• Business

    «Αντίστροφη μέτρηση» για τη νέα διοίκηση στην Creta Farms

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Σήμερα αναμένεται η απόφαση για την αλλαγή διοίκησης στην Creta Farms που ζήτησαν οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου θα «ανάψει πράσινο φως» στις τράπεζες να τοποθετήσουν προσωρινή διοίκηση, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη να καταστήσει λειτουργική και πάλι την εταιρεία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εισόδου νέου στρατηγικού επενδυτή.

    Η τοποθέτηση νέας διοίκησης αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και την ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, την οποία υποσχέθηκαν οι τράπεζες στην εταιρεία.

    Πέρα από τις τράπεζες, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε περίπτωση πτώχευσης, πίεση για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης ασκούν και οι περίπου 700 εργαζόμενοι που αγωνιούν για το μέλλον τους, αρκετοί εκ των οποίων να δώσουν το παρόν στη σημερινή δίκη.

    Οι τράπεζες επέλεξαν να κινηθούν δικαστικά καθώς οι βασικοί μέτοχοι καθυστερούσαν αδικαιολόγητα να πράξουν τα δέοντα αν και είχαν δεσμευθεί, και κυρίως γιατί εταιρεία κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση, αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 13 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα ψήφου από τους αδελφούς Δομαζάκη.

    Στο μεταξύ χθες, άνοιξε και επίσημα το data room στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, καλούνται να σχηματίσουν την τελική, δεσμευτική πρότασή τους. Εκτιμάται πως θα δοθεί μια αρκετά σημαντική παράταση, πέραν των αρχών Νοεμβρίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών καθώς το χρονικό περιθώριο που δόθηκε είναι αρκετά μικρό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έξι επενδυτές έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής μη δεσμευτική προσφορά, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος που ελέγχει ήδη την Νίκας και την Chipita, το επενδυτικό fund HIG, ο ομογενής επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου, οι Ρώσοι της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και ο Δ. Βιτζηλαίος της Impala Investment, ο οποίος ελέγχει την Λακωνική Τροφίμων.



    ΣΧΟΛΙΑ