• Business

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Ανήμερα των Φώτων, με την επιλογή των ενόρκων, ξεκινάει η δίκη – Ποια είναι η δικαστής της έδρας

    • Του Δημήτρη Τσάκα - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας και η σύζυγός του Κατερίνα


    Το πρωί της Δευτέρας, 6 Ιανουαρίου 2020, (ανήμερα των Φώτων), αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του επιχειρηματία Τηλεμάχου Λαβίδα (Telemaque Lavidas).

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας συνελήφθη στις 22 Οκτωβρίου 2019, κρατείται χωρίς εγγύηση σε φυλακές ασφαλείας και κατηγορείται  για συμμετοχή στη διεθνή ομάδα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών (inside information scheme).

    Από την πρώτη στιγμή μέχρι και ετούτη την ώρα αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες και υποχρέωσε τις ομοσπονδιακές αρχές να επισπεύσουν τη δίκη. 

    Ο δικηγόρος του Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter) το μεσημέρι της Παρασκευής, 3 Ιανουαρίου 2019 μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς το mononews.gr υπεραμύνθηκε της αθωότητας του πελάτη του.

    Επεσήμανε ότι η Εισαγγελία μείωσε τις κατηγορίες από εννέα σε επτά και ότι κατά τη διάρκεια της δίκης θα αποδειχθεί η αθωότητά του και θα δοθεί τέρμα στην δοκιμασία του ιδίου και της οικογένειάς του. 

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για την περιφέρεια του Μανχάταν απαντώντας σε ερώτηση των ιστοσελίδων «anamniseis.net» και «Mononews.gr» επεσήμανε ότι η δίκη του Λαβίδα θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας, 6 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 9.00 π.μ. με την επιλογή της επιτροπής των ενόρκων, ενωπίου της περιφερειακού δικαστού Denice L. Cote.

    Πρόκειται για την καθιερωμένη διαδικασία επιλογής δώδεκα ενόρκων και ικανού αριθμού αναπληρωματικών – ανάλογα με την κρίση της Δικαστού – η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα 18Β στο περιφερειακό δικαστήριο του Νότιο Μανχάταν.

    Η διαδικασία επιλογής των ενόρκων στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, δεν είναι τόσο χρονοβόρα όσο στα δημοτικά  και στα πολιτειακά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός της ημέρας και εν συνεχεία την έναρξη της δίκης. 

    Η 74χρονη δικαστής Denise Louise Cote είχε διοριστεί Περιφερειακή Δικαστής για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης (United States District Court for the Southern District of New York) το 1994 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και το 2011 απέκτησε τον τίτλο της αρχαιότερου δικαστή (Senior Judge). 

    H Δικαστής Denise Louise Cote

    Τι αναφέρει ο δικηγόρος του Λαβίδα

    Την αθωότητά του διακηρύσσει μέσω του δικηγόρου του ο Τηλέμαχος Λαβίδας λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης του σε Δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

    Συγκεκριμένα ο δικηγόρος του Jonathan R. Streeter σε δήλωσή του ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας αναφέρει ότι ο πελάτης του είναι αθώος και είναι ψευδές ότι κατηγορείται για συμμετοχή στη διεθνή ομάδα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών (inside information scheme). Επίσης ο δικηγόρος υποστηρίζει οτι ο ένας και μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας (είναι ο Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί) είναι επι της ουσίας αναξιόπιστος.

    Όπως αναφέρει ο Τηλέμαχος Λαβίδας αντιμετωπίζει κατηγορίες «που σχετίζονται μόνο με πιθανολογούμενη διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών για μία και μόνο αμερικανική εταιρεία προς ένα και μόνο άτομο, χωρίς οι εισαγγελικές αρχές να συνδέουν τον κ. Τηλέμαχο Λαβίδα με κανένα άλλο άτομο ή περιστατικό».

    «Με αφορμή την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας δηλώνει αθώος έναντι όλων των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί από τις Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές. Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας επέμεινε σε αυτή του τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της προδικαστικής περιόδου και είναι βέβαιος ότι θα κριθεί αθώος από τους ένορκους του δικαστηρίου.

    Οι πληροφορίες που αναπαράγονται από τον Τύπο και παρουσιάζουν τον κ. Τηλέμαχο Λαβίδα ως μέλος μιας διεθνούς ομάδας εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών (inside information scheme) είναι ψευδείς και παραπλανητικές. Όπως έχουν δηλώσει δημοσίως και οι Αμερικανοί εισαγγελείς, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας ουδέποτε υπήρξε μέλος της εν λόγω ομάδας όπως αυτή περιγράφεται στις ξεχωριστές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον άλλων ατόμων.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει σχετίζονται μόνο με πιθανολογούμενη διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών για μία και μόνο αμερικανική εταιρεία προς ένα και μόνο άτομο. Οι εισαγγελικές αρχές δεν συνδέουν τον κ. Τηλέμαχο Λαβίδα με κανένα άλλο άτομο ή περιστατικό.

    Ήδη οι εννέα (9) κατηγορίες που αρχικά αντιμετώπιζε ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας έχουν μειωθεί σε επτα (7) από τις εισαγγελικές αρχές.

    Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας είναι βέβαιος ότι και οι εναπομένουσες κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες καθώς στηρίζονται αποκλειστικά σε αδύναμες ενδείξεις συγκυριακού χαρακτήρα (circumstantial evidence) και στη κατάθεση ενός μάρτυρα χωρίς άμεση γνώση (hearsay testimony).

    Η αξιοπιστία και τα κίνητρα του εν λόγω μάρτυρα είνα αμφισβητήσιμα, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν εκ των «εγκεφάλων» της σπείρας που έχει ήδη αποδεχθεί την ενοχή του και συνεργάζεται με τις Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές με αντάλλαγμα την ελάφρυνση της ποινής του.

    Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας είναι βέβαιος ότι θα δικαιωθεί από την Αμερικανική δικαιοσύνη βάζοντας οριστικό τέλος σε αυτή την δοκιμασία για τον ίδιο και την οικογενειά του». (Δείτε εδώ την δήλωση του κ. Jonathan R. Streeter –Statement of U.S. Legal Advisor to Telemaque Lavidas 1.3.20).  
    Όπως έχει αναφέρει το mononews.gr σε παλαιότερα δημοσιεύματα του , οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι από το 2013 έως το 2015 ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του Θανάση Λαβίδα, έδωσε πληροφορίες για την φαρμακευτική εταιρία Ariad στον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ο οποίος με τη σειρά του τις αποκάλυψε στον γαλλοελβετό trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και τουλάχιστον άλλους 13 ανθρώπους. (H υπόθεση είναι : U.S. v. Lavidas, 19-cr-716, U.S. District Court, Southern District of New York-Manhattan).

    Συνολικά για την υπόθεση Insider Trading που σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το FBI σε επίσημα έγγραφα επωφελήθηκαν περίπου 16 άτομα, αλλά έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 6 από αυτούς.

    Οι δύο είναι Έλληνες και πρόκειται για τους Γιώργο Νίκα και Τηλέμαχο Λαβίδα. Εναντίον του Νίκα έχουν ασκηθεί 31 ποινικές διώξεις , σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης. Ο Γιώργος Νίκας παραμένει ασύλληπτος και βρίσκεται στην Ελλάδα.

    Ο Συγγραφέας του κειμένου, Δημήτρης Τσάκας είναι εκδότης της ιστοσελίδας anamniseis.net που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και συνεργάζεται με το mononews.gr 



    ΣΧΟΛΙΑ