• Business

    Michelin: Ντεμπούτο στον χώρο της φιλοξενίας – Ποια ξενοδοχεία κέρδισαν τα «3 κλειδιά»

    • Bloomberg
    Baumanière

    Baumanière (Πηγή: guide.michelin.com)


    Τις πρώτες του διακρίσεις σε γαλλικά ξενοδοχεία απένειμε ο οδηγός Michelin, δίνοντας μέχρι στιγμής σε 24 εγκαταστάσεις στη Γαλλία την υψηλότερη βαθμολογία «3 κλειδιά», καθώς, ο πιο αναγνωρισμένος οδηγός παγκοσμίως στον χώρο της γαστρονομίας, επεκτείνεται τώρα και στον τομέα της φιλοξενίας.

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου στο Παρίσι, η ομώνυμη έκδοση που ανήκει στη γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών, αποκάλυψε την επιλογή της από τα 189 καλύτερα μέρη διαμονής στη χώρα, βραβεύοντάς τα με ένα, δύο ή τρία «κλειδιά».

    Μεταξύ των γαλλικών ξενοδοχείων που έλαβαν την κορυφαία διάκριση βρίσκονται δύο που ανήκουν στην κορυφαία μάρκα juggernaut LVMH – το Cheval Blanc Paris και το Cheval Blanc Courchevel – καθώς και 19 άλλα στην πρωτεύουσα, τις Άλπεις και στις ακτές της Μεσογείου.

    Εκτός από αυτές τις περιοχές, τα ξενοδοχεία τριών κλειδιών περιλαμβάνουν το Domaine Les Crayeres, το Le Royal Champagne και το Les Sources de Caudalie στις αμπελουργικές περιοχές Champagne και Bordeaux.

    Χώρος εστιατορίου στο Royal Champagne
    Χώρος εστιατορίου στο Royal Champagne (Πηγή: royalchampagne.com)

    «Αυτό που πραγματικά μετράει για εμάς είναι η εμπειρία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Gwendal Poullennec, διεθνής διευθυντής του Michelin Guide.

    «Πρέπει να είναι αξέχαστη και μοναδική με τρόπο που θα δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση του τοπικού χαρακτήρα», πρόσθεσε.

    Villa La Coste
    Villa La Coste (Πηγή: guide.michelin.com)

    Ξεχώρισε δε το Airelles Chateau de Versailles – Le Grand Controle, διότι βρίσκεται εντός του κάστρου και τη Villa La Coste, ένα κτήμα άνω των 2.000 στρεμμάτων στην Προβηγκία, με ένα «υπαίθριο μουσείο» εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαμάσουν μια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης τέχνης, η οποία επί του παρόντος περιλαμβάνει έργα των Damien Hirst, Alexander Calder και Yoko Ono.

    Ένα δωμάτιο στο Cheval Blanc Paris, στο οποίο δόθηκαν τρία κλειδιά
    Ένα δωμάτιο στο Cheval Blanc Paris, στο οποίο δόθηκαν τρία κλειδιά Φωτογράφος: Alexandre Tabaste

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή, αποτελεί μέρος μιας προ πολλού σχεδιασμένης προσπάθειας της εταιρείας να καταλάβει μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής αγοράς, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες οικονομίες και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την άνθηση μετά την πανδημία.

    Η απόφαση να ξεκινήσει από τη Γαλλία, συμπίπτει με τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

    Για τους επισκέπτες της Πόλης του Φωτός, τα βραβεία -«κλειδιά», ενδέχεται να βοηθήσουν στην ανάλυση μεταξύ επιλογών που φαίνονται συγκρίσιμες από απόσταση.

    Για παράδειγμα, η γαλλική κυβέρνηση χορηγεί στα κορυφαία ξενοδοχεία τη διάκριση «παλάτι» από το 2010, ως έναν τρόπο για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν ξενοδοχεία, τόσο με πολιτιστική κληρονομιά, όσο και με άφθονες σύγχρονες πολυτέλειες.

    Η πρόσοψη του Hôtel de Crillon, ακριβώς έξω από την Place de la Concorde
    Η πρόσοψη του Hôtel de Crillon, ακριβώς έξω από την Place de la Concorde (Πηγή: Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel)

    Συνολικά, αυτά είναι 31 και βρίσκονται κυρίως στο Παρίσι, τις Άλπεις και την Κυανή Ακτή.

    Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν εκτός άλλων το Hôtel de Crillon, το Royal Monceau και η Peninsula, που όλα βγήκαν από την πρώτη τελετή βράβευσης της Michelin με δύο κλειδιά.

    Από τα 12 «παλάτια» του Παρισιού, μόνο πέντε έλαβαν τρία κλειδιά.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Michelin, ένα κλειδί σημαίνει ότι ένα μέρος είναι «ιδιαίτερο» (special), τα δύο το καθιστούν «εξαιρετικό» (exceptional) και τα τρία «εντυπωσιακό» (extraordinary).

    «Ο οδηγός είναι εντελώς ανεξάρτητος», ανέφερε ο Poullennec, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη εάν ένα ξενοδοχείο είναι μέρος μιας αλυσίδας ή αν διαθέτει πισίνα, σπα, συγκεκριμένο προσωπικό.

    Μερικά από τα κριτήρια είναι ο τοπικός χαρακτήρας, η διακριτικότητα, η άψογη αρχιτεκτονική και η εσωτερική διακόσμηση, η κορυφαία εξυπηρέτηση, η άνεση και η σταθερή σχέση ποιότητας-τιμής.

    Ένα δωμάτιο στο Airelles Chateau de Versailles Le Grand Controle, ένα ξενοδοχείο στον χώρο του φημισμένου παλατιού
    Ένα δωμάτιο στο Airelles Chateau de Versailles Le Grand Controle, ένα ξενοδοχείο στον χώρο του φημισμένου παλατιού (Πηγή: Airelles Chateau de Versailles)

    Είναι σημαντικό, τονίζει ο Poullennec, ότι οι επιθεωρητές Michelin είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν όλους τους λογαριασμούς στα ξενοδοχεία και τα ταξίδια τους, κάτι που διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται άλλες κατατάξεις.

    Η πρώτη ταξινόμηση της Michelin για μερικά από τα 640 γαλλικά ξενοδοχεία που αναφέρονται στον ιστότοπό της θα ακολουθηθεί από παρόμοιες λίστες στις ΗΠΑ και αλλού.

    Οι γαλλικές διακρίσεις έρχονται πέντε χρόνια αφότου η εταιρεία εξαγόρασε την Tablet Hotels, έναν ιστότοπο κρατήσεων για μπουτίκ και πολυτελή ξενοδοχεία.

    Η βάση δεδομένων ξενοδοχείων αυτού του ιστότοπου τροφοδοτεί τώρα μια πύλη στον ιστότοπο Michelin Guide, όπου οι καταναλωτές μπορούν να περιηγηθούν σε μια επιλεγμένη επιλογή καταλυμάτων —πολλά με εστιατόρια με βαθμολογία Michelin— και να κάνουν κρατήσεις.

    Η εταιρεία λαμβάνει προμήθειες για κρατήσεις, αλλά «προς το παρόν» δεν έχει συμφωνίες χορηγίας με τουριστικές αρχές όπως κάνει με τους γαστρονομικούς της οδηγούς.

    Ritz Paris
    Ritz Paris (Πηγή: ritzparis.com)

    Δείτε τους νικητές στην κατηγορία των τριών κλειδιών:

    • Baumanière, Les Baux-de-Provence
    • Cheval Blanc Courchevel
    • Cheval Blanc Paris
    • Domaine Les Crayères, Reims
    • Four Seasons George V, Paris
    • our Seasons Megeve
    • Grand Hôtel du Cap-Ferrat, Saint-Jean-Cap-Ferrat
    • Hôtel de Paris Monte-Carlo
    • Hôtel Cap-Eden-Roc, Antibes
    • Hôtel du Castellet, Le Castellet
    • La Bastide de Gordes, Gordes
    • La Réserve Paris
    • La Reserve Ramatuelle, Saint Tropez
    • Le Bristol Paris
    • Le K2 Palace, Courchevel
    • Le Meurice, Paris
    • Le Royal Champagne, Champillon
    • Les Sources de Caudalie, έξω από Bordeaux
    • Plaza Athénée, Paris
    • Ritz Paris
    • Saint James Paris
    • Villa La Coste, Le Puy-Sainte-Réparade
    • Villeroy, Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ