• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης της επόμενης μέρας – Όχι στις επιχειρήσεις ζόμπι

    • του Βασίλη Τσεκούρα

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Σε έναν άτυπο διαχωρισμό των επιχειρήσεων της χώρας, με βάση τις προοπτικές της βιωσιμότητάς τους αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να τους παράσχει στήριξη για να ορθοποδήσουν όταν τελειώσει η πανδημία.

    Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα της «επόμενης ημέρας», δίνοντας έμφαση στις επιχειρήσεις και την απασχόληση, γι’ αυτό άλλωστε η μόνη  προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις επιστρεπτέες προκαταβολές είναι η διατήρηση των εργαζόμενων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Για να επιτευχθεί ο διαχωρισμός των βιώσιμων επιχειρήσεων από τις προβληματικές ή και αυτές που χαρακτηρίζονται ως «ζόμπι», το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει από τις επιχειρήσεις, εντός του πρώτου διμήνου, την υποβολή όλων των οικονομικών τους στοιχείων, όπως είναι οι τζίροι, οι ζημίες, οι δαπάνες έως και οι καταθέσεις τους, προκειμένου να καταρτίσει έναν «χάρτη» της ελληνικής αγοράς. Στην ουσία θα πρόκειται για μια πρώιμη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ξεδιπλώσει τα νέα μέτρα στήριξης, μετά το Μάρτιο του 2021, μια περίοδο που αναμένεται να καταβληθεί και η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, που επεκτείνεται και στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

    Επιδότηση ενοικίων, μισθών και λογαριασμών

    Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου είναι η επιδότηση των παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και συνεχίζουν να έχουν σημαντική πτώση τζίρου και κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα προβλέπει την επιδότηση ενοικίων, λογαριασμών (ηλεκτρικό και ύδρευση), ακόμα και μισθών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις, τους πρώτους μήνες που θα ανοίξει εκ νέου η αγορά.

    Στην ουσία, η επιδότηση των δαπανών αναμένεται να αντικαταστήσει τις επιστρεπτέες προκαταβολές, γι΄αυτό το λόγο και εντάσσει τις επιδοτήσεις στον κανονισμό “de minimis”, ώστε να μην θεωρείται απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

    Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, αυτά τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα από το Μάρτιο έως και το τέλος Ιουνίου του 2021, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με ώθηση την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και τον τουρισμό. Φαίνεται πως η επιδότηση των παγίων δαπανών θα αφορά βιώσιμες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους, ενώ θα αποκλείονται επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

    Προγράμματα χρηματοδότησης

    Η «χάρτης» βιωσιμότητας των επιχειρήσεων θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως «εργαλείο», για το σχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή ενός εγγυοδοτικού προγράμματος, με τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να προστεθεί στις χρηματοδοτήσεις μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

    Eξαγορές και συγχωνεύσεις

    Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως θα υιοθετήσει και την εισήγηση της Επιτροπής Πισσαρίδη για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες, για συγχωνεύσεις, ακόμα και για εξαγορές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να βελτιωθούν τα οικονομικά τους στοιχεία και να καταστούν βιώσιμες, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού. Η χρηματοδότηση των κινήτρων θα προέλθει από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Προκαταβολή φόρου

    Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του μέτρου μείωσης της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, όπως εφαρμόστηκε και το περασμένο έτος. Στόχος είναι η εξασφαλιστεί επιπλέον, πολύτιμη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως το 2020 το μέτρο «κόστισε» στο κράτος 1,5 δις ευρώ, «προσθέτοντας» αντίστοιχο ποσό στα ταμεία των επιχειρήσεων.

    Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

    Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει μια σειρά από μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν θετικό πρόσημο στην επιχειρηματικότητα, χρησιμοποιώντας κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους, που μπορούν να ενισχύουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε δύο επίπεδα:

    *Το πρώτο επίπεδο αφορά σε δράσεις που ολοκληρώνουν επιχειρησιακές διαδικασίες που απαιτούνται για την πραγματοποίηση εξαγωγών και εισαγωγών όπως το Single Window, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα μιας στάσης για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών εξαγωγών και εισαγωγών.

    *Το δεύτερο επίπεδο αφορά την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της εμπιστοσύνης στις πλατφόρμες και τους δικτυακούς τόπους του ελληνικού ψηφιακού επιχειρείν σε ό,τι αφορά διασυνοριακές συναλλαγές και υπηρεσίες καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (Digital Single Market) για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών και την πώληση αγαθών με υποστήριξη ψηφιακών μέσων στην Ευρώπη.

    Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση των επιχειρήσεων και ειδικότερα των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), καθιστώντας βιώσιμα τα επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης που βασίζονται στην αξιοποίηση δεδομένων και δημιουργώντας παράλληλα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και συνέργειες με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την ανάπτυξη.

    Παράλληλα, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρξουν ειδικές επιδοτήσεις και για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην “πράσινη” ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Διαβάστε ακόμα:

    Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας – Τι αποπληρώνεται έως το τέλος του μήνα

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Παράταση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5



    ΣΧΟΛΙΑ