• Business

    Όστιν Ράσελ: Στα 25 του έγινε billionaire, στα 28 του αγόρασε το Forbes

    Austin Russell, ιδρυτής της Luminar Technologies


    Στον δρόμο που έχουν χαράξει αρκετοί συνομήλικοί του, παιδιά-θαύματα, που έγιναν δισεκατομμυριούχοι, ο Όστιν Ράσελ σπούδαζε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όταν αποφάσισε να τα παρατήσει όλα πριν πάρει το πτυχίο του και να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Έτσι τον περιγράφει το περιοδικό Forbes, όταν στα 25 του χρόνια,  έγινε ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος. Τρία χρόνια μετά, ο Ράσελ ανέλαβε το 82% της μιντιακής αυτοκρατορίας έναντι 800 εκατ. δολαρίων.

    Ο Ράσελ απομνημόνευσε τον περιοδικό πίνακα στοιχείων όταν ήταν 2 ετών, στα 13 του χρόνια εφηύρε ένα υποβρύχιο σύστημα ανακύκλωσης και στα 17 του ίδρυσε μία εταιρεία που βοηθάει τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

    Ως δισεκατομμυριούχος πλέον, στα 28 του, απολαμβάνει να επενδύει τα χρήματά του σε πολυτελείς επαύλεις, να πίνει όλη μέρα Coca-Cola, καθώς είναι το αγαπημένο του αναψυκτικό και να εργάζεται μετά τα μεσάνυχτα καθώς τότε έχει τις καλύτερες ιδέες.

    Ο Ράσελ βρέθηκε στα 17 του χρόνια με 100.000 δολάρια, χάρη σε μία υποτροφία, στα χέρια του και δημιούργησε την Luminar Technologies, μια αμερικάνικη εταιρεία τεχνολογίας που αναπτύσσει συστήματα όρασης και αντίληψης μηχανών, κυρίως για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε δισεκατομμυριούχος, ευνοούμενος από το άλμα της τεχνολογίας τη δεκαετία του «εύκολου χρήματος».

    H εξαγορά του Forbes και η Τεχνητή Νοημοσύνη

    «Πάντα θαύμαζα το Forbes, τόσο ως brand όσο ως αυτοκρατορία των media», ανέφερε ο Ράσελ σχετικά με την εξαγορά, υποστηρίζοντας ότι στόχος του δεν είναι να εμπλακεί στο περιεχόμενο του αλλά να αναπτύξει την εταιρεία.

    H μητρική εταιρεία του Forbes, Integrated Whale Media Investments, με έδρα το Χονγκ Κονγκ θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο στον εκδοτικό οίκο και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα ανανεωθεί από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας, με στόχο ο όμιλος να έρθει πιο κοντά στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Μέσα ενημέρωσης και τεχνολογία υπήρξαν δύο αντίρροπες δυνάμεις στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πρώτα έχασαν δύναμη και χρήματα από την αλματώδη ανάπτυξη της δεύτερης, με αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό τους.

    Η τάση πλέον θέλει τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας να κάνουν επέλαση στα ταλαιπωρημένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία είδαν τη χρηματοδότηση από τη διαφήμιση να περιορίζεται σημαντικά.

    Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, απέκτησε την Washington Post το 2013, ο συνιδρυτής της Saleforce, Μαρκ Μπένιοφ και η σύζυγός του Λιν, απέκτησαν το περιοδικό Time το 2018, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Chatchaval Jiaravanon από την Ταϋλάνδη αγόρασε το Fortune και ο επενδυτής βιοτεχνολογίας Patrick Soon-Shiong απέκτησε τους Los Angeles Times.

    Ο Ράσελ αποτελεί την τελευταία μεγάλη συμφωνία στον χώρο των media, σε έναν όμιλο που είναι κυρίως γνωστός για τον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων και το ετήσιο αφιέρωμά του στους επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών. Μία στήλη που είχε φιλοξενήσει και τον ίδιο.

    Το Forbes βέβαια σε αντίθεση με άλλα μέσα ενημέρωσης έχει ήδη έτοιμο ένα δίκτυο διαφημίσεων, το οποίο έχει εξασφαλίσει την επιβίωσή του, έναν όμιλο εκδηλώσεων και μία μονάδα μάρκετινγκ από θυγατρικές εταιρείες.

    Πώς η Luminar τον έκανε δισεκατομμυριούχο

    O 17χρονος Ράσελ πήρε την υποτροφία Thiel το 2012. Πρόκειται για μία υποτροφία, του δισεκατομμυριούχου Peter Thiel που ωθεί τους νέους να ασχοληθούν με το να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, από το να κάθονται κλεισμένοι μέσα σε αμφιθέατρα. Και ο Ράσελ άρπαξε την ευκαιρία εγκαταλείποντας τις σπουδές του στη Φυσική και ιδρύοντας άμεσα την εταιρεία.

    Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε πάνω στην τεχνολογία lidar μέσω της εταιρείας του Lunimar Technologies. Πρόκειται για τεχνολογία που επιτρέπει στα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα να «διαβάζουν» το περιβάλλον γύρω τους και να αντιδρούν σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων.

    Σταδιακά η εταιρεία κέρδιζε επενδυτικό ενδιαφέρον και το 2018 ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Volvo. Την ίδια χρονιά, η Audi ανακοίνωσε κι αυτή με τη σειρά της συνεργασία με τη Luminar, με αποτέλεσμα η εταιρεία σε διάστημα τριών ετών (από το 2017 έως το 2020) να έχει συνεργαστεί με πάνω από 50 εταιρείες, εκ των οποίων πολλές είναι οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο.

    Το 2020 η Luminar ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 3,4 δις δολάρια.

    Πλέον η χρηματιστηριακή της αξία έχει πέσει στα 2,33 δις δολάρια και όπως συνέβη με όλες τις τεχνολογικές εταιρείες, το 2021, η αξία της μετοχής της ήταν αυξημένη κατά 285% σε σχέση με το 2022, όπου κατεγράφη ένα τραυματικό sell off για τον κλάδο, που δείχνει να ανακάμπτει την τρέχουσα χρονιά.

    Λάτρης του real estate

    Ο Ράσελ έχει μία αδυναμία στο real estate, κι όταν η εταιρεία του εισήχθη στο χρηματιστήριο και ο ίδιος είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται, αγόρασε μια έπαυλη αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες με 18 υπνοδωμάτια, αίθουσα κινηματογράφου, συγκρότημα σπα και δύο panic rooms. Στη συνέχεια αγόρασε έναντι  10,6 εκατ. δολαρίων  μια έπαυλη 13.000 τετραγωνικών μέτρων στο Winter Park της Φλόριντα, κοντά στην έδρα της Luminar στο Ορλάντο.

    Ο ίδιος έχει αναφέρει στη WSJ ότι ένα «χόμπι» που απέκτησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι να δουλεύει από την πισίνα του, κάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των meetings από εκεί.

    Θεωρεί προτέρημά του ότι κάνει πολλές ερωτήσεις και όσο για τη χειρότερη συμβουλή που του έδωσαν, αναφέρει: «Δεν θα πετύχεις ποτέ χωρίς πτυχίο».

    Διαβάστε επίσης:

    Η λίστα ESG Forbes των 100 τοπ ελληνικών εταιρειών: Πώς αξιολογούνται, πώς κατατάσσονται



    ΣΧΟΛΙΑ