• Business

    Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην Επιστρεπτέα 5

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Διορία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αίτηση έχουν υποβάλει 196.700 , σχεδόν οι μισές σε σχέση με τον 4ο κύκλο του περασμένου Νοεμβρίου.

    Το Υπουργείο Οικονομικών έχει σπεύσει να ενημερώσει τους υποψήφιους δικαιούχους ότι το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, ενώ προχώρησε και σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής για να δώσει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν την κρατική ενίσχυση.

    Το οικονομικό επιτελείο τονίζει πως η ενίσχυση δεν συμψηφίζεται με το ποσό που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, η νέα κρατική ενίσχυση έχει προϋπολογιστεί στα 1,5 δις ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται να αυξηθεί το κονδύλι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ισχυρό ενδιαφέρον, όπως συνέβη και στον 4ο κύκλο.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, ενώ προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.

    Ο 5ος κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

    Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) της ΑΑΔΕ λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, ώστε οι πληρωμές προς τους δικαιούχους να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Όπως έχει τονίσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, μέσα στο Μάρτιο θα έρθει και ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου οι πρώτες πληρωμές για γίνουν στις αρχές της άνοιξης.

    Εκείνη την περίοδο μάλιστα, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το αν θα αυξηθεί το μη επιστρεπτέο ποσό των τριών πρώτων κύκλων της κρατικής ενίσχυσης, στο 50%.

    Διαβάστε επίσης:

    Διπλή παράταση για επιταγές και νέα προθεσμία για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης της επόμενης μέρας – Όχι στις επιχειρήσεις ζόμπι

    Χρήστος Σταϊκούρας: Σκέψεις για πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Tο Μάρτιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6



    ΣΧΟΛΙΑ