• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πέφτει για τρίτη συνεχόμενη μέρα το πετρέλαιο

    άντληση πετρελαίου


    Το πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη μέρα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν έδωσε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ήλπιζαν σε κάποια πρόοδο προς μια μερική συμφωνία.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 0,5% στη Νέα Υόρκη, μετά τις απώλειες 0,8% κατά τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, αλλά οι ΗΠΑ θα αυξήσουν σημαντικά τους δασμούς αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, ανέφερε ο Trump σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με μία επικείμενη υπερπροσφορά.

    Οι επενδυτές στο πετρέλαιο στηρίζουν τις ελπίδες τους σε κάποια μορφή εμπορικής συμφωνίας που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της κατανάλωσης και θα απορροφήσει νέες προμήθειες αργού από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νορβηγία και τη Γουιάνα που πρόκειται να μπουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο. Μακροπρόθεσμα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα σταματήσει να αυξάνεται γύρω στο 2030, καθώς τα πιο αποδοτικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικά οχήματα θα φέρουν το τέλος της περιόδου των υδρογονανθράκων, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

    «Η κατάργηση των δασμών θα ήταν ο γρηγορότερος τρόπος για να επαναφέρουμε τον κόσμο στο οικονομικό μομέντουμ πριν από τον εμπορικό πόλεμο και να υποστηριχθεί η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. «Μερικοί λαοί αναρωτιούνται γιατί η αγορά πρέπει να αντιδρά και στη μικρότερη ένδειξη πρόθεσης, αλλά αυτή είναι η φύση του θηρίου».

    Το West Texas Intermediate για παράδοση Δεκεμβρίου υποχωρούσε κατά 19 σεντς, ή 0,3%, στα 56,61 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στις 7:19 π.μ. στο Λονδίνο. Έκλεισε με πτώση 0,1% την Τρίτη, αφού αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ κερδών και ζημιών νωρίτερα.

    Το Brent για παράδοση τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 27 σεντς, ή 0,4%, στα 61,79 δολάρια ανά βαρέλι στον ICE Futures Europe με έδρα το Λονδίνο. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς διαπραγματευόταν με premium 5,13 δολαρίων έναντι του WTI για τον ίδιο μήνα.

    Ο Trump και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είχαν προγραμματίσει να υπογράψουν την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας σε συνέδριο αυτόν το μήνα στη Χιλή που ακυρώθηκε. Δεν έχει ανακοινωθεί νέα τοποθεσία για την υπογραφή. Οι αμερικανικές τοποθεσίες για τη συνάντηση που είχαν προταθεί από τον Λευκό Οίκο έχουν αποκλειστεί, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες.

    Αν η πρόβλεψη για τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι σωστή, θα είναι η όγδοη αύξηση σε εννέα εβδομάδες. Τα αποθέματα ήταν στα 446,8 εκατομμύρια βαρέλια την 1η Νοεμβρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου. Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

    Άλλα νέα για την αγορά πετρελαίου:

    Η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο σημείο το 2020, προτού συνοδεύσει τη βιομηχανία σχιστολιθικών πετρωμάτων σε μια επιβράδυνση που θα μπορούσε να ανατρέψει δραματικά τις προβλέψεις για την προσφορά στην αγορά, ανέφερε σε έκθεσή της η Sanford C. Bernstein & Co.

    Η Σαουδική Αραβία εξετάζει νέους τρόπους για να προωθήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ανησυχίες για το κλίμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman σε φόρουμ στο Ριάντ.

    Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που απαιτούν από τα πλοία να καίνε καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο έχουν μία απροσδόκητη συνέπεια: θα κρατούν τα παλαιότερα πλοία στη θάλασσα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ