• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Pandora: Εκτιμήσεις για μείωση των πωλήσεων μέχρι 20% το 2020


    Η Pandora A/S, η εταιρεία που κατασκευάζει τα περισσότερα κοσμήματα παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι οι οργανικές πωλήσεις της θα μειωθούν μέχρι και 20% φέτος, καθώς η πανδημία έχει περιορίσει τη ζήτηση σε ορισμένες από τις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται.

    H εταιρεία τόνισε ότι η πρόσφατη βελτίωση “σταθεροποίησε” το τρίτο τρίμηνο. Η επιχείρηση, με έδρα την Κοπεγχάγη, προχώρησε σε εκτιμήσεις για πρώτη φορά μετά από την απόσυρση των προηγούμενων προβλέψεων της, τον Μάρτιο. Επίσης δημοσίευσε αποτελέσματα κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι μετοχές της υποχώρησαν μέχρι και 9,3%, στην πρωτεύουσα της Δανίας.

    Το περιθώριο Ebit της Pandora θα κυμανθεί μεταξύ 16% και 19% αυτόν τον χρόνο. Το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε σχεδόν 27%, σε μία χρονιά η οποία θεωρήθηκε ως μεταβατική περίοδος για την εταιρία, καθώς επαναλάνσαρε το εμπορικό της σήμα υπό την επίβλεψη του CEO της, Alexander Lacik.

    “Το guidance του 2020 αφορά μία αδύναμη χρονιά, οπότε οι εκτιμήσεις πρέπει να περιοριστούν”, τόνισε η Janne Vincent Kjaer, αναλύτρια της Jyske Bank. “Και με την ισχυρή απόδοση κατά την περίοδο μέχρι την ανακοίνωση των κερδών, δεν υπάρχει περιθώριο για μεγάλες απογοητεύσεις”.

    Σημειώνεται ότι μέχρι και προχθές, οι μετοχές της εταιρείας κατέγραφαν κέρδη άνω του 50% από τις αρχές του έτους.

    H Pandora η οποία τον προηγούμενο μήνα ανέφερε κάποια προκαταρκτικά νούμερα του δεύτερου τριμήνου, είπε την Δευτέρα ότι οι πωλήσεις στις Η.Π.Α., τη μεγαλύτερη αγορά που δραστηριοποιείται, υποχώρησαν κατά 35%, στο τρίμηνο. Η πτώση ήταν 48% στην Ιταλία, ενώ η Γερμανία επέδειξε την καλύτερη απόδοση μεταξύ των 7 κυρίων αγορών που διαθέτει τα προϊόντα της, με 6% πτώση.

    “Η συνεχής αύξηση των τοπικών κρουσμάτων και οι επιπτώσεις στο εμπόριο από την κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αναμενόμενο να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τα έσοδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους”, τόνισε η εταιρεία.

    Η Pandora, η οποία στις αρχές του τρέχοντος έτους πούλησε μετοχές για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, δεν θα διανείμει μέρισμα στο τρίμηνο, αλλά θα επαναεισάγει τις επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, επισήμανε ο CEO, Lalik σε τηλεφωνική επικοινωνία.

    “Παραμένουν οι αβεβαιότητες και για όσο διάστημα είναι μεγάλες, θα είμαστε προσεκτικοί με τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών”, τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ