ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μικρή επιτάχυνση αναμένεται να παρουσιάσει η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2027, σύμφωνα με τις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η εκτίμηση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των μισθολογικών πιέσεων, αναζητώντας ενδείξεις ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού, η οποία τροφοδοτήθηκε από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αρχίζει να μεταφέρεται και στις αποδοχές των εργαζομένων.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την τελευταία συνεδρίασή της, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησής τους στην επόμενη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τον βασικό δείκτη παρακολούθησης των μισθών της ΕΚΤ, ο οποίος αποτυπώνει τις αυξήσεις που προβλέπονται από τις ενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η μισθολογική αύξηση διαμορφώνεται στο 2,7% για το δεύτερο εξάμηνο του 2026.
Τα νεότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών ενδέχεται να ενισχυθεί ελαφρώς κατά το πρώτο εννεάμηνο του επόμενου έτους, εξέλιξη που βρίσκεται στο επίκεντρο της αξιολόγησης των πληθωριστικών κινδύνων από την ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης
Φωκίων Καραβίας: Νέα πρωτοβουλία της Eurobank – Αυξήσεις μισθών έως 10% για τις εργαζόμενες μητέρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλή: Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο με τα μέτρα της ΔΕΘ
- Ισπανία: Αναρρωτική άδεια με οικονομική στήριξη για σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης
- Πληθωρισμός: Στο 5,6% εκτινάχθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Στο 4% η Ευρωζώνη, «φωτιά» οι τιμές της ενέργειας
- Σέβη Βολουδάκη: Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.