• Bons Vivants

    Clarins: Η κληρονόμος του κολοσσού προϊόντων ομορφιάς έτοιμη για νέες εξαγορές

    • Bloomberg
    Prisca Courtin, εγγονή του ιδρυτή της Clarins

    Prisca Courtin, εγγονή του ιδρυτή της Clarins


    Οι κληρονόμοι της γαλλικής εταιρείας προϊόντων περιποίησης δέρματος Clarins έδωσαν μάχη με τον κολοσσό του κλάδου L’Oreal SA για το δημοφιλές αυστραλέζικο brand Aesop – και έχασαν.

    Ωστόσο, ο διαγωνισμός έστρεψε την προσοχή των dealmakers στην Famille C Participations, τον επενδυτικό βραχίονα που δημιούργησε η οικογένεια Courtin για να επενδύσει τα μερίσματα από την εταιρεία Clarins. Τώρα, οι κληρονόμοι έχουν στόχο να αξιοποιήσουν αυτή την αναγνώριση αναζητώντας νέες επενδύσεις, προκειμένου να διπλασιάσουν την αξία των συμμετοχών τους έως το 2030.

    Η Famille C Participations διαθέτει αρκετά μετρητά και πιστωτική ικανότητα για να πραγματοποιήσει δύο ακόμα μεγάλες εξαγορές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Prisca Courtin, εγγονή του ιδρυτή της Clarins.

    «Ελπίζουμε ότι έως το 2026 θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε νέα εμπορικά σήματα που θα συμπληρώνουν αυτά που έχουμε ήδη στον τομέα της ομορφιάς», δήλωσε η Courtin σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο γραφείο της στο Παρίσι.

    «Δεν κάνουμε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Προτιμούμε να τοποθετηθούμε σε ισχυρές μάρκες και ιδρυτές που απευθύνονται στις επόμενες γενιές που έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους baby boomers».

    Η Courtin, 37 ετών, είναι επικεφαλής της Famille C, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών καλλυντικών και τεχνολογίας, και πιο πρόσφατα ξενοδοχείων πολυτελείας. Αρνήθηκε να αναφέρει το μέγεθος των τρεχουσών συμμετοχών της εταιρείας ή τις επενδυτικές της επιδόσεις.

    Ίδρυσε την Famille C το 2018, μια δεκαετία μετά την απόφαση της οικογένειας της να αποσύρει την Clarins από το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου διαπραγματεύονταν επί σχεδόν 25 χρόνια.

    Οι πωλήσεις της εταιρείας προϊόντων περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ αυξήθηκαν κατά 9% πέρυσι στα 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ (1,97 δισεκατομμύρια δολάρια), με σχεδόν το 95% αυτών να προέρχεται εκτός της Γαλλίας.

    Η Famille C έχει επενδύσει σε τέσσερις μάρκες καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των πλειοψηφικών μεριδίων στην ILIA και την Pai, οι οποίες έχουν ετήσια έσοδα περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ και 10 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

    Το τμήμα των καλλυντικών αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, ένα ποσοστό που η οικογένεια σκοπεύει να διατηρήσει σταθερό, έτσι ώστε οι μάρκες να μπορούν να λάβουν υποστήριξη από την Clarins σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, το ανθρώπινο δυναμικό και η πλοήγηση στο περίπλοκο κανονιστικό τοπίο της βιομηχανίας.

    Οι κληρονόμοι προτιμούν να αποκτούν τον έλεγχο των εταιρειών στις οποίες επενδύουν, δήλωσε η Courtin.

    Η Famille C κατέχει επίσης μερίδια σε 12 τεχνολογικές εταιρείες όπως η Omi, που δραστηριοποιείται στην 3D μοντελοποίηση προϊόντων, η κατασκευάστρια βιώσιμων χρωστικών PILI και η Spore.Bio, ειδικός στα εργοστασιακά μικρόβια- όλες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιποίηση της επιδερμίδας.

    Πρόσφατα πραγματοποίησε μια επένδυση 130 εκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο ξενοδοχείων Evok Collection, τον οποίο συνίδρυσε ο Pierre Bastid.

    Ξενοδοχεία πολυτελείας

    Η Clarins χρονολογείται από το 1954, όταν ο αείμνηστος Jacques Courtin ξεκίνησε ένα ινστιτούτο ομορφιάς στο κέντρο του Παρισιού. Ανέπτυξε έλαια και λοσιόν με βάση φυτά και βότανα που αποτελούν τον πυρήνα της επιχείρησης της εταιρείας. Η Clarins εποπτεύεται πλέον από τη δεύτερη και την τρίτη γενιά.

    Ο Christian, 73 ετών, ηγήθηκε της παγκόσμιας επέκτασης, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, και ο Olivier, 69 ετών, είναι managing director μαζί με την ανιψιά του Virginie, 38 ετών. Η Prisca, η ξαδέρφη της, είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Clarins, ενώ παράλληλα ηγείται της Famille C.

    Η Prisca αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου με μεταπτυχιακό τίτλο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και ίδρυσε μια εταιρεία μανικιούρ πριν ενταχθεί στην Clarins, πριν από μία και πλέον δεκαετία.

    Η επέκταση στα πολυτελή ξενοδοχεία δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου που είχε χαράξει η οικογένεια, είπε. Η εντολή που της δόθηκε ήταν να επενδύσει σε νέες μάρκες, καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Clarins, και σε ακίνητα.

    Η αγοραπωλησία ακινήτων δεν ευοδώθηκε, είπε. Αντίθετα, η είσοδος της Famille C στην ξενοδοχειακή βιομηχανία προέκυψε από μια συνεργασία μεταξύ της Clarins και της Evok σε ένα spa στο Brach Hotel στο Παρίσι, ένα πρώην κέντρο διαλογής ταχυδρομικών πακέτων που ανακαινίστηκε από τον Philippe Starck.

    «Μας προσέγγισαν για να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση ενός ξενοδοχείου στις Άλπεις στο Courchevel», είπε για την Evok. «Ήθελαν να αποκτήσουν το ακίνητο και χρειάζονταν κεφάλαια».

    Η οικογένεια προχώρησε στην επένδυση στην Evok, αλλά οι συνεργάτες αναζητούν ακόμα μία τοποθεσία στο χιονοδρομικό κέντρο των γαλλικών Άλπεων.

    Διαβάστε επίσης:

    L’Oréal: Deal 2,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της Aesop

    Michelin: Ντεμπούτο στον χώρο της φιλοξενίας – Ποια ξενοδοχεία κέρδισαν τα «3 κλειδιά»

    Paco Rabanne: Στο χρηματιστήριο μπαίνει ο ιστορικός ισπανικός όμιλος πολυτελείας Puig



    ΣΧΟΛΙΑ