• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Οι στόχοι για ΑΠΕ, καθαρά καύσιμα και χονδρική φυσικού αερίου


    Για τις προκλήσεις και τα σχέδια των ΕΛΠΕ μίλησε σήμερα, πριν από λίγο στο 5ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της HAEE (Hellenic Association of Energy Economics-Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας), o Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.

    Τόνισε ότι στα σχέδια των ΕΛΠΕ είναι να φτάσει ένα χαρτοφυλάκιο των 500 MW στις ΑΠΕ τα επόμενα 2-3 χρόνια ξεκινώντας από το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, με το οποίο η εταιρεία θα αποκτήσει τα πρώτα 230 MW το 2021-2022.

    Όπως είπε θα γίνουν και εξαγορές αλλά και κάποια έργα στο εξωτερικό, τα οποία εξετάζονται αν και δεν αποτελεί προτεραιότητα, για την εταιρεία, το εξωτερικό.

    Για τη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε ότι υπάρχει η βούληση να επανεξεταστούν θέματα επενδύσεων και το πλαίσιο συνεργασίας.

    Σημείωσε ότι η κρίση δεν μετέβαλλε τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου, αλλά την ταχύτητα υλοποίησης των διαδικασιών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με έμφαση στον Ενεργειακό και Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και καθαρή ενέργεια, οι επενδύσεις σε Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές, Ηλεκτροκίνηση,  η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και η διαρκής βελτίωση των παραγόμενων καυσίμων, αποτελούν προτεραιότητες του Ομίλου ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σιάμισιης στη σημασία των καθαρών καυσίμων, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών, και τόνισε «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τα καθαρά καύσιμα με την ίδια θέρμη που υποστηρίζουμε τις άλλες πηγές καθαρής ενέργειας». Απαντώντας αν θεωρεί ότι έπρεπε να έχουν μερίδιο τα καθαρά καύσιμα στις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ότι ως εταιρεία τα ΕΛΠΕ δεν έχουν μάθει να στηρίζονται σε οικονομικές βοήθειες και επιδοτήσεις από το κράτος, αλλά ότι τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να «τιμωρούνται». Yποστήριξε ότι τα υγρά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών τα επόμενα 20-30 χρόνια και αποτελούν μέρος της λύσης στην επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο ευρύς μετασχηματισμός των διυλιστηρίων και η ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα καινοτόμων υγρών καυσίμων με χαμηλό αποτύπωμα, θα απαιτήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο και μέτρα στήριξης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

    Όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά καυσίμων σημείωσε ότι δεν αναμένεται νωρίτερα από τους επόμενους 6 έως 12 μήνες να υπάρξει ομαλοποίηση στην αγορά καυσίμων, αλλά ακόμη και στο τέλος της διαδικασίας ανάκαμψης δεν θα έχουμε επιστρέψει στο σημείο απ’ το οποίο ξεκινήσαμε πριν τη πανδημία κορωνοϊού». Τόνισε ότι το τελευταίο επτάμηνο έχει υπάρξει δραστική αναδιάρθρωση της αγοράς πετρελαιοειδών, με την πτώση της κατανάλωσης να φτάνει ακόμη και το 90% σε ορισμένους τομείς όπως τα αεροπορικά καύσιμα, ενώ οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «απαιτείται ρεαλισμός για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά την ενεργειακή μετάβαση και την ένταξη πιο καθαρών μορφών ενέργειας στο χαρτοφυλάκιό μας».

    Τέλος σχετικά με το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να επεκταθεί στο καύσιμο αυτό, καθώς τα επόμενα 20-30 χρόνια θα κυριαρχεί στην αγορά και ότι αν δεν πάρει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα στοχεύσει την ανάπτυξή της στη χονδρική φυσικού αερίου με άλλο τρόπο.

    «Θα είμαστε παρόντες στον κλάδο του Φυσικού Αερίου και αυτό δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με την τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία για την ΔΕΠΑ Εμπορίας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, ενώ για την  ηλεκτροπαραγωγή σημείωσε πως προχωρά η προετοιμασία για την επένδυση σε νέα μονάδα φυσικού αερίου από την Elpedison, έχουν επιλεγεί ο χώρος εγκατάστασης και η τεχνολογία, ενώ τους επόμενους μήνες θα ληφθεί η τελική έγκριση, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αμοιβή των μονάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ