• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συνεχίζεται το ράλι ανόδου του χρυσού. Σε νέα υψηλά οι τιμές

    • Bloomberg


    Τα συμβόλαια του χρυσού εκτινάχθηκαν πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την προοπτική παροχής επιπλέον κινήτρων.

    Η ζήτηση παραμένει για το πολύτιμο μέταλλο, με τον Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co. να υποστηρίζει ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση. Μάλιστα, η νέα άνοδος της τιμής σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι και τα υψηλότερου ρίσκου περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές, καταγράφουν κέρδη με φόντο τις ενδείξεις για σταθεροποίηση της εξάπλωσης του ιού.

     

    Spread between spot gold and futures widens

    “Η διαφοροποίηση της δραστηριότητας στη φυσική αγορά χρυσού επηρεάζει την spot αγορά”, επισημαίνει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής στην CMC Markets Asia Pacific.

    Τα futures εκτινάχθηκαν κατά 2,9% και διαμορφώθηκαν στα 1.742,60 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex, ενώ διαπραγματεύονταν στα 1.714,70 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου. Η spot τιμή ήταν κατά 0,1% χαμηλότερα, στα 1.659,53 δολάρια ανά ουγγιά, με το spread ανάμεσα στις τιμές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης να ξεπερνά τα 50 δολάρια. Νωρίτερα το spread έφτασε μέχρι τα 60 δολάρια.

    Η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των προθεσμιακών και άμεσων τιμών αντανακλά ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν υπήρχαν ανησυχίες για την έλλειψη φυσικών ράβδων χρυσού για παράδοση στη Νέα Υόρκη, λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία.

    Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα αποθέματα στο Comex έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των ράβδων για τα νέα συμβόλαια παράδοσης που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στην εκτόνωση των πρόσφατων πιέσεων.  Το νέο προϊόν του Ομίλου CME, σύμφωνα με το οποίο οι ράβδοι των 400 ουγγιών θα μπορούσαν επίσης να παραδοθούν, έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα.

    Από τις αρχές τις εβδομάδας, τα συνολικά αποθέματα στο Comex βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο, σε περίπου 15,9 εκατομμύρια ουγγιές, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου. Σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτά ικανοποιούν τις απαιτήσεις ανταλλαγής σε περίπτωση που καταστούν παραδοτέα.

    “Παρόλο που οι ελπίδες για την επιβράδυνση της πανδημίας αυξάνονται, υπάρχει αρκετή αμφιβολία ώστε τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση”, ανέφερε σε σημείωμα η Australia & New Zealand Banking Group Ltd.



    ΣΧΟΛΙΑ