• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα χαμηλά επιτόκια ανήκουν στο παρελθόν

    • Bloomberg

    Βιλερουά ντε Γκαλό.


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιστρέψει σε χαμηλά επιτόκια υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Γάλλος τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό.

    Το μέλος της EKT υποστήριξε ότι ο μεσοπρόθεσμός στόχος του 2% για τον πληθωρισμό, τον οποίο έχει θέσει η τράπεζα, θα φέρει ένα νέο καθεστών.

    «Προσωπικά πιστεύω ότι μόλις καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και επιστρέψουμε στο 2%, θα βρεθούμε σε ένα νέο καθεστώς πληθωρισμού, πιθανότατα πιο κοντά στον στόχο μας», δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. «Τότε θα έχουμε πιθανώς μεσοπρόθεσμα ένα επίπεδο επιτοκίου που θα είναι πιο φυσιολογικό από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν», υποστήριξε σε ένα διαδικτυακό συνέδριο.

    Επιπλέον, ο ευρωπαίος τραπεζίτης ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος, όπως υποστήριξε, παραμένει « πολύ υψηλός».

    Η νομισματική πολιτική πρέπει να δράσει για να αντιμετωπίσει τον υποκείμενο πληθωρισμό.

    Έχουμε αποφύγει την ύφεση, λέει η ΕΚΤ

    Ο Βιλερουά Ντε Γκαλό αναφέρθηκε και στις προβλέψεις της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στη τιμή-στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2024 ή το 2025. «Δεν είναι μόνο μία πρόβλεψη αλλά και δέσμευσή μας», σημείωσε.

    Υποστήριξε ότι τα δεδομένα για την δραστηριότητα στην Ευρώπη που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι περίμεναν και προέβλεψε ότι το μπλοκ θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

    «Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού ή της αποφυγής της ύφεσης. Θα αποφύγουμε την ύφεση και θα καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, το έργο μας είναι πιο εύκολο», ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία αύξηση κατά 0,50 από την ΕΚΤ, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης έχει φτάσει στο 3%.

    Σκληρές δηλώσεις και από Fed

    Η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει τις επιθετικές δηλώσεις. Οι επενδυτές ακόμα και μετά την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, συνέχισαν το ράλι στις αγορές, ποντάροντας σε επιστροφή σε χαμηλότερα επιτόκια ακόμα και μέσα στο 2023.

    Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, έσπευσε να ανακόψει τον ενθουσιασμό των επενδυτών δηλώνοντας ότι η ισχυρή αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία, δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.

    «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθούν κοντά στο 5,4%», ανέφερε ο Κασκάρι. Τα επιτόκια στις ΗΠΑ κυμαίνονται ύστερα από την τελευταία αύξηση στο 4,5% με 4,75%.

    «Πρέπει να αυξήσουμε επιθετικά τα επιτόκια για να θέσουμε ένα ανώτατο όριο στον πληθωρισμό και μετά να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να λειτουργήσει μέσω της οικονομίας», ανέφερε. «Μπορούμε πάντα να κάνουμε πίσω, επομένως πρέπει να αφήσουμε τον πληθωρισμό να καθοδηγήσει την πολιτική αντί τα μοντέλα μας να καθοδηγούν την πολιτική».

    Διαβάστε επίσης:

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να «δείξει τα δόντια της» για να πετύχει τον στόχο της



    ΣΧΟΛΙΑ