του κ. Γεώργιος Σπ. Αλεξανδράτος και τα μέλη του ΔΣ κκ. Πλατσιδάκης Ιωάννης, Δικαίος Παναγιώτης, Απέργης Ευστράτιος, Τριφύλλης Ιωάννης, Βερνίκος Νικόλαος, Τερζής Βασίλειος, Σπανός Γεώργιος, Ζαχαριάδης Πάνος. Παρέστησαν επίσης ο κ. Πατέρας Γεώργιος τ. Πρόεδρος ΝΕΕ, και ο κ. Λαγουρός Αλέξανδρος Υπεύθυνος Ναυτιλιακών θεμάτων στην ΕΕΝΜΑ. Από πλευράς ΝΕΕ ο κ. Μπαρκάτσας Γεώργιος Προϊστάμενος Υπηρεσιών ΝΕΕ, ο κ. Σαρλής Μιχαήλ Ναυτιλιακός Σύμβουλος ΝΕΕ και η κα Γεωργακοπούλου Μαριάννα Προϊσταμένη Ναυτιλιακού Τμήματος.
Ο κ. Μάνος παρουσίασε το πως λειτουργεί το cold ironing σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης καθώς επίσης και μια μελέτη για την Ελλάδα και για την ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας λόγω της νησιωτικότητας.
Συζητήθηκαν θέματα υποδομών για την ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφόρτιση των πλοίων, για την μεταφορά καλωδίων μέχρι το κάθε λιμάνι, για τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής παρόχου από την πλευρά του πλοιοκτήτη και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες μέχρι το 2030 και το κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί στα λιμάνια οι απαιτούμενες υποδομές με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Τέλος και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις προοπτικές για περαιτέρω συντονισμό και συνεργασία στον τομέα της ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των πλοίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σαουδική Αραβία: Επαναπατρισμός για ακόμη 90 Έλληνες – Αναμένεται να φτάσουν το βράδυ
- Ιράν: Υπόσχεται να συνεχίσει «εντατικά» τα πλήγματα, εκρήξεις σε χώρες του Κόλπου
- ΗΑΕ: Νεκρός οδηγός στο Ντουμπάι, θραύσματα από αναχαίτιση πυραύλου έπεσαν στο αυτοκίνητό του
- Τραμπ: Πώς παρέκαμψε το Κογκρέσο και πούλησε 12.000 βόμβες στο Ισραήλ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.