• Οικονομία

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση κατά 0,5 στα επιτόκια

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,50, με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης να φτάνει το 3%.

    Μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις η κεντρική τράπεζα αύξησε κατά 250 μονάδες βάσης τα επιτόκια μέσα στο 2022, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να έχει προειδοποιήσει τις αγορές ότι θα παραμείνει στην πορεία των επιθετικών αυξήσεων, μέχρι να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

    Αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα.

    Μετά από τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2022, η νέα κίνηση της ΕΚΤ διαμορφώνει τα επιτόκια ως εξής:

    Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3%, 3,25% και 2,50% αντίστοιχα, με εφαρμογή από τις 8 Φεβρουαρίου.

    Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την πορεία του στην σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και στη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

    Η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει αυτή την αύξηση, με τα στοιχήματα των traders να αφορούν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, τον Μάρτιο.

    Ο πληθωρισμός υποχωρεί και η αγορά αναμένει την συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ μισή ώρα μετά τις ανακοινώσεις, για να εκτιμήσει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

    Σε έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν, εκτιμούν ότι και τον Μάρτιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση κατά 0,50, ενώ τον Μάιο θα κάνει μία ακόμα κίνηση κατά 0,25.

    Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση το επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα φτάσει το 3,75%.

    Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξηση τα επιτόκια στο 4% κατά 0,50, ενώ την Τετάρτη η Fed επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης με μία κίνηση κατά 0,25.

    O επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων μέσα στο 2023. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο το τελικό επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 5%.



    ΣΧΟΛΙΑ