• Business

    Χαίρονται στην κυβέρνηση για ΑΔΜΗΕ: Terna, RTE, China State και South Power Grid εκδήλωσαν ενδιαφέρον

    • NewsRoom
    Κομισιόν


    Τέσσερις εταιρίες διεθνούς εμβέλειας η ιταλική Terna, η γαλλική RTE και οι κινεζικες China State Grid και South Power Grid εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και την απόκτηση μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, πριν κλείσει η προθεσμία για τις προσφορές. Μέχρι χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ως σίγουρη τη συμμετοχή της Ιταλικής Terna που είχε συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ καθώς επίσης και τη γαλλική RTE θυγατρική της EdF.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και η RTE είχε κάνει διερευνητικές επαφές στον προηγούμενο διαγωνισμό ωστόσο δεν εκδήλωσε επίσημο ενδιαφέρον. Τότε είχε κριθεί ότι πιθανόν να δημιουργηθεί εμπλοκή από το γεγονός ότι η RTE είναι θυγατρική της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού EdF και εφαρμόζει το μοντέλο διαχωρισμού ΙΤΟ, που εφαρμόζεται και στην περίπτωση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

    Όσο για τον τρίτο ενδιαφερόμενο την κινεζική China State Grid, η εταιρεία είχε και εκείνη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το 66%. Με βάση τις προδιαγραφές του διαγωνισμού το γεγονός ότι συμμετέχει στον ευρωπαϊκό οργανισμό των διαχειριστών ENTSO-E καλύπτει το κριτήριο της τεχνικής επάρκειας, καθώς η κινεζική εταιρεία έχει το 25% της πορτογαλικής REN.

    Η πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος θα ολοκληρωθεί με την προεπιλογή των εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού και θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών κατά την οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room που ξεκινά να λειτουργεί στις αρχές Αυγούστου και παράλληλα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά στοιχεία και εκθέσεις και θα λάβουν τα σχέδια της συμφωνίας αγοραπωλησίας και της συμφωνίας μετόχων.

    Σύμφωνα με τα επιλογής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ως προς το τεχνικό σκέλος να είναι διαχειριστές μέλη του ENTSO-E και να έχουν αποδεδειγμένη επάρκεια στη διαχείριση δικτύων ενώ ως προς το οικονομικό σκέλος θα πρέπει να εμφανίζουν ίδια κεφάλαια στις τελευταίες 3 οικονομικές χρήσεις ίσα με τουλάχιστον 350 εκ. Ευρώ. Σύμβουλοι στη διαδικασία για την πώληση του 24% είναι οι τράπεζες HSBC, Citigroup, NBG Securities και Rokas Law Firm.

    Ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει επιλεγεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ενώ η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/iprosopiki-atzenta-pitsiorla-ke-fek-gia-tin-polisi-tis-dei-echi-tis-ipografes-5-ipourgon/63744

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/megali-kontra-dei-protergia-pios-kerdizi/61954



    ΣΧΟΛΙΑ