• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όστιν Ράσελ: Ο 25χρονος, εν αναμονή, δισεκατομμυριούχος που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο Στάνφροντ

    • Bloomberg

    Όστιν Ράσελ


    Ο ‘Oστιν Ράσελ, ο 25χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Luminar Technologies Inc., αναμένεται να γίνει ένας από τους νεότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους.

    Ο Ράσελ θα έχει στην κατοχή του 104,7 εκατομμύρια μετοχές της Luminar μετά την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ποσοστό περίπου 35% αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας.

    Ο νεαρός που εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, θα έχει επίσης το 83% των δικαιωμάτων ψήφου στην start-up παραγωγής αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, μετά τη συγχώνευση της με την εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού Gores Metropoulos Inc.  Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα ελέγχου επί της εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου και όλων των σημαντικών αποφάσεων που θα χρειάζονται την έγκριση των μετόχων.

    Ο Ράσελ ίδρυσε την Luminar το 2012. Η εταιρεία, με έδρα το Ορλάντο, κατασκευάζει αισθητήρες ανίχνευσης φωτός και εύρους ή lidar, που εντοπίζουν με τη χρήση λέιζερ τα αντικείμενα και καθοδηγούν τα οχήματα. Οι αισθητήρες είναι ακριβοί και η Luminar ξεχώρισε από ένα πλήθος start-up εταιρειών καταφέρνοντας να μειώσει το κόστος.

    Στους χρηματοδότες της Luminar περιλαμβάνονται ο Peter Thiel, ο οποίος επιβράβευσε τον 17χρονο τότε Ράσελ  με μία υποτροφία προκειμένου να ξεκινήσει την εταιρεία του, καθώς και ο ιδρυτής της GoPro Inc. Nick Woodman. Η εταιρεία συνεργάζεται με μια μονάδα της Volvo Car AB, η οποία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Luminar προκειμένου να εφαρμόσει την αυτόνομη οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους από το 2022.

    Ο Ράσελ δεν είναι ο μόνος νεαρός επιχειρηματίας που καταφέρνει να γίνει δισεκατομμυριούχος μέσω της αξιοποίησης μίας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού ή αλλιώς SPAC. Ο Thomas Healy, ήταν 28 ετών όταν η start-up του Hyliion Inc. με έδρα το Τέξας, μπήκε στο χρηματιστήριο και ο ίδιος έγινε δισεκατομμυριούχος.

    Τέτοιες συμφωνίες έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερα από 52 δισεκατομμύρια δολάρια να συγκεντρώνονται από 136 εταιρείες που έχουν εισαχθεί φέτος σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Οι εταιρείες SPAC βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία θέλει να διασφαλίσει ότι οι επενδυτές λαμβάνουν κατάλληλες γνωστοποιήσεις σχετικά με τη δομή τους.

    Η Luminar θα διαπραγματεύεται στο Nasdaq με το σύμβολο μετοχής LAZR, μετά τη συγχώνευση με την Gores Metropoulos, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ