• Business

    Αυτός είναι ο τραπεζικός κολοσσός που θα ξεπεράσει σε αξία την Morgan Stanley

    • Bloomberg
    Morgan Stanley

    Morgan Stanley


    Μια ινδική εταιρεία θα καταταγεί για πρώτη φορά μεταξύ των τραπεζών με την μεγαλύτερη αξία διεθνώς, αλλάζοντας τα δεδομένα των μεγαλύτερων αμερικανικών και κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις.

    Η συγχώνευση της HDFC Bank Ltd. και της Housing Development Finance Corp. που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δημιουργήσει μία τράπεζα που θα βρεθεί στην τέταρτη θέση από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, πίσω από τις JPMorgan Chase & Co., Industrial and Commercial Bank of China και Bank of America, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η αξία της θα ανέλθει περίπου στα 172 δισ. δολάρια.

    Μετά τη συγχώνευση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, η νέα τράπεζα HDFC Bank θα έχει περίπου 120 εκατομμύρια πελάτες – αριθμός  μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Γερμανίας. Θα αυξήσει επίσης το δίκτυο καταστημάτων της σε πάνω από 8.300 και θα έχει περισσότερους από 177.000 υπαλλήλους.

    Χρηματιστηριακή αξία

    Η HDFC θα εκτιναχθεί μπροστά από τράπεζες όπως οι HSBC Holdings και Citigroup. Επίσης, θα αφήσει πίσω τις ανταγωνίστριες ινδικές τράπεζες State Bank of India και ICICI Bank, με κεφαλαιοποίηση περίπου 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 79 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, στις 22 Ιουνίου.

    «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολύ λίγες τράπεζες σε αυτή την κλίμακα και το μέγεθος, οι οποίες μπορούν να εξακολουθούν να φιλοδοξούν τον διπλασιασμό τους σε μια περίοδο τεσσάρων ετών», δήλωσε ο Suresh Ganapathy, επικεφαλής ανάλυσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την Ινδία στη χρηματιστηριακή μονάδα της Macquarie Group, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg.

    Η HDFC Bank αναμένει ανάπτυξη από 18% έως 20%, υπάρχει πολύ καλή ορατότητα στην αύξηση των κερδών και σχεδιάζει να διπλασιάσει τα υποκαταστήματά της τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είπε.

    Biggest Banks | HDFC is poised to become one of the world's most valuable lenders
    Οι μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως

    Αύξηση καταθέσεων

    Η HDFC Bank έχει σταθερά καλύτερες επιδόσεις από τις ανταγωνίστριες της όσον αφορά τις καταθέσεις της και η συγχώνευση θα της δώσει την δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω την καταθετική της βάση αξιοποιώντας τους υπάρχοντες πελάτες της άλλης τράπεζας.

    Περίπου το 70% αυτών των πελατών δεν έχουν λογαριασμούς στην HDFC Bank. Ο Arvind Kapil, επικεφαλής λιανικής στην τράπεζα, τον περασμένο μήνα είπε ότι σχεδιάζει να ωθήσει τους νέους πελάτες να ανοίξουν έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου.

    Παράλληλα η τράπεζα θα μπορεί να προσφέρει inhouse προϊόντα στεγαστικών δανείων στους πελάτες της, καθώς μόνο το 2% από αυτούς είχε τέτοιο προϊόν από την HDFC Ltd., σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε κατά την ανακοίνωση της συγχώνευσης.

    Deposit Leader | HDFC has consistently led deposit growth among its peers
    Η HDFC Bank έχει σταθερά καλύτερες επιδόσεις από τις ανταγωνίστριες της όσον αφορά τις καταθέσεις

    Επενδυτική εμπιστοσύνη

    Η HDFC Bank, στους μεγαλύτερους επενδυτές της οποία περιλαμβάνεται η JPMorgan, απολαμβάνει υψηλό επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης.

    Τα μετατρέψιμα ομόλογά της – ο πιο επικίνδυνος τύπος χρέους που μπορεί να μετατραπεί σε ίδια κεφάλαια εάν η τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα – έχουν ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τα ομόλογα χωρίς λήξη σε δολάρια της HDFC Bank έδωσαν στους επενδυτές απόδοση 3,1% μέχρι στιγμής φέτος, παρόλο που ο δείκτης του Bloomberg για τα ομόλογα coco των παγκόσμιων τραπεζών έχασε 3,5%.

    Bonds Signal Optimism | HDFC Bank's perpetual dollar bonds have beaten global gauge
    Τα ομόλογα χωρίς λήξη σε δολάρια της HDFC Bank ξεπέρασαν σε απόδοση τον παγκόσμιο δείκτη

    Απόδοση μετοχής

    Η μετοχή HDFC Bank αυξήθηκε λιγότερο από τον δείκτη NIFTY Bank το περασμένο έτος.

    Ο Ganapathy, ο αναλυτής της Macquarie, εκτιμά ότι η απόδοση της μετοχής θα εξαρτηθεί από την αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων από 18% έως 20% και από την απόδοση 2% στα περιουσιακά στοιχεία.

    «Η διοίκηση είναι πεπεισμένη ότι θα διατηρήσει απόδοση 2% στα περιουσιακά στοιχεία και πιθανώς πέρα από αυτό το επίπεδο ακόμη και μετά τη συγχώνευση και επίσης θα καταγράψει ισχυρή αύξηση των δανείων. Εάν οι εκτιμήσεις της γίνουν πράξη, η μετοχή της θα ανατιμηθεί», είπε ο Ganapathy σε ένα σημείωμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    FT: Πάνω από 11.000 περικοπές εργαζομένων από τις τράπεζες της Wall Street – Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις

    Τράπεζες: Ραγδαία αύξηση της χρήσης ψηφιακών πορτοφολιών δείχνει νέα μελέτη

    Warren Buffett: Οι δύο τράπεζες όπου εξακολουθεί να ποντάρει ο γκουρού των επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ