• Οικονομία

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να «δείξει τα δόντια της» για να πετύχει τον στόχο της

    • Bloomberg
    Ρόμπερτ Χόλτσμαν

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να καταπολεμήσει ενεργά τον πληθωρισμό, έως ότου οι άνθρωποι αισθανθούν σταθερότητα των τιμών στην καθημερινή τους ζωή, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

    «Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης φαίνεται να μειώνεται από τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα», υποστήριξε ο Χόλτσμαν σε συνέδριο στη Βουδαπέστη.

    «Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της, μέχρι να δούμε μια αξιόπιστη σύγκλιση με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», εξήγησε.

    Τα σχόλια του επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας -που συγκαταλέγεται στα “γεράκια”-  έρχονται αφότου η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για δεύτερη διαδοχική φορά την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκε να επαναλάβει αυτή την κίνηση τον επόμενο μήνα, διατηρώντας σκληρή στάση ενάντια στην πιο απότομη άνοδο των τιμών από την εισαγωγή του ευρώ.

    Ο Χόλτσμαν είπε ότι τα έγκαιρα βήματα της ΕΚΤ συνέβαλαν στη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της πολύ γρήγορης αύξησης των τιμών στην καθημερινή τους ζωή.

    Με την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης να έχει σχεδόν σταματήσει στα τέλη του περασμένου έτους και τον πληθωρισμό να υποχωρεί από τα υψηλά όλων των εποχών, ορισμένοι εκ των υπευθύνων χάραξης της πολιτικής των επιτοκίων είχαν αρχίσει να αναρωτώνται αν θα ήταν πιο κατάλληλος ένας βραδύτερος ρυθμός σύσφιξης.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το κόστος δανεισμού μόνο κατά ένα τέταρτο την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αυξάνει.

    Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της πτώσης του ενεργειακού κόστους, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Μιλώντας ξεχωριστά, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μπόστιαν Βάσλε, επισήμανε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων «δεν έχουν τελειώσει». Ο Λετονός ομόλογός του, Μαρτέν Κάζακς, είπε ότι μόνο μια «σημαντική» έκπληξη δεδομένων μπορεί να ανακόψει την προγραμματισμένη αύξηση κατά μισή μονάδα του Μαρτίου.

    Ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 6,3% φέτος και θα φτάσει τον στόχο του 2% μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο.

    Ο Χόλτσμαν είπε ότι τα έγκαιρα βήματα της ΕΚΤ συνέβαλαν στη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της πολύ γρήγορης αύξησης των τιμών στην καθημερινή τους ζωή.

    Η αδύναμη δράση της νομισματικής πολιτικής κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει αυτές τις προσδοκίες και θα καταστήσει πιο χρονοβόρες και δαπανηρές μεταγενέστερες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τις τιμές, είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ακολουθεί και νέα αύξηση κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο

    Λαγκάρντ-Μπέιλι: Όλα τα σενάρια για τα επιτόκια-Οι σκληρές δηλώσεις και η αντίδραση των αγορών



    ΣΧΟΛΙΑ