• Business

    Warren Buffett: Οι δύο τράπεζες όπου εξακολουθεί να ποντάρει ο γκουρού των επενδύσεων

    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Περιεχόμενα

    Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η εταιρεία Berkshire Hathaway του Warren Buffett πούλησε ορισμένες από τις μακροχρόνιες τραπεζικές της συμμετοχές. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τράπεζες στις οποίες συνεχίζει να πιστεύει ενισχύοντας τη θέση της.

    Η τραπεζική κρίση που ξέσπασε τον Μάρτιο και οδήγησε στην κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών των ΗΠΑ και της Credit Suisse, πυροδότησε ένα ισχυρό selloff στις τραπεζικές μετοχές διεθνώς.

    Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που παραμένουν ανήσυχοι, φοβούμενοι ότι μπορεί να μην έχουν σταθεροποιηθεί οι ροές των καταθέσεων και να υπάρξουν μεγαλύτερες απώλειες δανείων και πιο αυστηρές απαιτήσεις που θα επιβαρύνουν τα κέρδη και τις συνολικές αποδόσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες, η εταιρεία του Warren Buffett εξακολουθεί να διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της δύο από τις μεγάλες τραπεζικές της συμμετοχές, ενώ μάλιστα κατά το πρώτο τρίμηνο αύξησε ελαφρώς τις θέσεις της σε αυτές.

    Bank of America

    Η μία είναι η Bank of America, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα από άποψη ενεργητικού στις ΗΠΑ, που έχει δει την τιμή της μετοχής της να μειώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες τράπεζες.

    Η Berkshire ενίσχυσε την συμμετοχή της στην Bank of America και κατέχει πλέον την δεύτερη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιό της, κίνηση που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλοεπενδυτής και η εταιρεία του έχουν εξαιρετική εμπιστοσύνη στην τράπεζα.

    Οι επενδυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την Bank of America από τότε που ξεκίνησε η κρίση, επειδή η τράπεζα έχει σημαντικές απώλειες ομολόγων στον ισολογισμό της.

    Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν συνθλίψει τις αξίες των ομολόγων και η Bank of America επένδυσε μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς της σε ομόλογα όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.

    Ωστόσο, η πιθανότητα να χρειαστεί ποτέ να πουλήσει αυτούς τους τίτλους ενώ διαπραγματεύονται με ζημία παραμένει εξαιρετικά μικρή, αναφέρει το www.fool.com. Και αυτό επειδή η τράπεζα διαθέτει μια από τις πιο διαφοροποιημένες βάσεις καταθέσεων στον κόσμο.

    Σε αυτή περιλαμβάνονται περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων, σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα και περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαχείριση πλούτου και επενδύσεων διεθνώς.

    Citigroup

    Η Berkshire ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της Citigroup μόλις πέρυσι και έχει σε αυτήν πολύ μικρότερη θέση από αυτή που διατηρεί στην Bank of America.

    Η Citigroup αντιμετώπισε δυσκολίες για αρκετά χρόνια και σύμφωνα με το www.fool.com η τραπεζική κρίση δεν είχε σε αυτήν μεγάλο αντίκτυπο.

    Επί του παρόντος βρίσκεται στη μέση ενός στρατηγικού μετασχηματισμού κατά τον οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις με υψηλότερες επιδόσεις. Αυτή η στρατηγική εκτιμάται ότι θα μειώσει και τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις της.

    Ο Buffett και η Berkshire δείχνουν εμπιστοσύνη στην στρατηγική της CEO Jane Fraser, και με την τράπεζα να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το ήμισυ της λογιστικής της αξίας, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη προστασία από τις πτώσεις της αγοράς.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές η μετοχή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους υπομονετικούς επενδυτές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Warren Buffett: Επιβεβαίωσε τον διάδοχο του – Τι είπε για τις τραπεζικές αναταράξεις

    Greg Abel: Ποιος είναι ο εργασιομανής και καινοτόμος διάδοχος του Warren Buffett

    Γουόρεν Μπάφετ: Οι χρυσές μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ