• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο μεγαλύτερος οίκος κοσμημάτων στον κόσμο το ρίχνει στην… ανακύκλωση

    • Bloomberg


    Η Pandora A/S, η εταιρεία που κατασκευάζει τα περισσότερα κοσμήματα παγκοσμίως, θα σταματήσει να χρησιμοποιεί χρυσό και ασήμι από νέες εξορύξεις και θα στραφεί μόνο στα ανακυκλωμένα πολύτιμα μέταλλα.

    Η νέα πολιτική, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2025, θα βοηθήσει την εταιρεία, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη, να ενισχύσει τις ενέργειες για κλιματικούς σκοπούς και θα την καταστήσει πιο ελκυστική για τους επενδυτές που επιθυμούν να γεμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους με περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους.

    Οι μετοχές της Pandora σημείωσαν άνοδο κατά 5% περίπου κατά την έναρξη των συναλλαγών στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία έχει ενισχυθεί φέτος κατά σχεδόν 20%. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης υποχώρησε κατά 0,1% την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος της Pandora επισήμανε ότι η αλλαγή πολιτικής δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο κόστος της.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Alexander Lacik δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση δεν θα μειώσει την ποιότητα των κοσμημάτων που παράγονται.

    «Τα μέταλλα που εξορύχτηκαν πριν από αιώνες είναι εξίσου καλά με τα νέα», είπε σε δήλωση του. Εν τω μεταξύ, «η ανάγκη για βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές γίνεται όλο και πιο σημαντική», τόνισε.

    Το περιβάλλον

    Η Pandora υποστηρίζει ότι η μετάβασή της σε ανακυκλωμένα πολύτιμα μέταλλα θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 2/3 για το ασήμι και περισσότερο από 99% για τον χρυσό. Ένα από τα βασικά οφέλη για το περιβάλλον είναι η σημαντική μείωση της χρήσης νερού ως αποτέλεσμα της λιγότερης εξόρυξης, εξήγησε.

    Οι ετήσιες εκπομπές από την παγκόσμια αγορά χρυσού ισοδυναμούν με περίπου 126 εκατομμύρια τόνους CO2, με περισσότερο από το 1/3 εξ αυτών να προέρχονται απευθείας από την εξόρυξη και την τήξη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

    Μία από τις σημαντικότερες εκπομπές του κλάδου είναι το κυανίδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των υπόγειων υδάτων, μεταξύ άλλων απειλών για το περιβάλλον. Οι ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με τη διαχείριση των ορυχείων και των αποβλήτων τους, έχουν επίσης αυξηθεί μετά από την τραγική καταστροφή σε μία επιχείρηση σιδηρομεταλλεύματος της Vale SA στη Βραζιλία, όπου κατέρρευσε ένα φράγμα.

    Η Pandora λέει ότι χρησιμοποιεί επί του παρόντος 71% ανακυκλωμένο χρυσό και ασήμι στην παραγωγή της, με περίπου το 15% του παγκόσμιου ασημιού να προέρχεται από ανακυκλωμένες πηγές.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με προμηθευτές για να διασφαλίσει ότι θα έχει πρόσβαση σε «υπεύθυνα ανακυκλωμένο ασήμι, πιστοποιημένο σύμφωνα με κορυφαία πρότυπα της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως το Responsible Jewellery Council». Η Pandora σχεδιάζει επίσης να «συνεργαστεί με βασικά μέλη της αλυσίδας εφοδιασμού για να διερευνήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν για αύξηση της διαθεσιμότητας ανακυκλωμένου ασημιού και βελτίωση των προτύπων παραγωγής», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ