• Business

    Alexey Mordashov: Το εξαφανισμένο superyacht Nord επιστρέφει στη Ρωσία

    Ο Alexey Mordashov, ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους

    Ο Alexey Mordashov, ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους


    Ύστερα από οχτώ μήνες κρυφτό με τις αρχές, το superyacht Nord του Ρώσου μεγιστάνα Alexey Mordashov εντοπίστηκε να οδεύει προς την πατρίδα του και ειδικότερα προς το Βλαδιβοστόκ.

    Ο Mordashov, ο έκτος πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας και μεγαλομέτοχος της χαλυβουργίας Severstal PJSC ξεκίνησε ένα κυνηγητό με τις αρχές από τον Μάρτιο του 2022 όταν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων μεγιστάνων τέθηκαν υπό κυρώσεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θεωρείται ότι είναι σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

    Το πλωτό παλάτι που εξαφανίστηκε για 8 μήνες

    Ένα ακόμα αγαπημένο πλωτό απόκτημά του περιήλθε στα χέρια των αμερικανικών αρχών τον Μάρτιο του 2022, το superyacht Lady M, με τον Mordashov να κάνει ότι μπορεί για να σώσει το έτερο πολυτελές απόκτημά του.

    Ένα εντυπωσιακό πλωτό παλάτι αξίας 500 εκατ. δολαρίων, 142 μέτρων με δύο ελικοδρόμιο και 20 πολυτελείς καμπίνες.

    To superyacht που έπαιξε κρυφτό με τις δυτικές αρχές

    Πριν λίγες ημέρες, το superyacht βρέθηκε ξανά εντός των ραντάρ όταν επανεμφανίστηκε να κατευθύνεται προς το Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

    Από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Μάιο του 2023 ήταν εξαφανισμένο, με το τελευταίο του σήμα να το δείχνει στο Χονγκ Κονγκ. Οι ΗΠΑ τότε είχαν προειδοποιήσει τις αρχές της πόλης ότι η παροχή βοήθειας σε άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσε να απειλήσει την θέση του ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

    Οι κυρώσεις στους Ρώσους

    Πλέον, σύμφωνα με το Bloomberg το εντυπωσιακό yacht φαίνεται να κατευθύνεται προς τη πατρίδα του, μετά από ένα χρόνο που διέσχιζε τους ωκεανούς για να αποφύγει τις κυρώσεις. Η αδυναμία των αρχών να εντοπίσουν και να κατασχέσουν το εντυπωσιακό πλωτό παλάτι έθεσε σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των Δυτικών να επιβάλλουν στο σύνολό τους τις κυρώσεις που επέβαλλαν στους Ρώσους ολιγάρχες.

    Πάνω από δώδεκα yachts που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχουν κατασχεθεί από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με στόχο να τους τιμωρήσουν για τους δεσμούς τους με τον Πούτιν. Ο Mordashov, ο μεγαλύτερος μέτοχος της χαλυβουργίας Severstal PJSC, τον Μάιο ενώθηκε με άλλους επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να αμφισβητήσουν τους περιορισμούς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Athos Asset Management: Νέος διευθυντής επενδύσεων ο Θεόδωρος Σαζακλής

    Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Νέα marketing manager της Heineken η Πηνελόπη Ζαούδη

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

    Εκλογές 2023: Στις 17:00 η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ