• Business

    Παρασκήνιο για το σκάνδαλο: Γιατί δεν αποφυλακίστηκε ο Τηλέμαχος Λαβίδας-Τι λένε οι νομικοί

    Τηλέμαχος Λαβίδας (δεξιά το κείμενο του δικηγόρου του κ Λαβίδα που εστάλη την Παρασκευή τα ξημερώματα στο mononews.gr. Αναφέρει τους λόγους που η δικαστής της Νέας Υόρκης δεν έκανε δεκτή την εγγύηση του νεαρού επιχειρηματία)


    Ένα δικαστικό θρίλερ, με όλη τη σημασία της φράσης, εξελίσσεται εδώ και αρκετά 24ωρα, μετά και το ηχηρό “Νο” της αμερικανικής Δικαιοσύνης, στο αίτημα αποφυλάκισης του Έλληνα κατηγορουμένου, Τηλέμαχου Λαβίδα για την υπόθεση του σκανδάλου inside trading.

    Η απροσδόκητη απόφαση του δικαστηρίου πάγωσε Αθήνα και Νέα Υόρκη, δηλαδή πρόσωπα της οικογενείας του που διαμένουν στις δύο μεγαλουπόλεις, αλλά και το νομικό γραφείο που τον εκπροσωπεί (νομική φίρμα Dechert LLP).

    Για να θυμίσουμε, οι δικηγόροι του κατέθεσαν πρόταση με στόχο να βγει από τη φυλακή, αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό με το περίφημο… βραχιολάκι, έως ότου να εκδικαστεί η υπόθεσή του τον Ιανουάριο, και μάλιστα με εγγυητική 26 εκατομμυρίων δολαρίων (!).

    Ο δικηγόρος του Jonathan R. Streeter, της Dechert LLP, σε επικοινωνία με το mononews.gr, ενημέρωσε ότι η δικαστής δεν έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Λαβίδα που εκδικάστηκε.

    Ο γόνος της οικογένειας που ελέγχει την φαρμακοβιομηχανία Lavipharm, Τηλέμαχος Λαβίδας, τα έδωσε… όλα προκειμένου να μην αναγκαστεί -έως τη δίκη του- να βιώσει τις δύσκολες συνθήκες, έγκλειστος σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρατυπίες.

    Ο 38χρονος επιχειρηματίας θα παραμείνει προφυλακισμένος στο Μetropolitan Correctional Center, μία φυλακή του Μανχάταν από την οποία πέρασαν ο Μεξικανός βαρόνος Ελ Τσάπο και ο λομπίστας-πολιτικός σύμβουλος Paul Manafort. Σε αυτή την φυλακή αυτοκτόνησε και ο χρηματιστής Jeffrey Epstein προ μηνών.

    Μέχρι αυτήν την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, επικρατεί σιγήν ιχθύος για τους λόγους που οδήγησαν την δικαστή να απορρίψει το αίτημα του Έλληνα κατηγορούμενου.

    Δημοσιογραφικές και νομικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δύο πιθανές αιτίες…

    Το mononews.gr συνομίλησε με πολλούς νομικούς και καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν γνώση της αμερικανικού δικαίου. Οι πιθανές αιτίες σύμφωνα με τους έλληνες νομικούς είναι οι εξής:

    Η πρώτη αφορά το εύρος της υπόθεσης που φέρεται να εμπλέκεται ο 38χρονος επιχειρηματίας. Κατηγορείται ότι έπαιρνε εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad και διευθύνοντα συμβούλου της Lavipharm, τις οποίες, στη συνέχεια, παρείχε στον φίλο του, άφαντο, μέχρι σήμερα, Γιώργο Νίκα, που, με τη σειρά του, τις χρησιμοποιούσε για να βγάλει τελικά σχεδόν 2 εκατ. δολάρια.

    Ενδεχομένως η απόφαση του δικαστηρίου, μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι διάτρητα τα εις βάρους του αποδεικτικά στοιχεία, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροί του, να εμπεριέχει κάποια δόση ρίσκου, ευελπιστώντας στην “αποκάλυψη” νέων στοιχείων για πρόσωπα και καταστάσεις που ενδεχομένως να γνώριζε ο κ. Λαβίδας, αλλά για τα οποία να κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό.

    Ίσως είναι ένα pressing game, ψυχολογικού χαρακτήρα, ώστε να «σπάσει» ο έγκλειστος Έλληνας και να πει πράγματα που ενδεχομένως να φέρουν νέα διάσταση στην υπόθεση ή ακόμη και να διευκολύνουν το έργο της Θέμιδος.

    Το δεύτερο είναι λιγότερο σύνθετο. Η αμερικανική Δικαιοσύνη λειτουργεί to the point. Αξιόμαχοι Αμερικανοί δικαστές, άμεμπτοι, όχι φυσικά όλοι, έχουν οδηγήσει στη φυλακή ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρείν, μεγαλοχρηματιστές, βαρώνους, σκιώδεις συμβούλους, brokers. Oπότε δεν «θάμπωσαν» από το υψηλό προσφερόμενο τίμημα της εγγύησης και λόγω του ότι η δίκη θα γίνει σε λιγότερο από 90 ημέρες, δεν ρίσκαραν την όποια, ενδεχόμενη, προσπάθεια φυγής σε άλλη χώρα.

    Πού πόνταραν οι δικηγόροι του

    Όπως αναφέρει στο mononews ο κ. Streeter, «από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Δημόσιοι Κατήγοροι, κατέστη σαφές ότι το αποδεικτικό υλικό στην υπόθεση εναντίον του είναι αδύναμο. Συγκεκριμένα, δεν παρουσιάστηκε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας γραπτής, ηλεκτρονικής, τηλεφωνικής ή άλλης μορφής μεταξύ του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα και οποιουδήποτε άλλου προσώπου όπου να προκύπτει ότι ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας έλαβε ή παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλο πρόσωπο.

    Επιπλέον, οι Δημόσιοι Κατήγοροι δεν εμφανίζουν μάρτυρα που να καταθέτει πως ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας αποκάλυψε εμπιστευτικές πληροφορίες, συμμετείχε σε παράνομο κύκλωμα ή αποκόμισε οφέλη.

    Aρνείται τα πάντα ο κ. Λαβίδας

    Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, εξ αρχής έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του, έχει δηλώσει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και είναι πεπεισμένος ότι θα καταρρίψει πολύ σύντομα τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του. Θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα που μόλις ξεκίνησε και θα αποδείξει την αθωότητά του.

    Υπενθυμίζεται πως ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι ένα από τα έξι άτομα που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο διεθνές κύκλωμα insider trading που ερευνούν οι αμερικανικές Αρχές, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ωστόσο, ο Τηλέμαχος Λαβίδας αρνείται ότι έκανε κάποια αξιόποινη πράξη, ενώ για τον πατέρα Λαβίδα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

    Η υπέρογκη εγγύηση και η οικογενειακή αλληλεγγύη

    Να σημειωθεί ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας, προκειμένου να αποφυλακιστεί, έβαλε εγγύηση την υπερπολυτελή κατοικία του στη Νέα Υόρκη, όπου μένει με την οικογένειά του, ενώ όπως έχει αποκαλύψει το mononews.gr, πολλοί ήταν και οι συγγενείς και φίλοι του επιχειρηματία που έβαλαν εγγύηση τα σπίτια τους προκειμένου να τον βγάλουν από τη φυλακή.

    Αίτημα του Τηλέμαχου Λαβίδα είναι να επιστρέψει στο σπίτι του, σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μέχρι τη δίκη του, τον Ιανουάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ