• Διεθνής πολιτική

    Βολές ΗΠΑ κατά Χονγκ Κονγκ για το megayacht Ρώσου ολιγάρχη που βρήκε καταφύγιο στην περιοχή

    • Bloomberg
    Alexey Mordashov

    Ο Ρώσος μεγιστάνας, Alexey Mordashov


    Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Χονγκ Κονγκ ότι η παροχή βοήθειας σε άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσε να απειλήσει την θέση του ως οικονομικό κόμβο, καθώς ένα megayacht που συνδέεται με έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας προσέδεσε στο λιμάνι της πόλης.

    Το σκάφος Nord, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον μεγιστάνα Alexey Mordashov έφτασε στο Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας μιας εβδομάδας, από τη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ. Ο Mordashov, που πιστεύεται ότι είναι σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

    Sanctioned Billionaire’s Yacht Sails From Russia to Hong Kong
    Το superyacht Nord 465 ποδιών στο Χονγκ Κονγκ, στις 6 Οκτωβρίου

    «Η πιθανή χρήση του Χονγκ Κονγκ ως ασφαλούς καταφυγίου από άτομα που αποφεύγουν τις κυρώσεις από πολλαπλές δικαιοδοσίες θέτει περαιτέρω υπό αμφισβήτηση τη διαφάνεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω email.

    Η θέση της πόλης ως χρηματοοικονομικού κέντρου εξαρτάται από την τήρηση των διεθνών νόμων και προτύπων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Το Υπουργείο Ναυτιλίας του Χονγκ Κονγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι, ενώ επιβάλλει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν εφαρμόζει «μονομερείς κυρώσεις που επιβάλλονται από άλλες δικαιοδοσίες». Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής αποικίας, John Lee, έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις από τις ΗΠΑ, μαζί με αρκετούς άλλους αξιωματούχους της πόλης, για τον ρόλο του στην καταστολή των πολιτικών ελευθεριών από την κυβέρνηση στον κόμβο.

    Επιφυλακτικές οι αμερικανικές εταιρείες

    Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι Ρώσοι μεγιστάνες μπορεί να επιδιώξουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μεταφέροντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο Xi Jinping να δηλώνει φιλία «χωρίς όρια» με τον Πούτιν, την παραμονή της εισβολής.

    «Οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν όλο και περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον του Χονγκ Κονγκ με επιφυλακτικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη δήλωση του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι η κίνηση της Κίνας να μειώσει την πολιτική αυτονομία της πόλης έχει επιδεινώσει τέτοιες ανησυχίες. «Ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις δικαιοδοσίες να λάβουν μέτρα υπό τις εγχώριες αρχές τους για να βοηθήσουν στην επιβολή κυρώσεων».

    Η θέση του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, χάρη τόσο στην καταστολή των πολιτικών ελευθεριών βάσει του σαρωτικού νόμου εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, όσο και στους περιορισμούς του Covid που απομόνωσαν την περιοχή από τον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι πρόσφατα.

    Πάνω από δώδεκα yachts που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχουν κατασχεθεί από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με στόχο να τους τιμωρήσουν για τους δεσμούς τους με τον Πούτιν. Ο Mordashov, ο μεγαλύτερος μέτοχος της χαλυβουργίας Severstal PJSC, τον Μάιο ενώθηκε με άλλους επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να αμφισβητήσουν τους περιορισμούς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Όταν το Nord, το οποίο διαθέτει δύο ελικοδρόμια, έναν κινηματογράφο και 20 πολυτελείς καμπίνες, αναχώρησε από το Βλαδιβοστόκ, είχε δηλώσει το βιετναμέζικο λιμάνι Da Nang ως προορισμό του. Λίγες μέρες αργότερα άλλαξε προορισμό προς το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα στοιχεία τοποθεσίας του πλοίου που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Το πλοίο είχε επίσης αλλάξει τη σημαία του σε ρωσική ενώ ήταν νηολογημένο στα Νησιά Κέιμαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Marine Traffic.

    Διαβάστε ακόμη:

    Alexey Mordashov: Πώς οι κυρώσεις ανέτρεψαν τα σχέδια του Ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα

    Ο Πούτιν αναμένει πως οι πιέσεις στην ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις θα αυξηθούν



    ΣΧΟΛΙΑ