• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Έτσι πετύχαμε να λειτουργούμε αδιάλειπτα στην πανδημία

    Ανδρέας Σιάμισιης


    Τον τρόπο που τα ΕΛΠΕ η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και καυσίμων λειτούργησε εν μέσω πανδημίας και τους και πέτυχε να τροφοδοτεί την ελληνική αγορά αδιάλειπτα, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών για το ρόλο της ηγεσίας στην κρίση.

    Όπως είπε, η ηγεσία είναι ταυτισμένη με την ευθύνη και την πορεία μιας ομάδας και ανάλογα με την κατάσταση χρησιμοποιεί εργαλεία και διαδικασίες.

    “Έχουμε ένα πλεονέκτημα γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή κρίση, δεν είμαστε πια της ρουτίνας. Ήμασταν έτοιμοι για έκτακτες καταστάσεις. Όταν ξεκινάς να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση που είναι ιδιαίτερη, είναι σημαντικό η ηγετική ομάδα να μπορεί να διαβάσει σωστά το περιβάλλον και να προβλέπει τα σενάρια που θα ακολουθήσουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι πάει σε αχαρτογράφητα νερά και να βάζει σενάρια”, σημείωσε.

    “Ήμασταν πιο “ψημένοι” στην κρίση. Μετά από 10 χρόνια κρίσης ήμασταν πιο έτοιμοι από άλλους για να ανταποκριθούμε στην έκτακτη κατάσταση”.

    “Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, βάλαμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους για την εταιρεία. Ο πρώτος ήταν να βγούμε από την κρίση υγιείς, ο δεύτερος ήταν, επειδή ο ρόλος μας είναι δομικός στην οικονομία, να έχουμε αδιάλειπτη λειτουργία, ο 3ος να μη μείνει η αγορά χωρίς καύσιμα και να μην γίνει η κρίση υγείας κρίση ενεργειακή. Και τέλος να κρατήσουμε την χρηματοοικονομική μας ανεξαρτησία”.

    Τέλος τόνισε τη σημασία όχι μόνο των γρήγορων αποφάσεων αλλά και στην  ταχύτητα της υλοποίησης. “Πολύ σημαντικό ήταν και να υπάρχει ταχύτητα στην υλοποίηση των όποιων αποφάσεων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Καθημερινά όλα τα στελέχη του ομίλου είχαμε για 2 ώρες κάθε μέρα μια τη συνάντηση. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να διορθώνουμε λάθη και να προσαρμόζουμε στρατηγικές. Επικοινωνία και αμεσότητα επαφής με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε όλη η ομάδα να είναι συντονισμένη”.

    “Η δουλειά της ηγετικής ομάδας είναι να γίνονται όλοι συνυπεύθυνοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων”, σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ