• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ανακάμπτει το πετρέλαιο εν όψει των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας


    Το πετρέλαιο ενισχύθηκε από χαμηλά σχεδόν δύο μηνών, καθώς η αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες τους αντισταθμίζει τις προβλέψεις για μία τέταρτη διαδοχική εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού πετρελαίου.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύονταν κατά 0,9% στη Νέα Υόρκη, αφού είχαν κλείσει τη Δευτέρα κατά 0,1% χαμηλότερα. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Liu He, ο επικεφαλής εμπορικός διαπραγματευτής της Κίνας, πρόκειται να συναντηθεί με τους Αμερικανούς ομολόγους του από την Πέμπτη. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,95 εκατομμύρια βαρέλια, σε αυτό που θα ήταν το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της έρευνας του Bloomberg.

    Το πετρέλαιο υπέστη απώλειες για δεύτερο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση περιόρισε τη ζήτηση. Η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον έχει ήδη μειώσει σχεδόν στο μισό την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα η Citigroup. Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν καθώς οι αγορές της Κίνας άνοιξαν μετά από διακοπές μίας εβδομάδας.

    «Οι ανανεωμένες αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γεννήσει ελπίδες ότι το Πεκίνο μπορεί να εξασφαλίσει μία συνδιαλλαγή σε τμήματα της εμπορικής» συμφωνίας τους, δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής Vanda Insights. «Μένει να δούμε αν θα ήταν αποδεκτή μια αποσπασματική προσέγγιση» για τον πρόεδρο Donald Trump, είπε.

    Το West Texas Intermediate προς παράδοση τον Νοέμβριο ενισχύθηκε κατά 45 σεντς στα 53,20 δολάρια ανά βαρέλι στο New York Mercantile Exchange στις 7:40 π.μ. ώρα Λονδίνου. Το συμβόλαιο υποχώρησε κατά 6 σεντς για να κλείσει στα 52,75 δολάρια τη Δευτέρα, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου.

    Το Brent για διακανονισμό Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 47 σεντς, ή 0,8%, στα 58,82 δολάρια ανά βαρέλι στον ICE Futures Europe Exchange, μετά το σχεδόν αμετάβλητο κλείσιμο τη Δευτέρα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς διαπραγματευόταν με premium 5,65 δολαρίων έναντι του WTI για  τον ίδιο μήνα.

    Κινέζοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε μια ευρεία εμπορική συμφωνία που επιδιώκει ο Donald Trump και η κίνηση από τις ΗΠΑ για την τοποθέτηση οκτώ κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας σε μαύρη λίστα λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου σε 422,6 εκατομμύρια, ανεβαίνοντας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια. Ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Μάιο.

    Άλλα νέα για την αγορά του πετρελαίου:

    Η Petrobras ανέβαλε τον πρώτο γύρο της διαδικασίας πώλησης για μια ομάδα διυλιστηρίων πετρελαίου μέχρι τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία. Είχε αρχικά ορίσει την 11η Οκτωβρίου ως την προθεσμία για τις προσφορές.

    Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου του Καναδά έχουν αποδυναμωθεί εν όψει μιας αναμενόμενης ανακοίνωσης ότι η Αλμπέρτα θα περιορίσει τα όρια παραγωγής, μεταφέροντας περισσότερο αργό σιδηροδρομικώς.

    Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου υποχώρησαν 1,3% στα 441,2 γιουάν το βαρέλι στον Shanghai International Energy Exchange.



    ΣΧΟΛΙΑ